Reklama

Reklama

Marijiny

(festivalový název)
  • Chorvatsko Marijine (více)
všechny plakáty
Trailer
Dokumentární / Hudební / Komedie
Chorvatsko, 2011, 62 min

Režie:

Željka Suková

Kamera:

Aleš Suk

Hudba:

Midi Lidi

Hrají:

Nina Violic

VOD (1)

Obsahy(1)

Tři vnučky uspořádají soukromou slavnost, jejímž cílem je uctít památku jejich babičky Mariji Violićové, jež zemřela před šesti lety. Sešlost v jejím bytě v chorvatském přístavním městě Rijeka není početná, ale zato pestrá. Vedle sousedek a známých se zde objeví i česká hudební skupina Midi Lidi, s níž se přítomní setkávají vůbec poprvé. V takto nesourodé společnosti se na nebožku nemůže vzpomínat v duchu sentimentálních klišé. Vzpomínky střídá tanec, zpěv a soutěž o nejlepší výzdobu babiččina náhrobku. Do jisté míry improvizovaně natočený autorský debut Željky Sukové balancuje na hranici dokumentární a hrané kinematografie. Značně osobní téma, k němuž se vážou ukázky z amatérských rodinných filmů a fotografie z rodinných alb, zde dostává podobu jakési reality show, jejímž smyslem není znesvěcení, ale naopak hledání co nejupřímnějších emocí k zesnulé osobě. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (12)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Tenhle chorvatský „něco jako dokument“ mě vyloženě nadchnul. Režisérka vystudovala pražskou AVU, jako kameraman a střihač fungoval její manžel Aleš, kromě sebe obsadila svou sestřenici Ninu Violić, která je shodou okolností velmi oblíbenou herečkou, a jelikož její sestra před kamerou odmítla vystupovat, obsadila její místo dívkou, která jí je velice podobná. Sezvaly sousedy, „vyzdobily“ byt a za zvuků osobně přítomné „nejpopulárnější české kapely“ (!!!) Midi Lidi (kteří tam působí jako návštěva z jiné planety) poskládaly poctu šest let mrtvé babičce Mariji. Film je neskutečně zábavný, mluví se v něm velmi sprostě, kouří, chlastá a k tomu Petr Marek prozpěvuje texty typu „je ticho, klid, tak si můžeš ten svůj shit vyřešit“ (nebo nějak podobně). Kdo neviděl, neuvěří. Posledních pár scén je trochu divných i na tenhle film, ale jinak perfektní (90%)! ()

Jermann 

všechny recenze uživatele

(KVIFF 2011) Téma výzdoby babiččina náhrobku je docela černo-humorně milé a ne úplně blbě natočené, ale stejně mi pořád uniká důvod distribuce domácího videa bandy šílených Chorvatek po festivalech pod označením dokument .. snad kromě usilovné snahy Petra Marka projevit svůj nesporný multi-talent, kde se jen dá. Mimochodem jedna z vnuček byla přítomna přímo v sále a, nepřehlédnutelná ve svém pestrobarevném kostýmku a gumáčkách, se dělila o láhev Becherovky .. to bylo milé. I proto jsem se právě přimhouřeným okem překecal dát tomuhle divnému home videu tři hvězdy. ()

Reklama

saillor 

všechny recenze uživatele

Velmi originální dokument/komedie o třech vnučkách pořádajících oslavu na počest mrtvé babičky. Když nic jiného, geniální je scéna, kdy hosté oslavy navrhují náhrobky a pak také své návrhy vysvětlují a obhajují, včetně vyhlášení vítězky (škoda, že zvítězila "střízlivější" varianta). Jadrné sousedky byly nejzábavnější položkou hravého filmu, který je spíš něco jako homevideo. ()

bassator odpad!

všechny recenze uživatele

46th KARLOVY VARY INTERNATIONAL FILM FESTIVAL 2011 - EAST OF THE WEST - FILMS IN COMPETITION - Na Východ od Západu - Soutěžní sekce (Marijine / MARIJA´S OWN / Marijiny) - Jediné o čem se dá mluvit jako o maličko podařené věci na filmu je hudba skupiny Midi Lidi a asi i délka filmu. Hodina přesto byla více než dost... - 5. 7. 2011 - kino Thermal - Malý sál - Karlovy Vary - 0% ()

webra 

všechny recenze uživatele

Spíš než film - "dokument" o smuteční slavnosti, jsem snímek vnímal jako dokument z poněkud zvrácené dovolené s kapelou Midi Lidi. Spíš by se film dal přirovnat k žánru film o filmu nebo to možná mohlo být o tom, jak Midi Lidi natáčeli videoklip ;). Myslím si, že kdyby místo Midi Lidi, vystupovala pro mě/Čechy nějaká neznámá chorvatská kapela, tak by to byl asi propadák. Jelikož mám rád Midi Lidi, tak hodnotím za 3, bez nich by to bylo za 1 max. 2 :/. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama