Reklama

Reklama

Wangliangův ideál

(festivalový název)
  • Čína Wangliang de lixiang (více)
všechny plakáty
Ukázka z filmu
Čína, 2010, 119 min

Režie:

Gao Xiongjie

Hrají:

Tang Huihua, Fang Ye

Obsahy(1)

Léto 2009, horská vesnička na jihu Číny. Prostý a upřímný řezník Wang Liang již několik měsíců žije se svou ženou Li Qiao, zatím spolu ale neměli pohlavní styk. Mladá Li Qiao dává před sexem přednost přípravám na univerzitní přijímací zkoušky. Kdyby otěhotněla, byl by její sen o studiu ztracen. Wang Liang již situaci nemůže déle snášet, Li Qiao je však neústupná. Odchází do města, aby se pokusila začít znovu. Její muž se ale s rozhodnutím své ženy odmítá smířit... Režisér a scenárista Xiongjie Gao natočil snímek o nenaplněných ideálech dvou obyčejných lidí, jejichž osud alespoň do určité míry sdílejí mnozí obyvatelé současné Číny. Příběh vyprávěný na způsob starých balad ukazuje obtížnost života v prudce se rozvíjející zemi. Překotná urbanizace je pro mnohé lákavou příležitostí, ale zároveň hrozbou, protože sny a ideály, které nabízí, nemusejí vždy dojít svého naplnění. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (5)

Vignette 

všechny recenze uživatele

Nemám ráda filmy, které celou dobu něco řeší a nakonec se ukáže, že naprosto zbytečně :-(. Hlavně když chybí jakákoli atmosféra, jako se to stalo tady - ani jednomu z hrdinů jsem nefandila a nechápala ho (být Wang Liangem, na tu husu bych se vykašlala a snažila se zachovat si aspoň špetku hrdosti - ale to on ne) a ten konec byl tedy opravdu vrchol :-/ ()

kockopes 

všechny recenze uživatele

Režisérova prvotina. Vše natočil neprofesionálními herci v místech, kde sám vyrůstal. Smutné, ale zároveň i téměř dokumentační a poukazující na současný stav Číny. ()

Reklama

carnacv 

všechny recenze uživatele

Nečekaně přísná, realisticky podaná tragédie, jejíž scénář může napsat snad jen sám život. Výboré pojetí, které během vyprávění krutého děje dokáže komicky vylíčit problémy Číny. Vše podtrženo vynikajícími hereckými výkony. Geniální! Aplaus! Jako jediné mínus vidím místy až dementní třepot kamery; tohle asi nebude autentický podpis kameramana. Mimochodem všimli jste si té paralely, že film začíná a končí vraždou "svině"? ()

bassator

všechny recenze uživatele

46th KVIFF 2011 - FORUM OF INDEPENDENTS - Fórum Nezávislých (Wangliang de lixiang / WANGLIANG´S IDEAL / Wangliangův ideál) ()

Letadlo 

všechny recenze uživatele

Autor si vybral vskutku zajímavé a v Číně více než aktuální téma. Děj je prokládán drastickými scénami a celý příběh je podán surově, jak mají režiséři Dálného východu a především v Číně ve zvyku. Možná některé části děje by bylo potřeba lehce zkrátit a okleštit, ale jinak tento film opravdu k divákovi mluví a člověk lituje, nenávidí a opovrhuje, jako by to byl on sám na stříbrném plátně. Na druhou stranu mi nepřišel film až tak kritický k současným podmínkám v Číně, jelikož podobné hnání se za úspěchem je patrné snad na celém světě a v samotné Číně se můžeme bavit o systému zkoušek, který mohl způsobit něco obdobného ( tehdy jen u mužů), již v ranném středověku. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama