Reklama

Reklama

Muž bez mobilu

(festivalový název)
  • Francie Téléphone Arabe (více)
Francie / Palestina / Izrael / Belgie, 2010, 78 min

Obsahy(1)

Jawdatovi je dvacet a pochází z muslimské rodiny. Studuje na izraelské univerzitě v Nazaretu, ale hebrejština mu nejde, a tak touží přejít na arabskou školu. Jeho původ mu zkomplikuje i námluvy s židovskou dívkou Jenine. Kromě toho má spory s konzervativním otcem Salemem, který je přesvědčen, že místní vysílač mobilního signálu škodí jeho úrodě i zdraví všech spoluobčanů. Mobilní telefon se postará i o další komplikace: zdá se totiž, že policii jsou podezřelé mladíkovy nevinné telefonické rozhovory s dívkou z palestinského území… Sameh Zoabi buduje na aktuálním „politickém“ konfliktu v zásadě apolitickou tragikomedii o mladíkovi, který touží vyletět z rodného hnízda. Snímek nepostrádá autobiografické rysy – autor se, podobně jako jeho hrdina, narodil na původně palestinském území, kde dochází k neustálým každodenním třenicím mezi starousedlíky a izraelskou administrativou. Film je autorův celovečerní debut. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (7)

matushiq 

všechny recenze uživatele

Jedinečnosť filmu spočíva v izraelsko-palestínskej koprodukcii. Voľne autobiograficky príbeh nahnevaného moslima žijúceho v Izraeli, ktorý bojuje proti stavbe vysielača mobilnej siete a jeho syna, ktorého viac zaujímajú dievčatá a SMSky poukazuje na problémy vzťahov moslimov, židov a kresťanov v inom ako politickom uhle a ukazuje, že cesta k zblíženiu a tolerancii by mohla viesť skrze humor. ()

Zed70 

všechny recenze uživatele

Poměrně vtipný snímek o generačních rozdílech mezi dětmi a rodiči na území Izraele a Palestiny. O rozdílech v názoru na ty z druhé strany mezi mladou a starší generací. Zatímco mladí kluci pálí za holkama z Izraele a nedělají si problém, rodiče to vidí jinak. Zajímavé je, že ač film neukazuje Izrael ve vztahu k palestincům zrovna v nejlepším světle, část filmu zaplatil právě Izrael prostřednictvím nějakého kulturního fondu. ()

Angelopul 

všechny recenze uživatele

Velmi lehké a příjemné osvěžení na 46.MFFKV. Mladý nadějný režisér Sameh Zoabi líčí humornou formou život lidí v arabské vesnici uprostřed Izraele. Jeho humor ledasčím přípomene například snímky Fatiha Akina, je založen na intearkci v rodině a na absurditě situací. Zároveň nenásilně popisuje společenskou situaci v Izraeli. Narozdíl od Honzy dAve si nemyslím že by film byl štvavý, spíše bych řekl, že si pouze autor zachovává názor, s choulostivým tématem velmi dobře zachází, například se nebrání dělat si legraci z předpojatosti a umíněnosti arabských starousedlíků. Výsledek pak působí uvěřitelně a objektivně. Rozhodně pak nelíčí "utrpení arabů ve státě Izrael", spíše bych řekl že v druhém plánu dokumentárně popisuje situaci z pohledu člověka který zde vyrostl. Tím pak plní jedno z poslání kinematografie, kterým je podle některých filmových teoretiků přinášet obraz o stavu světa. Tento film je však dle mého názoru především o humoru a mezildských vztazích. Myslím že o Samehu Zoabim ještě uslyšíme. ()

bassator

všechny recenze uživatele

46th KVIFF 2011 - FORUM OF INDEPENDENTS - Fórum Nezávislých (Ish li´lo cellularit / MAN WITHOUT A CELL PHONE / Muž bez mobilu ) ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama