Reklama

Reklama

Molo

(festivalový název)
  • Irsko The Pier

Obsahy(1)

Tvůj otec umírá... Jack McCarthy jako každý syn všeho nechá a odletí ze Spojených států do Irska. Když ale dorazí do zapadlé vesnice, odkud pochází, první, co uvidí, je jeho otec Larry, který na pastvině odpaluje golfové míčky. Radost vypadá jinak. Jack utratil za letenku poslední peníze a otcův trik nedokáže ocenit. Nemluvili spolu totiž už dvacet let. Jack by odjel okamžitě, ale finanční tíseň ho přiměje alespoň dočasně zůstat a žít s otcem pod jednou střechou. Jejich vztah je bouřlivý, poznamenaný neschopností hovořit o minulosti, která je bolestná pro oba a před lety je rozdělila. Ale pomalu nastává čas, kdy se porozumění stává nutností. S paličatým Larrym to však není snadné... Režisér se vrátil do kraje svého dětství a nelehký proces vyrovnávání se s minulostí i nadcházejícím koncem života ztvárnil s lakonickou úsečností, mimořádnou vnitřní pravdivostí a za pomoci drsné krásy irské přírody. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (7)

hazaba 

všechny recenze uživatele

Jak rozhádaný otec se synem najdou cestu zpátky k sobě až díky otcově smrtelné nemoci. Téma, které se dá uchopit mnoha způsoby. V tomto filmu na to jdou dlouhými záběry na krajinu a úspornými dialogy, což moc dobře nefunguje - film působí rozvláčně, přestože trvá necelých 90 minut. Rovněž kamera není zrovna vydařená - působí spíše televizně, obzvlášť ve chvílích, kdy jsou záběry na postavy. Když skoro dvě třetiny promítání přemýšlíte, čím to je, asi je něco špatně. Průměrnou známku dávám ze tří důvodů - záběry na krajinu jsou fakt fajn, Irsko miluju (ok, tohle je hodně subjektivní kritérium) a i herci dokáží ač nenápadně přesto docela přesvědčivě znázornit přerod citů otce a syna od nenávisti k odpuštění a snad i lásce. ()

PogoJoe 

všechny recenze uživatele

MFF KV 2011. "Tvůj otec umírá." Jack, jako každý syn všeho nechá a odletí ze Spojených států do Irska za své poslední peníze. Když ale dorazí do zapadlé rodné vesnice, zjistí pravdu - jeho svérázný otec ho zase doběhl. A on nemá prachy na cestu zpátky. FIlm s krásnými záběry irského pobřeží (na což mám slabost), hádkami mezi otcem a synem, které mohou být i krásné, když cítíte, že se vlastně oba mají navzájem rádi, jen si to nikdy neřekli a srdceryvné výlevy citů považují oba za slabost. Pak je tu i jedna Američanka... Zajímavý snímek, u kterého jsem i přes značnou ospalost neusnul, protože jsem chtěl vidět, jak to dopadne. Už jsem to věděl, podobně jako každý chápavý divák - je to jeden z filmů, který směřuje k jasnému konci, ale chcete ho vidět, protože vás chytne atmosféra, hrdinové, navíc to nádherné Irsko. Je to od pohledu levný film, nijak originální a ani žádné převratné dialogy tu neuslyšíte. Ale i přesto jsem rád, že jsem to viděl. ()

Reklama

CiTrus007 

všechny recenze uživatele

To, co se tvůrcům povedlo v tomto filmu vystihnout, je hlavně irská povaha - nejen vztah zahořklého otce a odtahujícího se syna... Vzhledem k tomu, že se jedná spíše o konverzačku, je pochopitelné, že film není akčně laděn a je opravdu předně o dialozích. Ty ale zase nabízejí místy vážné, místy satirické epizodky, které dohromady celý příběh završují. Vychvaluji také hudbu a výběr přírodních scenérií. Jediné, co tomu všemu chybí je vyšší morální ponaučení a trocha spádu ve statičtějších okamžicích. [MFFKV 11] ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama