Reklama

Reklama

Tajemství křišťálových lebek

(TV film)
  • Česko Legenda o křišťálové lebce (více)
Velká Británie, 2009, 47 min

Produkce:

Laura Jones

Obsahy(1)

Křišťálové lebky vzbuzují mezi lidmi zvědavost. Podle legendy by jich mělo být třináct a spojení jejich sil by přineslo pochopení života a vesmíru. Opravdu ale pocházejí z dávných dob Mayů a Aztéků? Není to podvrh? Vědecká zkoumání možná záhadu objasní... Tři křišťálové lebky vyřezané z jednoho kusu v životní velikosti už dlouhých 130 let zamotávají hlavy odborníkům a zaměstnávají představivost veřejnosti. Jsou to starověké podobizny, anebo je to moderní podvod? Původ a údajné schopnosti záhadných lebek se staly zdrojem velkých spekulací a inspirací pro nadšence do všeho paranormálního. Zaujaly i filmaře a tvůrce filmu Indiana Jones a Království křišťálové lebky. Jenže už v roce 1990 se expertka Jane Walsh začala zabývat touto záhadou a objevila několik překvapivých faktů. Dokument je fascinujícím příběhem o vědě, mystice a jednom z největších archeologických podvodů v dějinách. (TV Prima)

(více)

Recenze (8)

subic 

všechny recenze uživatele

K lebkám nic nového, obvyklé argumenty pro a proti. Jedno je jisté, Mayové ani Aztékové je nevytvořili, natož pak ručně broušením pískem po generace. Dokud někdo nevyreze lebky diamantem a laserem a neporovna je nejmodernějšími mikroskopy, budou to pořád jen dohady. A co na tom, že jsou z křišťálu z Madagaskaru? ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Chápu to správně, že se profesor Henry Jones Junior celý čtvrtý díl pachtil za bižuterní tretkou? Teď mi ještě řekněte, že neexistují posvátné kameny Šankary, Archa úmluvy a Svatý grál a já se na to vážně vykašlu! Decentní dokument, co odhaluje podvrhy kolem údajných historických artefaktů z předkolumbovské Střední Ameriky (výroba v druhé půli 19.století, pravděpodobně Evropa, křišťál z Madagaskaru) a přitom nechává nepatrný prostor známému faktu, že lidé věří tomu, čemu věřit chtějí.. Moment, takže ani velekněz Mola Ram neumí holýma rukama vyrvat srdce z těla..? ()

Reklama

alonsanfan 

všechny recenze uživatele

Tak jak to bylo doopravdy? Francouzský dobrodruh a obchodník s uměním Eugene Boban se nahoře na obláčku nebo dole v kotli musí tlemit jako blázen, jak že nám to zavařil škeble a vychutnal si britské i francouzské národní muzeum, když jim jako starodávné mayské či aztécké artefakty prodal křišťálové lebky a tato věhlasná muzea si potom navzájem potvrzovala pravost, jo když to má i to druhé musí to být ok. Nejen lebky ve výše uvedených muzeích, ale i slavná skull of doom, lebka zkázy, ano je to ta, kterou jste mohli vidět v úvodních titulcích slavného seriálu Arthura C. Clarca Svět tajemných sil, všechny vykazují použití moderních brusných nástrojů. Nicméně zastánci "pravosti" tvrdí, že to je pouze důkaz toho, že je vyrobili ufóni. No asi je opravdu vyrobili ufouni, protože ti přece mají nejmodernější obráběcí technologie nebo je rovnou vyřezali laserem. Tak jak to teda je? ()

Puslanka 

všechny recenze uživatele

Námět mě okamžitě zaujal, ale zpracování dokumentu už ne. Raději bych viděla různé pokusy, jak by bylo něco takového možné vytvořit, než jen pouhé hledání důkazů pro popření od lidí, kteří jsou předem rozhodnuti o nepravosti (i když na tváři objevitelky/majitelky byla patrná nepochybná touha po senzaci :) ). ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama