Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Boj na dvanácté pohraniční základně moskevských pohraničníků v Tádžikistánu proběhl v úterý 13. 7. 1993. Afghánští a tádžičtí ozbrojenci se pokusili proniknout na území této základny. Ruské jednotky jedenáct hodin odrážely útoky protivníků. Zemřelo 25 lidí. Poté Rusové ustoupili. Šesti mužům z posádky byl udělen titul Hrdina Ruské federace, čtyřem z nich posmrtně. (Snorlax)

(více)

Recenze (11)

sorondo 

všechny recenze uživatele

Ďalší z ruských vojenských filmov založený na skutočnej udalosti z roku 1993, ktorá sa odohrala na hraniciach Afganistanu a Tadžikistanu. Film by som prirovnal k ďalším ruským filmom - 9. rota alebo štvordielny film Grozovye vorota. Myslím si, že fanúšikov podobných žánrov tento film nesklame. K dokonalosti mu podľa mňa ešte niečo chýba, ale dávam **** ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Kluci z Ruska tu jsou pořád stejně naivní, jako snad v každém válečňáku o tehdejším Sovětském svazu (byť zde končící). Nevím, jestli je to tím, že takoví opravdu jsou, jako spíš tím, že tvůrci je tak chtějí zpodobňovat. Naivní postavičky s precizním vojenským drilem, který nemá obdoby. Tichá základna má ale to štěstí, že navíc obsahuje dobrý námět, zajímavé prostředí a průběh, který stojí za to vidět. Tedy hlavně v případě, že máte rádi válečné filmy. Jakmile se totiž rozjede napětí a následně válka, tak se Vám všechny ty naivní postavičky spojí v jednu četu a rozjede se absolutní boj o přežití, ze kterého stříkají emoce jak na běžícím páse. Konečně po dlouhé době upřímný válečný film z Ruska. Dobrý kousek! ()

Reklama

Michalechal 

všechny recenze uživatele

Ani si nevybavuji, že by tento film měl nějaká hluchá místa, která by mě nudila ... Velmi dobře vyvážený film o životě základny na samotném kraji Sovětského svazu. S dnes více než aktuální problematikou islámských radikálů. Běžný život vojáků, radosti i strasti, zábava i povinnosti. A co rozhodně nesmí scházet ve válečném filmu, to je akce a té si naše Tichá (klidná) základna užije ... akční scény ne-li lepší těch amerických. Odhodlání, obětavost a statečnost hlavně v závěru! Komu se líbila 9. rota, kde si mimo jiných zahrál také Alexej Čadov (tady jako šéf základny), určitě si oblíbí i tenhle snímek! ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,PO ROZPADU SOVĚTSKÉHO SVAZU, RUŠTÍ POHRANIČNÍCI DÁL SLOUŽILI NA TÁDŽICKO-AFGÁNSKÉ HRANICI“..... /// Tádžicko-afgánská hranice je rušná jako každá výpadovka do Afghánu. Samej zmrd (kterýho většinou není vidět, teda pokuď se zrovna nechystá na Džihád). ,,DOBŘE JE TU U VÁS. TICHO“. Prostě, když je klid, tak je ticho (hmm, to je myšlenka…). Je třeba trochu nasát atmosféru dalekého východu, poznat život na základně, úkol, nepřátele, tak nějak ,,dostat se do obrazu“. Není třeba mít strach, že to přeženou, Rusáci maj soudobý válečný kousky v krvi. A tak se těším na neředěnou dávku válečnýho frmolu. ,,NEJDŘÍV STŘELBA, PAK GRANÁTY, PAK JAK DÁ BŮH“. Pyrotechnická událost sezóny, mudžahedínská představa o férovce a Ruskej výsadkář v akci. Situace na bojišti se mění každou vteřinu (,,tak, a teď mám minomet já“…) a všechno zakončí solidní porce ruského válečnýho patosu! Dokážu se nad to povznýst. Vlastně je mi to u prdele! Vždyť stejně jde jen vo to, aby dobro zvítězilo nad zlem. Jasně že jsou i lepší, ale tohle je rozumná kvalita ve válečný (filmový) prázdnotě. 3a½! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Rád bych vzdal poctu ruským pohraničníkům. 2.) Chcu zavzpomínat na známý z pakistánskejch výcvikovejch oddílů. 3.) Nevím, jak umírá ,,kaffir“. 4.) Thx za titule ,,tch@ss@k. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE *** NAPĚTÍ * ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to celkom dobrý vojnový film z ruskej produkcie. Má dosť dobrý príbeh o osádke malej pohraničnej ruskej základne pri hraniciach s Tadžikistanom, ktorí sa snažia udržiavať dobré vzťahy s miestnymi, ale skupina radikálov s ich prítomnosťou nie je spokojná a tak chystajú zdrvujúci útok. Spracovanie je celkom slušné, ale dalo sa z toho získať aj viac. Hlavným a prakticky aj jediným výraznejším záporom tohto filmu je to, že na to hlavné si treba dlho počkať. Film má v rámci žánru až prekvapivo krátku dĺžku, ani nie hodinu a pol a napriek tomu to hlavné sa začne diať až po hodine. Aj na tú prvú hodinu sa dobre pozerá, síce má pomalšie tempo, ale postavy zaujmú, vzťah s miestnymi pôsobí zaujímavo a tak škoda, že nedostal viac priestoru, ale nájde sa tu aj niekoľko scén, ktoré mi svojim podaním až tak moc nesadli, ale dá sa na to pozerať. A potom sa už začne útok a už sa na to výborne pozerá až do konca. Akcie tu moc nie je, ale páči sa mi. Za prvú hodinu sa tu nájde len jedna výraznejšia akcia, ale potom je jej dosť a spokojný som aj s jej kvalitou. Nie je ničím originálna, ale dobre natočená, sledovanie obrany pred mnohonásobnou presilou poteší vždy, výborne je zvládnutý efektívny mínometný útok a aj následné prestrelky, tu som spokojný. Herecké obsadenie je na tom dobre, nenájde sa tu nikto, kto by prekážal, hlavným postavám sa dá fandiť, dobrý je aj hlavný záporák a všetci, ktorí majú viac priestoru. Réžia a technická stránka na žánrovú špičku nemajú, aj rozpočet bol viditeľne chudobnejší, ako napríklad pri nedávnej 9. rote, ale inak tomu nemám moc čo vytknúť, efekty sú dostatočné, dobrá je aj kamera, pre potreby filmu stačí. Škoda, že Tichá základňa nie je akčnejšia, inak by som jej určite dal lepšie hodnotenie, ale aj takto je to dobrý film. 68% ()

Galerie (34)

Reklama

Reklama