Reklama

Reklama

Těla nevydávat

(TV film)
Dokumentární / Krátkometrážní
Česko, 2011, 26 min

Režie:

Martin Vadas

Obsahy(1)

Poprava jako trest odpůrcům komunistického režimu i výstraha následovatelům, tak vypadaly politické procesy 50. let. Demonstrace třídní nenávisti a msta komunistických pohlavárů vůči těm, kteří měli jiný politický názor, šla až za hrob. Postihovala nejen popravené, ale i zemřelé ve vazbě či ve vězení. Nestačilo znemožnit jejich blízkým účast na pohřbu. Ostatky popravených a zemřelých tajně zpopelňovali, schránky s popelem v utajeném režimu sváželi z celé republiky do Prahy. Opětovně ? teď už jako bezejmenná kódovaná čísla ? je znovu zavírali do vězení. Posmrtně.
Dokument Těla nevydávat odhaluje nakládání s ostatky jako velkou, centrálně řízenou akci komunistické moci, vedenou z obavy před symbolem, kterým by se mohli popravení stát žijícím spoluobčanům. Věznice Pankrác nebyla jen obyčejným vězením, mučírnou a popravištěm, ale též "skladištěm ostatků", vězením pro desítky a možná i stovky uren. Ty byly po desetiletí ukrývány před veřejností i pozůstalými rodinnými příslušníky. Někteří z nich se o místě, kde byl pochován jejich příbuzný, dozvěděli až díky výzkumu, který předcházel natočení tohoto filmu. Dokument sleduje pátrání po osudu těla Milady Horákové, popravené 27. června 1950 v Praze na Pankráci. Za tím účelem provedli lékaři a antropologové exhumaci hrobu, označeného několika nezávislými prameny za místo, kde M. Horáková měla spočinout. Kosterní pozůstatky z označených hrobů byly podrobeny antropologickému a genetickému výzkumu, aby určil jejich pravost.
Stále bude mnoho ostatků obětí komunistického režimu, jejichž identitu nikdy nezjistíme. Kdyby se ozvali ti, kteří s nimi manipulovali, mohlo by naše poznání postoupit dál. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Fingon 

všechny recenze uživatele

Mrazivé... Přestože se ani po půl hodině zkoumání a rozhovorů najisto neví, kde vlastně ostatky Milady Horákové leží, i tak oceňuji způsob, jakým byly i tyto kusé informace prezentované... především moment, ve kterém se mluvilo o tisících koster ležících v několika řadách nad sebou... Brr. ()

Reklama

Krysa SPK 

všechny recenze uživatele

Velmi zmatečný dokument. Chápu nutnost ukazovat zločiny bolševické lůzy, ale příště by bylo lepší podat divákovi problematiku pohřbívání komunistických obětí trochu srozumitelnějších způsobem. Takhle neznalý divák (takže skoro všichni) neví, proč se některá těla pálila, jiná se pohřbívala do země, nebo kde vlastně pohřbená jsou: na ďáblickém hřbitově, ve Strašnicích nebo v Motole. O soukromých hrobech nemluvě. Nic méně díky ČT za každý podobný dokument ! ()

woody 

všechny recenze uživatele

Možno brát jako dovětek k dokumentární epopeji Proces H - tentokrát o bolševické praxi při nakládání s těly popravených a umučených, zde konkrétně o hledání ostatků Milady Horákové. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama