Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rasputin. Muž opředený mnoha mýty, pro některé guru a prorok, zachránce ruského impéria a jako léčitel a mystik i zdraví mnoha lidí, pro jiné nepřítel Ruska číslo jedna. Na dvoře poslední ruského cara Mikuláše II. měl Rasputin silný vliv, který se opíral především o důvěru pověrčivé Alexandry Fjodorovny, manželky imperátora. Původem ze sibiřské vesnice se tento mystik dostal až na carský dvůr, když zachránil carského syna, v roce 1905. Legendou je i Rasputinova smrt 30. prosince 1916. Atentátníci ho pod vedením knížete Jusupova otrávili cyankáli, které však na něj nepůsobilo, po té několikrát střelili a nakonec hodili do Něvy, kde se, podle pitvy, utopil... Ztvárnění Rasputina hvězdným Depardieuem se setkalo se značnou kritikou. Údajně bylo natáčení řízeno Depardieuem, kterého pověřil samotný Putin. Postava Rasputina vždycky přitahovala nejen historiky, ale i literáty a byla vděčnou látku i pro filmaře. Každopádně Rasputin Josée Dayanové je zajímavým příspěvkem do této řady. Ve Francii byl film vysílán pouze na televizní stanici France 3 v roce 2011 a prezentován jako televizní historický film. Posléze vyšel na DVD. Naopak v Rusku byl film uveden téměř dva roky po té, v roce 2013, v nové střihové verzi v kinech jako historický velkofilm. Film se natáčel ve městě Puškino nedaleko Petrohradu v Kateřinském a Jusupovském paláci, kde byl Rasputin zavražděn. (Česká televize)

(více)

Recenze (46)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Životní epizody vytržené ze souvislostí osobních i politických nedokážou řádně zaujmout. Divák historií a mystikou nepolíbený pak nerozumí, políbený jen kroutí hlavou. .                    .                              .                                  .                           .                                        .                                                                                                                     .                                                                     .                                                                                .                                                                      .                                                                           .                                                                     .                                                                           .                                          . ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Ako TV film fajn. Lenže ťažko tu hľadať nejaký konkrétny príbeh. Pár scén dokáže vytvoriť dokonca napätie, ale väčšinou je to len taký nezainteresovaný pohľad na zvláštnu postavu ruskej histórie. Podobný problém ako pri BATHORY - tvorcovia sa nevedia rozhodnúť, či chcú rozprávať "true story" alebo hlavnú postavu obmotať tajomnou fantasy aurou. Vzhľadom na epizódovitosť však film nenudí... ()

Reklama

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Hneď na začiatok nechcel som pozerať tento film, ale Rasputina z roku 2013, ale čo už. Tento film ma zo všetkého troška, boje v 1 svetovej, historický nádych o Ruských dejinách a aj o veľmi kontroverznej postave v Ruských dejinách. Len o Rasputinovi je tu veľmi málo. Kto to bol? Odkiaľ prišiel? čo chcel?Bol to svetec? Alebo to bol človek, ktorý išiel po moci a preto sa votrel do cárskej rodiny? Vela otázok a skoro žiadna odpoveď. Film sa zameriava na veľa nepotrebných vecí aj osôb, a ten okom toto celé je, je v úzadí. Z tohoto filmu prekypuje TV look, aj keď sa odohráva v zaujímavých interiéroch, ale nič výnimočné som nepostrehol. A G.Depardieu ako Rasputin tiež nebol presvedčivý, taký tučný obrík mi pripadal. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Film, který Gérardovi změnil život. Po něm se totiž zamiloval do Ruska a stal se z něj ruský občan. Fakticky ale nečekejte zázrak. Už v prvních scénách je znát, jak se to tady bude odvíjet. Jediný, a bezesporu největší plus, je uhrančivý výkon Gérarda. Jinak Vám to ale neřekne nic navíc, co byste o Rasputinovi už nevěděli. ()

Sany33 

všechny recenze uživatele

Film s tak ohromným potenciálom, ktorý bol tak masívne udupaný pod čiernu zem ako je tento som ešte nevidel. Jednak mi nenormálne vadilo to, že príbeh je rozprávaný ako z rýchlika a teda nemáte ani dostatočný priestor nadýchnuť sa z atmosféry vtedajšieho cárskeho Ruska, ktoré je iba mimochodom v knihe brutálne dobre vyobrazené. Ďalej mi vadilo obsadenie hlavného hrdinu, Rasputina som si predstavoval diametrálne odlišne a aj to mi kazilo dobrý dojem z filmu. Inak životopisne to nebolo zlé akurát na životopisné filmy je potrebných asi trocha viac času preto iba 40%. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (7)

  • Ve scéně, kdy měl být Rasputin (Gérard Depardieu) vhozen do řeky Něvy, je řeka normální. Ve skutečnosti byla ale zamrzlá. (Hollywoodman)
  • Film si zvláště velmi oblíbil ruský prezident Vladimír Putin. Za něj vzkázal představiteli hlavní role Gérardu Depardieuovi, že si může u něj kdykoliv převzít ruský pas a i občanství. Gérard Depardieu nabídku nakonec přijal, ale až v roce 2013. (Hollywoodman)
  • Tento televizní film se natáčel v ruských městech Petrohrad, Pushkin a ve francouzském městě Marseille. (Trajektt)

Reklama

Reklama