Reklama

Reklama

Krvavá Omaha

(TV film)
  • Velká Británie Timewatch: Bloody Omaha
Velká Británie, 2008, 50 min

Obsahy(1)

Vraťte se zpět v čase do roku 1944, kdy se na Omaha Beach odehrálo krvavé vylodění v Normandii. Obrovský počet padlých vojáků zapříčinilo hned několik pochybení. Jedno pochybení však i napomohlo vítězství, když se na místo dostala omylem povolaná jednotka Rangerů... Po více než 60 letech se historici stále dohadují o tom, proč přesně se pláž Omaha stala největším a nejdrsnějším bojištěm během vylodění Dne D. Právě na tomto místě totiž téměř došlo ke katastrofě. Německá obrana zde byla mnohem prudší, než se očekávalo. Letecký útok, který ji měl vyřadit z boje, úplně selhal. Vojáci vylodění na pláži se tak ocitli uprostřed smrtící zóny. Podle historických záznamů během několika hodin zahynuly dva tisíce mužů. Ale nový výzkum události odhalil, že skutečnost byla ještě horší. Moderátor Richard Hammond a profesor dr. Simon Trew z Královské vojenské akademie Sandhurst společně procházejí nejnovější poznatky. Dozvíme se díky novému statistickému výzkumu a čerstvě nalezeným archeologickým pozůstatkům konečně pravdu? (TV Prima)

(více)

Recenze (7)

1945 

všechny recenze uživatele

Není to úplně špatný dokument, jen jsem měl ve výsledku pocit, že více než polovina stopáže byla vyplněna opakováním stejného záběru, ve kterém střílí MG42 smrtelné dávky slepými náboji... ()

vander19 

všechny recenze uživatele

Vylodenie v Normandií. Znie ako romanticko-hrdinský epos. Deň D. Deň, keď sa kolesá vojny začali otáčať v prospech západu. Nemecko začínalo strácať svoju dominanciu. Lenže na hodinách dejepisu nepočujete výpovede ľudí, ktorí sa toho zúčastnili. Neviem si ani predstaviť čo to bolo za peklo. Je mnoho filmov, ktoré narážajú na tento moment, ktorý možno zapríčinil to, že svet vypadá tak ako vypadá. Autentické výpovede ľudí, čo sa ocitli na pláži Omaha, ktorá bola najkrvavejšia zo všetkých v človeku vyvolajú pocit ako by som sa asi zachoval??? Dokument je dosť nestranne robený, čím som bol dosť prekvapený, žiadne prehnané US reakcie ako sme ich dali dole. Nie, len krv, potom, smrť...Fakt drsná záležitosť. ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Jedná sa o diel z cyklu Timewatch, v češtine ako Průřez minulosti. Aj keď dokumenty s tematickou 2. sv. vojny nie sú moja šalka čaju, tento môže stavať na kvalitnom prevedení a s pravkami autentickosti. Mohlo byt však v ňom viac animačných sekvencií, ktoré by priblížili zaujímavejšie momenty. Hodnotenie: 70% ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Den D a vylodění na pláži Omaha mě fascinovalo už od doby, co jsem se začal zajímat o druhou světovou. Proto dokumenty o této operaci přímo vyhledávám. Krvavá Omaha navíc pojednává přímo o tomto krvavém vylodění v americkém úseku a snaží se odpovědět na otázku, proč a jak Američané dokázali z naprosto bezvýchodné situace vytěžit obrat a útesy nakonec dobýt. Dokument obsahuje nějaké zajímavé studie a pro mě úchvatné záběry současné pláže a okolí. Přesto si myslím, že tam nějaké nesrovnalosti byly, proto "jen" za 4. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama