Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Homosexuální kněz, kterého policie přistihne během intimní chvilky v autě s jeho milencem. Otec, který obhajuje své právo na incest, který je přirozený a kdyby se nebáli, dělali by to všichni. Dilema, zda prozradit zpovědní tajemství nebo dopustit pokračování dlouhodobého sexuálního zneužívání dítěte. Mohl by to být dohromady prostě pouhý skandální film, natočený s úmyslem šokovat. Výborné herecké výkony vlastně všech zúčastněných, jemný humor a hodně porozumění však z Kněze dělají film, na který hned tak nezapomenete. (verlit)

(více)

Recenze (29)

jhrasko 

všechny recenze uživatele

..cesta nenápadného TV filmu do kín bola zaujímavá, film vyvolal (nielen) v Británii kopu nevole a pohoršenia. A pritom téma homosexuality je druhotná, ani zneužívanie v rodine nie je tak "alarmujúce" (hoc veľmi bolestivé) ako otázka dilemy, nemožnosti voľby, cesty menšieho zla, ktoré tí " správni" kňazi dnes a denne musia riešiť. Režisérka Antonia Bird si nasadila svojim debutom latku pekne vysoko. Výborný film ( písmenkami z imdb: INCREDIBLY MOVING ). ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Ukázka dvou světů katolické církve. Na jedné straně je homosexuální kněz, ale o to tvrdší katolík oddaný církvi a na straně druhé heterosexuální duchovní, který vykládá Písmo možná až příliš volně. Film ale nezobrazuje jen střet těchto přístupů, ke kterému zákonitě dochází, ale zároveň zachycuje i břemeno, jež si sebou mnozí kněží nesou a tím je zpovědní tajemství a s ním často spojený život plný dilemat. Snímku vládne jednoznačně Linus Roache, pro něhož je to jedna z životních rolí, a zdatně mu sekundují John Wilkinson s Robertem Carlylem, jako volnomyšlenkářský kněz resp.Roachův filmový milenec. Jeden z nejlepších filmů o víře a církvi. 80% ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Zaujímavá téma i netradičné minoritné zasadenie. Výstup je fajn, aj keď až príliž sa snaží byť kontroverzný. Kňaz prušujúci celibát so ženou - v katolíckej komunité niečo neprístupné, ale v bežnej spoločsnosti asi áno. Ale porušený celibát s homosexuálom, navyše neojedinelý, tak to je riadny out. Dokonca aj pedofília je popri tom iba slabý odvar. A katolícka komunita to celé rieši iba formálne, odvolaním či odsúdením. Prekvapujúco málo. Dokonca spriateľený kňaz si z toho pomaly ani nič nerobí a vyzýva k tolerancii. Sila. Napriek veľkej hlavnej výhrade film má čo ponúknuť, hlavne, čo sa týka psychológie postáv. ()

mad_ness 

všechny recenze uživatele

War, famine, disaster. Milions slaughtering each other. With all these things on his mind, do you really think God gives a damn about what men do with their dicks? Krásna ostrovská klíma, začiatok ako zo sfilmovanej Agathy, fantastické výkony a štipka ich dokonalého humoru. S nadhľadom a otvorenou mysľou. Spokojnosť. ()

anniehall 

všechny recenze uživatele

Malý, skromný, komorní zázrak. Ano, zázrak je to pravé slovo - už vzhledem k tématu. Rozhodně nečekejte nic šokujícího ani skandálního, čekjte nádherně dojemný a emotivní film prodchnutý človečenstvím s velkým Č. Všechny na první pohled dráždivé a zajímavé epizody, ze kterých je scénář poskládán, ustupují do pozadí před působivostí a upřímností, se kterými je natočen vnitřní duševní souboj hlavního hrdiny se sebou samým, se společenskými předsudky, s rigidností některých zkostnatělých institucí a hlavně s lidskou hloupostí a zlobou, které je bohužel kolem nás pořád víc, než je zdrávo. Že je to tak trochu boj s větrnými mlýny ani nemusím dodávat. Dodám jen, že takovou katarzi, jakou jsem prošel na konci tohoto filmu, jsem pekelně dlouho nezažil. Well, I cried. I cried and I couldn´t stop it. I cried over the human dullness, I cried how stubborn we can be. A přitom stačilo tak málo... Jen jedno upřímné objetí. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama