Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jiorgos (Yannis Kokiasmenos) je po čtrnácti letech, které strávil ve vězení za vraždu synovce, propuštěn na svobodu. Vydává se do Athén s nadějí, že tam najde syna, o němž už léta neslyšel. První noc na svobodě stráví v levném hotelu v centru města. Seznámí se tam se Strellou (Mina Orfanou), mladým transsexuálním prostitutem. Jiorgos a Strella spolu stráví noc a brzy se do sebe zamilují. Se Strellou po boku nabývá Jiorgos jistoty, že dokáže napravit vztahy se synem a začít nový život. Po nějaké době ho však dostihne jeho minulost. Strella je postmoderní řecká tragédie odehrávající se za žhavých athénských nocí, milostný příběh zasazený mimo veškeré konvence. Zpochybňuje myšlenkovou i citovou předpojatost a zdůrazňuje, že lidé jsou různí a je třeba přijmout je i s jejich odlišnostmi. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (10)

Bachy 

všechny recenze uživatele

Úplně nevím, jak se tomu vyhnout obloukem, ať není příběhově venku vůbec nic a zároveň to pojmenovat. Takhle - může tomu v půlce strašně snadno spadnout řetěz a vůbec...nestane se. Trochu queer, trochu weird wave. Na jednu stranu bych radši víc tlačil na tu weird vlnu, ale na druhou..možná právě proto to dost uceleně drží při sobě. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Když pochopíte o co jde, spadne vám možná čelist. Nedá se to úplně spoilerovat, ale tohle prostě nechceš, vrátit se po patnácti letech za katrem a.... Γιοργος to vzal ještě dooost sportovně.Líbily se mi lokality na vesnici, méně už záběry z klubů a trochu té špíny a bordelu v Aténách. Zajímalo by mě jak probíhalo hledání komparzistů... Podle toho co se dá zjistit, je Mina Orfanou opravdu trans. Já si celou dobu myslel, že hercem je muž. Takže ty silikony byly opravdový. ()

Reklama

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Strella dosť výrazným spôsobom skúša hranice divákovej tolerancie. Neviem ale, či zvolený spôsob je tou správnou cestou. Pretože ak autorom prvoplánovo nešlo o to, aby šokovali tak celú zápletku považujem skôr za kontraproduktívnu. Tu už nešlo len to to prijať ľudí takých aký sú, ale aj o oveľa viac a i keď sú moje hranice veľmi benevolentné mi toto už problém robilo. Odhliadnuc však od kontorverznosti témy, film nedisponuje ničím naviac, čím by bol iný ako priemerný. Kresba postáv, ktorá by tu padla veľmi vhod bola dosť povrchná, aj keď sem tam sa záblesky mihly. Z celého toho gulášu však vykorčuľovali v závere slušne. Ako variácia gréckych osudových bájí a povestí nie zlé, ale málo výrazné. Videné v rámci Challange tour- 30 dní so svetovou kinematografiou. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Prvá polovica je klasická romantika s netradičnými postavami. Trans mladá žena a starší chlapík, ktorý sa po rokoch dostave von z basy. Niekoho možno budú šokovať tie postavy alebo otvorené sexuálne scény, ale asi som už videl v tomto smere dosť filmov, takže mi to už nijak šokujúce nepripadá. Dôležité je, že po dejovej stránke to funguje skvele a chémia medzi postavami je dokonalá až na pár scén v ktorých sa postavy správajú divne. V druhej polovici ale nastane zlom, ktorý aj keď som tušil, tak som dúfal, že týmto smerom film nepôjde. Ale išiel. A bolo to tak absurdné a šialené, že som sa niekoľko minút len smial. Proste psycho a legendárna hláška z jednej slávnej vesmírnej ságy dostala úplne nový rozmer. Mám hranice tolerancie nastavené dosť vysoko, ale ten niekoľkominútový happyend, ktorý ukazuje, jak všetci pekne ostali spolu žiť na veky vekov som už nedával. Spätne ale tie divné scény (hlavne tá prvá sexuálna vyznieva presne tak ako má, aj keď ešte divák nemá dostatok informácií) dávajú dokonalý zmysel a ukazujú jak skvele je to natočené a zahrané. 8/10. ()

ProNotor 

všechny recenze uživatele

Výborné řecké drama, trošku šokující průběh děje, dost nekontroverzní scény, poměrně dost hambaté a bezprostřední. Během filmu jsem použil asi 6x moje šokované nene. Člověk čeká něco z trans gender společnosti, ale pak dostane takový nářez, že jen nevěřícně kroutí hlavou. Hodně pobuřující, ale překvapivé a proto mě film nadchnul maximálně. Pěkných 5*. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama