Reklama

Reklama

Nepřítel

Mladý srbský režisér se ve snímku Nepřítel vrací do nedávné, stále choulostivé minulosti států bývalé Jugoslávie. Příběh zasazuje do období těsně po skončení tzv. Bosenské války mezi Srbskem na jedné straně a Bosnou s Chorvatskem na druhé straně, která vypukla jako důsledek rozpadu bývalé Jugoslávie. Sleduje skupinu vojáků, která odstraňuje výbušné miny z polí na hranici států, které ještě před pár dny vedly krvavou válku. Každý z vojáků je poznamenán nepříjemnými zkušenostmi z bojů v přední linii. Každý svým vlastním způsobem čelí strachu a vzpomínkám. Někteří z nich mají sklony k sebedestrukci, jiní jsou šťastní, že jsou naživu. Další trpí katatonií z prožitých traumat, jiní nacházejí útočiště v modlitbě. Při své práci ve sklepě rozbombardované továrny objeví tajemného muže, který necítí chlad, hlad a nemá zájem ani o cigarety. Brzy po jeho objevení začínají záhadně mizet lidé. Kdo je ten záhadný muž? (Film Europe)

(více)

Recenze (16)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Skupinka vojakov vyslobodí z poza múrov jednej továrne za živa zamurovaného neznámeho muža. To, s kým majú dočinenia, zistia, keď už bude príliš neskoro. Psychologická dráma áno. Horor v žiadnom prípade. Zabudnite na akciu, toto je film kde sa po väčšinu času filozofuje. Navyše dosť nezáživne a monotónne. Snaha sa uprieť nedá, ale toto ozaj nebolo bohvie čo. Akurát ten odkaz ( Každí vidí to, čo chce vidieť ) stojí za zmienku. Príbeh slušný, realizácia slabšia - 45%. ()

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Nebolo to nič extra, slabé spracovanie, minimum akcie, spŕška kecov a s hororom to nemalo nič spoločné. Ale aspoň sa to pokúšalo o nejaký dej (skupinka odmínovačov narazila pri prehľadávaní fabriky na zamurovaného civilistu, z ktorého sa však vykľul akýsi démon a vojaci sa začali vraždiť medzi sebou). Na druhej strane to aspoň nenudilo, a najzábavnejšie zo všetkého bolo počúvať srbské vulgarizmy, ktorým aj našinec určite dobre porozumie. Za vtipnú scénu s ovcami dám tretiu hviezdu - nie príliš presvedčivú. No v porovnaní s podobným Živi i mrtvi sa mi to zdalo o niečo zaujímavejšie. ()

Reklama

dzira 

všechny recenze uživatele

Mám s tím filmem problém. Čekal jsem od něj strašně moc, protože mám vícero oblíbených filmů, ke kterým napsal scénář Djordje Milosavljevič a z předešlého Zečevičova Čtvrtého člověka jsem nekriticky nadšen, ale to očekávání nebylo naplněno. Ale něco na tom filmu je. Musím si ho pustit znova a třeba to odhalím.... ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Starý známy horor o vypustení zla. Ono je to svojím spôsobom veľmi psychologická vec. Nie je to originálny motív, ale pritom o veľa veciach hovorí. Nejedná sa tu o žiadne sťahovanie mŕtvolami pod zem, ani o zadrôtovanie vojakov ako vo filme Mŕtva hliadka, svojím spôsobom sa to orientuje skôr na psychiku, je zaujímavé až dokonca sledovať, či to zlo bol naozaj ten, ktorého sprvoti pokladali za blázna, čo sa rúha alebo ním boli oni, lebo niektoré vzplanutia sa vzhľadom na balkánsku prchkú povahu dali pochopiť. Film s podobnou témou už urobili pre prvú svetovú vojnu, pre druhú svetovú vojnu a toto je verzia pre občiansku vojnu v Juhoslávii. Trocha ma mrzeli tie vulgárnosti, bez nich by sa tento horor zaobišiel, taktiež tam bola jasná snaha to niečím oživiť, navyše tam je aj téma mín, čo je aktuálna téma na Balkáne dodnes, dodnes tam ľudia zomierajú na výbuchy mín. Oceňujem, že sa pre tento film spojili sily Srbov, Chorvátov a Bosniakov, dokonca ešte aj Maďari do toho zasiahli. Očakávania boli u mňa vyššie, nie je to nič prevratné, avšak treba uznať, že skvelo spracované, táto verzia sa mi zatiaľ najviac pozdáva. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Srbský poválečný horor není zrovna žánr, o kterej když požádáte svoji nejbližší videopůjčovnu, tak vám odpoví, že "je to ten velkej regál vpravo", přestože ten potenciál tý zlikvidovaný země, kde je v půdě padesát min na člověka, polovina baráků by rozplakala libovolného statika a ještě nedávno bylo národní tradicí uřezat hlavu člověku, co se nedostatečně zasmál vašemu vtipu je obří. A Neprijatelj navíc neni vůbec hloupý haunted/slasher, jakému by zasazení (podminovanej barák, ve kterym hrstce rozdílnejch charakterů trochu šibe) odpovídalo. A přijde mi vtipný, že osud celého světa možná leží na hrstce zdeprimovaných chudáků někde v prdeli Srbska, kteří si nejsou jistý, jestli pajdavej Daba je skutečně Bůh, Ďábel či magor, kterej z toho všeho má tak akorát piču a jeho zabití, jakožto možné zabití Stvořitele by mohlo ukončit veškeré světové problémy, protože by nebyl svět, který by ty problémy měl. Jasně, že scénář je strašnej konstrukt a režijně to zas tak jistý neni. Ale je to chytrý, inovativní a má to svoji náladu. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (1)

  • V roku 2011 vyhral film cenu divákov na filmovom festivale v gréckom meste Thessaloniki a v roku 2012 cenu FIPRESCI na MFF v Sofii. (Marek1991)

Reklama

Reklama