Reklama

Reklama

Nesnesitelně lehký život

  • Česko Dobrý život (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

„Práce je pro mě tabu,” svěřuje se do kamery sedmapadesátiletá Annemette Beckmannová, kterou vychovávali jako princeznu, obklopenou luxusem v honosném sídle, a jež nikdy nemusela pracovat. Nyní žije se svou matkou v malém bytě v portugalském městečku Cascais. Z matčina důchodu jim zbývá na následujících čtrnáct dní dvacet eur, dluží, kam se podívají, a za návštěvu u zubaře platí starým obrazem. Bývalé dánské milionářky se kvůli otcovu bankrotu ocitly zcela na mizině. Oceňovaná dokumentaristka Eva Mulvadová pozorně sleduje jejich zoufalou situaci a skrze archivní záběry rodinného videa zároveň připomíná, jakým bohatstvím byly obě ženy obklopeny. Silný portrét komplikovaného soužití matky s dcerou, které dopadly z výšin přepychu až na samotné dno, výmluvně ukazuje, jak nepředvídatelným způsobem si dokáže život pohrát s osudy lidí. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (20)

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Radšej zomrieť ako pracovať..." Výborná téma na dokument. Príbeh boháčov, ktorí si mysleli, že majú našetrených dosť peňazí na každodenné rozhadzovanie bez toho aby naďalej zarábali. Žiť iba z našetreného a úrokov sa nedá večne...Najviac mi bolo ľúto starej mamy. Ok, ako rodičia spravili chybu, ale tie nekonečné výčitky a reči od jej podarej a lenivej dcéry... Jej kto bráni nájsť si nejakú prácu a zarobiť si aspoň na priemerný život? Celú poslednú tretinu svojho života presedí v jednej izbe a bude sa utešovať spomienkami na minulosť. Nemá čo do úst, ale fľašu vína si neodpustí...Z toho, čo divák vidí je jasné, že nič na svojom spôsobe života meniť nebude aspoň do chvíle, kým jej milovaná i nenávidená mama neumrie.Potom by som rád videl 2. diel tohto dokumentu...80%. ()

bassator

všechny recenze uživatele

46th KVIFF 2011 - DOCUMENTARY FILMS IN COMPETITION - Soutěž Dokumentárních filmů (Det gode liv / THE GOOD LIFE / Dobrý život ) ()

caffelina 

všechny recenze uživatele

Veľmi silný dokument o živote matky a dcéry, ktoré boli kedysi obklopené bohatstvom,no kvôli bankrotu sa ocitli na mizine a žijú len z dôchodku starej a chorej matky. Musím povedať, že dcéra Annemette mi bola sympatická, aj napriek tomu že bola rozmaznaná, neschopná nájsť si prácu a miestami sa správala vrcholne odporne ku svojej mame. Svojský humor oboch žien, život v spomienkach na staré časy , nostalgické scény striedané s fotkami a videami z minulosti,krásne scény pri mori...Bavil ma aj pozitívny a tak trochu čudácky prístup dcéry k ich zúfalej situácii a užívania si jednoduchých vecí v živote, takže celý dokument sa neniesol len v depresívnom duchu. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Ta pětapadesátiletá nádhera je fakt na zabití. Jistě, vychovávali ji jako princeznu, jenže prestižní soukromou školu nedostudovala, protože rodiče zjistili, že na ni nemají peníze. Takže je nejspíš na svoji matku takhle hnusná většinu svého života. A s heslem radši umřít než pracovat se z toho nevyhrabe. Její řeči o skoku ze skály jsou evidentně jen póza. Výchova je určitě důležitá, ale lze ji vinit ze všeho? Její matky mi bylo líto a jí jsem měl děsnou chuť pořádně fláknout. I to je síla dokumentu. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama