Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Miloš Forman byl u filmu a televize „mužem desíti řemesel“, než dostal možnost natočit svůj první polodokumentární film Konkurs složený ze dvou částí – stejnojmenného Konkursu o výběru nové zpěvačky divadla Semafor a Kdyby ty muziky nebyly o Kmochově kolínské dechovce. S Kolínem zůstal Forman spjat i ve svém následujícím hraném debutu Černý Petr. Nejen, že se příběh odehrává v onom svérázně krásném polabském městě, ale jednu z hlavních rolí v něm vytvořil neherec, kapelník Kmochovy muziky Jan Vostrčil. Film byl natočen v roce 1963 podle nepublikované povídky Jaroslava Papouška o prvních dnech učedníka v samoobsluze. Neobvyklá autentičnost příběhu je dána i obsazením hlavních rolí – šlo většinou o neherce (vedle Jana Vostrčila to byl především Ladislav Jakim v titulní roli, zpěvák Pavel Sedláček a Pavla Martínková). Nezapomenutelný je však i Vladimír Pucholt v roli zednického učně, jehož nenapodobitelné „ahój“ mezi mládeží tehdy takřka zlidovělo. Do té doby nezvyklá pravdivost právem přitahovala pozornost domácího i zahraničního publika a svému tvůrci přinesla řadu uznání a poct. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (401)

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

95% - Zde uvedeným názorům, že je tento film o ničem vůbec nerozumím. Scéna "Ahój" zajisté zaujme experty na hlášky, ale že by vystihovala celý film? Fascinující... Je mnoho věcí, o čem ten film je. Kupříkladu neschopnost hlavního hrdiny najít povolání, v němž by se mohl realizovat. Výčitky ze strany rodičů, a "zájem" o ně ze strany těch, co si s ničím hlavu nelámou, a prostě pracujou. To téma je stále aktuální, a bude vždy... A je toho ještě víc... Tak ahój! ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Takhle se začal tvořit československý filmový zázrak 60. let. Samí neherci, samé geniální hlášky a scény jako ze života. Miloš Forman prokázal svou genialitu, když hercům řekl doslova dialogy, ale scénář neukázal. Prostě chtěl, aby vše říkali vlastními slovy a tím docílil autentičnosti. Ladislav Jakim, Jan Vostrčil či Vladimír Pucholt si tak zajistili nesmrtelnost. "Ahoooj" "Hoj" Ano, je to o hovně, a je to geniální. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Minimálna, komornejšia a humorne ladená drámička s výborne rozpracovanou psychológiou postáv, ktorá tu funguje hlavne v dialógoch. Prvý celovečerný film Miloša Formana a hneď takáto lákavá psychojednohubka. Veľkú zásluhu na úspechu snímku majú obaja ústrední herci, Jakim i Novotná. Obaja vyžarovali také zvláštne, no pritom nenútené kúzlo osobnosti, ktorým si ma dokázali plne získať. Čo sa týka dialógov, tak pri rozhovoroch dobrosrdečného otca so synom som nemohol odtrhnúť oči od obrazovky, neskutočne charizmaticky zahraté, uhrančivé a myšlienkovo bohaté. 85/100 Videné v rámci Season Challenge Tour. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

"Teď si představ, že třeba Pavlu Vrbovou volizujou plameny." "Plameny se maj." Ty dialogy, TY DIALOGY! Jsou naprosto smrtící. A Pavla Vrbová? Jo, plameny se maj. Tohle není film o ději, tohle je film o lidech, respektive o jejich prostých stránkách, bizarních stránkách, o obyčejné všední lidské trapnosti. Kterou každý z nás tak moc dobře zná. A kdo tvrdí, že ne, tak ten dvojnásob. "Zajímavý... Vole... Pro tebe je to zajímavý?" ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Nádherně politicky nekorektní doba, kdy se dívkám pracujícím v samoobsluze říkalo prodavačky a chlapcům kriplové. Ta léta, kdy jsme střídavě připomínali mládě skotu a orgán sluchu, byla jako geologie. Vzájemně působil tlak (rodičů, okolí) a čas (který jsme měli před sebou).. V principu neškodná generační třenice, za kterou jsem slyšel cvrlikat Papouška.. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (36)

  • Tvůrci nechali herce, ať mluví vlastními slovy, jen jim vždy řekli o čem to má být. (cariada)
  • Petrovu mamu hrala pani Božena Matušková, v ktorej dome sa natáčalo. Buchty použité vo filme aj sama napiekla. (Prelo)

Související novinky

Miloš Forman 1932 - 2018

Miloš Forman 1932 - 2018

14.04.2018

Včera ve věku 86 let zemřel režisér, scenárista a pedagog Miloš Forman. Držitel dvou Oskarů, tří Zlatých glóbů a celé řady dalších mezinárodních cen vyrůstal jako sirotek u příbuzných v Náchodě. V… (více)

Reklama

Reklama