Reklama

Reklama

Britský průvodce uměním předvádět se

(festivalový název)
  • Velká Británie The British Guide to Showing Off
Ukázka z filmu
Velká Británie, 2011, 90 min

Režie:

Jes Benstock

Scénář:

Jes Benstock

Obsahy(1)

Andrew Logan je živoucí legenda – ať už jako sochař, malíř, autor videoperformancí nebo šperků. Experimentálního filmaře Jese Benstocka však klíčová osobnost londýnského kulturního a módního života zaujala díky show Alternativní Miss World. Událost, v níž nejde o standardy krásy, ale o schopnost proměny a chválu „jinakosti“, Logan poprvé uspořádal v roce 1972. Od té doby se svými příznivci a přáteli pravidelně inscenuje podívanou, jež svérázným způsobem reflektuje a utváří (ale také dehonestuje a popírá) umělecké, popkulturní i subkulturní trendy. Lesk akce pokaždé ještě zvyšují nejrůznější celebrity, které nad ní přijímají patronát. Benstock sleduje Logana od kolébky až k přípravám na novou show (která se konala 2. května 2009). Vzdává přitom poctu umělecké integritě a svobodě výrazu už formou filmové koláže, rafinovaně kombinující animaci, dokument a prostou radost ze života. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (10)

hazaba 

všechny recenze uživatele

Relativně vysoké hodnocení si film zalouží díky výtvarné stránce - už od prvních minut vás oslňují barvy, barvy, barvy. Místy tak připomíná filmy Gilliama, místy Švankmajera a občas jsem si vybavila i sérii o Básnících :-) Díky samotnému filmu nám před očima promenáduje přehlídka nejrůznějších výstředností odrážejících se v kostýmech, make-upu a vlastně i mluvy. V sedmdesátých letech by mě to nepřekvapovalo, v současnosti ano, ale nejspíš to bude tím, že u nás na Moravě se s něčím takovým hned tak nesetkáte :-) Dokumentárně je film relativně zdařilý, jen člověk občas nestíhal číst všechny textové komentáře a zároveň se soustředit na to, co osoby praví. ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Tenhle britský humor je asi něco jiného, než o čemž se dnes rozpovídala Judi Dench. Na první pohled šílení lidé v maskách, baloncích, třpytkách, kondomech, nazí, pomalovaní, muži jako ženy, ženy jako muži, roboti... A spousta barev, hluku, smíchu, erotiky... "Jako v supermarketu, který přetéká sexem a sladkostmi." Přesně takhle vypadá každičký ze dvanácti ročníků Alternativní Miss Universe, soutěže, kde prý nejde o krásu, ale o umění. A její organizátor Andrew Logan, milovník a výrobce čehokoliv třpytivého, svítivého, barevného a šíleného, už teď plánuje další ročník, pro jehož úspěch využije horečky kolem olypiády:) Sám dokumet je zpracován velmi dobře, místy cítíme i nadhled a informační animace plující kolem ve stylu někde mezi Warholem, Švankmajerem a britskými autobusy mají docela dobře namířeno vyrovnat trapný nevkus soutěže. Ten u mě ale bohužel převažuje, nějak ty lacině vtipné sexy bombónky nemůžu překousnout. Soutěž začala v divokých sedmdesátých letech, od té doby se však moc neposunula. Andrew Logan to řekl sám: "Pokud je něco jednoduché a veselé, nikdo to nepovažuje za umění." Nevím proč tomu tak je, ale má pravdu. A snad právě na tuto úvahu nás celý snímek chce přivést.... ()

Reklama

anura 

všechny recenze uživatele

Večer před ranní projekcí filmu seděl vedle nás v kavárně kina čas. Byl to barevně oděný pán v bizarním minikloboučku se svou skupinkou věrných, všichni měli velké odznaky ve tvaru květiny. Ti jsou divní... no jo. A den poté stáli tihle divní před malým sálem a něco si tam říkali. Za chvíli byli představeni na pódiu. Aj. Tak to se mi nepovedlo, to jsem se sekla a neuvědomila si, že jsem si sedla vedle britského Andyho Warhola a nepoznala ho. A přitom on mi prozářil celý den sluncem a snad možná celé Vary. A od teď budu všude chodit a všem říkat. Odpusťte mi, ctěný Andrew, jste úchvatný... ()

Carodej_pes 

všechny recenze uživatele

Údajně se i David Bowie za svých raných let snažil protlačit na akci AMW! (bez úspěchu) A já jsem v kině seděl v řadě před jejím organizátorem. Wow! Kdo si na mě šáhne? BTW, Logan je příjemný chlapík a srdcař, který svět vnímá optikou moderního jógína; jinými slovy mu nejde o peníze, což je sice klišé jako hrom, jenže zde si právě kvůli tomu Logana a vůbec celý dokument dost oblíbíte. A jestli ne, po smrti vás jistě potká peklo. ()

bassator

všechny recenze uživatele

46th KVIFF 2011 - DOCUMENTARY FILMS IN COMPETITION - Soutěž Dokumentárních filmů (The British Guide to Showing Off / THE BRITISH GUIDE TO SHOWING OFF / Britský průvodce uměním předvádět se) ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama