Reklama

Reklama

Česká Granada

všechny plakáty
Česko, 2010, 50 min

Režie:

Jan Papoušek

Obsahy(1)

Syrový dokument těžící ze čtyřměsíčního pobytu v prostředí české drogové komunity v Granadě. Autorské svědectví o životě na ulicích, ve squatech a granadských jeskyních provázené osobními výpověďmi jednotlivých aktérů. (oficiální text distributora)

Recenze (9)

Radko 

všechny recenze uživatele

Náznak alternatívneho životného štýlu naznačuje mladá dredatá holka, ktorej reči nie sú úplným výmelom zdrogovano-otupelo-zlodejskej mysle. Jednoducho skončila v spoločenstve tých, ktorí sa namanuli. Celok je peknou ilustráciou toho, prečo v najväčšom európskom squate - kodanskej Christianii - všade vyskytujú veľké zákazové značky s preškrtnutou injekčnou striekačkou. Niežeby tam mali zakázané vstupovať diabetici, pichajúci si inzulín, je to vymedzenie sa voči užívateľom tvrdých drôg. Pretože nie všetky alternatívne squaty a sociálne projekty pre mladých skončili kvôli represívnemu aparátu. Mnoho z nich zakapalo práve na tom, že do budovy, či projektu vstúpili aktívni feťáci, stiahli so sebou dvoch troch ďalších a to bol koniec zmysluplnej alternatívy. Pretože potom to vyzeralo ako v Českej Granade: kradlo sa všetko speňažiteľné, podraziť v mene fetu bolo možné kohokoľvek. Občas prišla záchranka, občas neskoro. Hlavnou témou rozhovorov sa stal fet a ako ho získať a po jeho získaní povedzme, že aj nejaké pomerne rozumné sebanaalýzy, napr.čo robiť, či aké boli hrozné rodinné pomery, v ktorých ako deti vyrastali a ako ako 12-13 ročné deti začali s perrníkom, toluénom či herákom a ktoré vyfučali do prázdna pri začiatkoch potreby novej dávky. Squaterstvo predvedené v tomto filme je založené na kultúre pichania a šňupania chemických substancií: heroín a pervitín. Rozhovory slušne odrážajú spôsob myslenia týchto ľudí. Záverečné zábery po príchode sanitky k odpadávajúcemu polomŕtvemu mladíkovi a po prepustení z nemocnice patria k naotrasnejším, aké som kedy v dokumente o mladých videl. Zúfalstvo. Hnus. Vlastne bolo to prítomné počas celej stopáže, no tu najviac. Pozn.: K skupine, kde má každý na ruke nalepenú striekačku, sa je pomerne ľahké dostať. Potvrdil to aj samotný režisér v tv rozhovore. Išiel do Španielska na brigádu, nezohnal ju, nemal peniaze. Počul o nejakých Čechoch a tak medzi nimi strávil niekoľko mesiacov. Veľa ľudí v takejto situácii si svoju frustráciu z nezohnania práce a nedostatku peňazí odľahčí prvým vpichom, Papoušek našťastie nakrúcal. ()

mr.kliky odpad!

všechny recenze uživatele

banda rádobyfilozofujících smažek a přehlídka češtinářských ekvilibristik na téma "jako vole víšco".. absolutně nulová výpověd, materiál, který lze bez problémů sehnat během jednoho odpoledne na nádraží a v parcích a to jakože fakt, vole, víšco.. ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Pokud vás, v dobrém slova smyslu, znechutila Třeštíkové Katka, proč si nedát druhé kolo s novou várkou znepokojivě živých fetek. Jan Papoušek vás seznámí se sebrankou zevlující v ulicích krásné Granady, budete se stydět za své spoluobčany, bude nad nimi ohrnovat nos a znechuceně lomit rukama (doufám). A to je přece dokumentární úděl - vyvolat emoce, ne? Osobní respekt k režisérovi, protože věřím, že většina normálních lidí by se zdejší sebranky nezeptala ani na nejkratší cestu na nádraží. Středometrážní stopáž Papouškovi nahrává, protože kdyby chtěl s takto obludnou technickou kvalitou povídat o krajáncích déle, již bych nemohl být tak tolerantní. 70 % ()

Furmi 

všechny recenze uživatele

Propagačný dokument ukazujúci aké je krásne brať drogy. Veľa sa naučís, veľa získaš ale oveľa viac stratíš. Bezdomovectvo, squaty, závislosť, kriminalita, choroby, predávkovania, smrť. Púšťal by som to povinne už na základných školách deťom začinajúcim s trávou a alkoholom. Keby to odradilo len jedného z nich od týchto sračiek bol by to úspech. ()

Trauma 

všechny recenze uživatele

Je to děs a hrůza. Nemá to smysl ani vývoj. Plácá se to mezi kecama o hledání smyslu života, blbýma vzpomínkama na dětství, šleháním a blitím. Výmluvnější už by to být nemohlo. (Kvalita sice bídná, ale na film, který byl natočen náhodou během pár měsíců člověkem, co netočí filmy, je to slušné.) ()

B.e.r.n.y 

všechny recenze uživatele

Poměrně hodnotná sonda do života životních ztroskotanců, tišící bolest litry krabicového vína a drogami... Bohužel mě to už nebavilo tolik jako "Katka", kterému se stylem tento počin dost podobá. ()

Kris007 

všechny recenze uživatele

předpokládám že to splnilo účinek, i když polemizuji nad tím, jaký vlastně měl být...co se nám zde autor snaží říct? Jedna zkrachovalá "mamča", jedna nevychovaná ku*va a sotva mluvící 40ti letej feťák, který vypadá že se stou jehlou v ruce narodil. jo je to hnus, ale jako dokument tohohle typu to neuznávám, mohlo by to mít aspon nějaký náznak děje nebo posunu, jak se třeba aktéři snaží změnit a ne jen jak tupě žvástají o smyslu života který jim asi nejedno ucho sežere. slabých 50% ()

Reklama

Reklama