Reklama

Reklama

Senátor

(TV film)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Sběrný portrét Jaromíra Štětiny, který jako válečný zpravodaj založil agenturu Epicentrum a podílel se na zrodu slavné humanitární organizace Člověk v tísni, se soustřeďuje na jeho politickou dráhu. Začíná jeho úspěšnou kandidaturou do Senátu a oslavami vyhraných voleb v roce 2004. Vrací se k jeho kuriózní výpravě za českými čerty, kterou podnikl s koňským povozem. Rekapituluje Štětinova ušlechtilá předsevzetí, spočívající v touze říkat pravdu a vymezovat se vůči pokleslému taktizování. Jedna z úsměvných pasáží ukazuje, jak se novopečený senátor seznamuje s fungováním hlasovacího zařízení...
Dokument, který podle vlastního scénáře natočil režisér Martin Mahdal, líčí mnohostranné aktivity, v nichž bývalý novinář kritizuje omezování lidských práv pod rouškou různorodých doktrín. Ilustruje jeho opakované snahy o legální zákaz KSČM, jež hlásáním třídního boje i řadou dalších skutků porušuje českou Ústavu. Všímá i Štětinových kontroverzí s neonacisty a jeho polemik s promoskevskou zahraniční politikou některých představitelů naší vrcholné politické scény, včetně prezidenta Václava Klause. Podrobně se věnuje kauze Timura Borčašviliho, který se jako představitel protiruské opozice dočasně skrýval v Čechách. Zachycuje i Štětinovo vystoupení na pražském magistrátu ve prospěch azylového domu.
Průhled do duše samorostlého muže, jenž v nechce uvíznout v politických stereotypech, se vrací i ke Štětinově neúspěšné kandidatuře do Evropského parlamentu. Portrét, v jehož mezihrách protagonista absolvuje "povznášející" let balónem, se uzavírá Štětinovým vítězstvím v loňských senátních volbách. Všímá si i jeho nenápadných spolupracovníků, včetně činorodé asistentky Pavly Hájkové. Dokument líčí Štětinu jako skromného, sympatického a odvážného muže, který se nevyhýbá žádným diskusím a v sebekonfliktnějších situacích si zachovává rozvahu, zdrženlivost a schopnost racionální argumentace. Přerůstá v úvahu o podstatě skutečné politiky, jež by měla být hlavně službou řadovým občanům. (oficiální text distributora)

(více)

Reklama

Reklama