Reklama

Reklama

13. komnata - Série 6 (2010) (série)


13. komnata Ivana Krause (S06E41)

(epizoda)

Obsahy(1)

Známý autor humoristických knih se musel potýkat se ztrátou rodiny a země, kde se narodil. Mimo domov strávil dvaadvacet let.  Ivan Kraus je český spisovatel, herec a loutkoherec. Říkají o něm, že je dnes nejlepší současný český humorista. Napsal asi 45 knih, scénáře, hry, jezdí na besedy, má různá čtení v rozhlase, píše sloupky, články.
Osud Ivana Krause je poznamenán, stejně tak jako osudy mnoha dalších intelektuálů této země, nedobrovolným odchodem z ní, životem stráveným v cizích zemích a hledáním druhého domova. Mimo svůj původní domov strávil dvaadvacet let. Ivan Kraus odešel do ciziny v roce 1968 s celou divadelní skupinou pracovat a hrát, protože chtěli pokračovat v tom, co začali v Československu a všichni si mysleli, že když mají výjezdní doložku na jeden rok, tak se budou moci vracet domů do Československa. Nebylo to možné a museli si vybrat. Domov nebo emigraci. Navíc – sourozenců Krausových bylo pět. Tři z nich v rozmezí let 1968 a 1969 emigrovali a výčitky svědomí vůči matce, kterou zde postupně opouštěli, byly velké. S matkou zůstal jen Jan a Kateřina, která emigrovala až v roce 1985, ale v roce 1990 v Americe zemřela. Ivan Kraus říká, že se musel potýkat s mnoha ztrátami – ztráta zázemí rodiny, která na sebe byla hodně fixovaná a kult rodiny se u Krausů vždy dodržoval a dodržuje dodnes. Setkání s částí rodiny se podařilo až po deseti letech, s jedním bratrem a sestrou až po dvanácti letech, navíc emigrace tolika členů rodiny způsobily pochopitelně i to, že zbylá část rodiny to tady v Čechách „odnesla“. Se sestrou Kateřinou, které bylo dvanáct let, když opouštěl rodinu, se sešel až v emigraci, před její smrtí. Do dalšího výčtu ztrát, se kterými se Ivan Kraus potýkal, patří také ztráta dobrých a vybudovaných pracovních kontaktů doma v Československu, ztráta kontaktu s řečí.
13. komnata Ivana Krause je zamyšlením nad tím, co všechno emigrace člověku dala, ale také vzala. Dalším motivem 13. komnaty Ivana Krause je návrat – návrat po dvaadvaceti letech na rodnou půdu je další ztráta, neboť „žádný návrat není takový, jako představa o něm“.
Průvodcem životním příběhem Ivana Krause je moderátor Aleš Cibulka. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

troufalka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ivan Kraus mě oslovil především jako spisovatel krátkých vtipných povídek. Některé názvy jeho knih jsou tak vystížné, že už samotný název pobaví. To na Tobě doschne ()

Reklama

Galerie (10)

Reklama

Reklama