Reklama

Reklama

Mimořádný vlak

  • Česko Strojvůdcův syn (neoficiální název) (více)
Severní Korea, 1972, 83 min

Obsahy(1)

Několik severokorejských dětí se během korejské války rozhodně pomoci vyhnat americké imperialistické psy ze své rodné země. Použijí při tom rybářské háčky, ale i samopaly a granáty. Jejich protivníky je americká jednotka, která se snaží zprovoznit rozbité severokorejské lokomotivy. (Morien)

Recenze (2)

Bluntman 

všechny recenze uživatele

(KDV - PONREPO) Režie: Čen Lon Min, Ču Ton Wor._____ MIMOŘÁDNÝ VLAK zarazí jednak odklonem od narativní normy severokorejských titulů ze stejné doby, jednak žánrovou kategorizací. Nemusíme smutnit, že ve vyprávění chybí rovina vzpomínek s odkazy na vůdce, když je hlavní hybnou silou vyprávění (hrdinové na něj přísahají, záběry na zatažené slunce – dle některých vykladatelů symbolizující právě Kima - ve ¾ snímku dává najevo, že jsme se konce ještě nedobrali, v závěru je jeho podobizna na titulním vlaku). Samozřejmě neabsentují zpívané pasáže, u nichž ale nad textem písně chybí hopsající kulička, aby mohli diváci propuknout ve sborový zpěv._____ Díky absenci jakýchkoliv flashbacků, které by jinak odváděly pozornost od ústředního dění, si tak lze vyprávění užít jako čirou žánrovou rozkoš. Skupina dětských protagonistů, z nichž je výrazně profilován pouze kluk s otcem odvezeným Američany, si totiž hraje na partyzány, kteří při boji s nepřítelem uplatňují zkušenost, kterou si osvojili z jiných médií. (Vzhledem ke stylizaci postav to budou pravděpodobně komiksy.) Zachází se dokonce až tak daleko, že parta malých soudruhů jde na své nepřátele (pochopitelně Američany) s puškami a granáty, přičemž jim způsobí smrtelná zranění._____ Proto si nejsem dost dobře jist, nakolik lze něco tak amorálního vnímat jako „dětský (potažmo rodinný) film“, když je dané chování prezentováno jako správné a nikdo se nad ním nepozastavuje a neodsuzuje ho, naopak ho podporuje. Kritický divák se tím ale může podvratně bavit – zvlášť když vezme v potaz, že MIMOŘÁDNÝ VLAK (uváděný taktéž pod názvem STROJVŮDCŮV SYN) byl distribuován i u nás a v socialistických zemích se údajně stal docela velikým hitem. Nejen soudruh Kim Ir-sen, který stejně jako jeho syn preferuje pozemní dopravní prostředky, tak „bude mít jistě radost“. (Klasický formát, černobílý, dabovaný, kino.) ()

AGAMENON 

všechny recenze uživatele

Hlavní myšlenka filmu je velmi, velmi diskutabilní. Prostě oslavovat vraždící děti, mi přijde hodně perverzní. Dost to připomíná situaci v Africe. Jinak se mi film líbil, nebyl špatně natočen, kvalitní dabing, jen dítě vrážící kudlu do břicha vojáka je divné (co teprve kropení ze samopalu). Čekal jsem něco jiného, děti budou nosit depeše, narušovat trati, pozorovat, atd., ale zabíjet a pak je oslavovat, tak to opravdu ne. ()

Reklama

Reklama