Reklama

Reklama

Na dvorku

(festivalový název)
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Chlapík jménem Árni Rúnar dostal jednoho dne nápad: pozve k sobě na dvorek pár kapel, které zdokumentuje v živé nahrávce. Myšlenka vyústila ve film. Árni dal ve svém studiu-boudičce dohromady hudební vybavení a modlil se za dobré počasí. Svolal všechny sousedy a napekl pizzu, muffiny a placky. A pak už začali přicházet talentovaní islandští muzikanti nové generace, aby společně poskládali obraz čerstvého ostrovního popu v létě roku 2009. Film Na dvorku je svým způsobem undergroundovou antitezí k velkorozpočtovému, tak trochu „reklamnímu“ portrétu islandské scény Screaming Masterpiece (Úplně geniální!, uvedeno na MFF KV 2005). Intimní, domácký snímek ukazuje „do it yourself“ náturu islandské scény, která tvoří zásadní lidské i tvůrčí podhoubí. Na festivalu „na dvorku“ účinkují nejlepší kapely z ostrova: Múm, FM Belfast, Hjaltalín, Sin Fang Bous... Diváka ale převálcuje i laskavý a účinný lidský rozměr všeho, co se tu děje – přátelství, ruční práce, milý amatérismus, chyby, které vedou k objevům. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (6)

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Část islandské hudební scény se sešla na dvorku Árniho Rúnara, hned vedle vtipně červené chatky se střechou z vlnitého plechu. Rúnarovi šlo původně jen o hudební nahrávku z celé akce, ovšem právě ta elegantně chátrající červená 'krabice' inspirovala režiséra Sveinssona k celému dokumentu. A nápad to byl výborný, z kapel nadšení pro hudbu a sebevyjádření přímo tryská, stejně jako z diváků na dvorku, kteří energicky skáčí, zpívají a napodobují jakýkoliv pohyb hudebníků. Jídla, pití, módních i vlasových kreací se mísí na jednom malém plácku nespočet, ani kvalita hudby však nezůstává pozadu. Ať už se jedná o bláznivé písničkově-taneční kreace nebo pomalou infantilní kytarovku If I were a fish, if you were a seashell..., energie interpretů se na vás přenese i přes filmové plátno. Malinko zarazí jakýsi řev při němž se hlavní zpěvák pokouší sníst mikrofon, na druhou stranu právě tento interpret si vysloužil potlesk přímo v kinosále. Takže seďte, stůjte, poskakujte, tancujte, křičte...ale hlavně si snímek užijte do posledního tónu! ()

Zyne 

všechny recenze uživatele

(MFF KV 2011) Nehraný filmový vrchol letošního KV festivalu, byť se příznám bez okolků k tomu, že je tomu tak především pro to, že islandskou hudební scénu miluju a kapely zde vystupující patří k mým top (především FM Belfast, jejichž tahouni zde vystupují v "hlavních rolích" a jejichž hudební guru je tahounem celého tohoto dvorkového projektu). Z filmu čiší láska k hudbě, k přátelství a ke sdílení společného času. A "pan režisér" je prostě týpek (: ()

Reklama

Anezkaaa 

všechny recenze uživatele

Nečekala jsem, že jeden z nej filmů festivalu pro mě bude dokument. Ale takhle hřejivý pocit a takový nadšení ve mě žádný film už dlouho nevyvolal. Film má úžasnou přátelskou atmosféru, všechny kapely hrajou bezvadně - nejsem žádný super znalec islandské hudby, mám ráda Sigur ros (potěšil záběr na Jonsiho v publiku ;) ) a zbytek neznám skoro vůbec, ale všechny kapely hrály skvěle... A hlavně .. člověk dostane chuť se sbalit a shánět letenku na Island, pokud tam žijou takhle milí lidi..:))) ()

Vermillion 

všechny recenze uživatele

Snad má velká láska k islandské hudbě vede k doslovnému zbožňování Backyardu, protože to, co jsou schopní a ochotní účinkující předvádět, nemá obdoby. Útulný zašlý dvorek, na němž se těsní vlasatí hudebníci, je místem, které se již samo o sobě zásadně podepisuje na kouzelnosti dokumentu. A jak se pomalu stmívá a nad FM Belfast se rozsvěcují drobná světýlka, vše se stává příjemně intimním a Högni Egilsson je najednou vašim starým známým. Balím spacák a stěhuji se na Island. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (3)

  • Celá akce se pořádala také z důvodu ukončení vysílání hudebního pořadu, který mapoval islandskou hudební scénu a který byl zrušen v důsledku ekonomické krize v roce 2009. (Vodnářka)
  • Nabídku vystupovat původně přijala i sama Björk, za její nepřítomnost byl ale ve výsledku režisér dost vděčný, dle svých slov se prý 'trochu' opil a v tomto stavu by se před ní ukazovat opravdu nechtěl. (Vodnářka)
  • Režisér se při představování snímku v Karlových Varech vrátil do tohoto města po 15 letech, předtím zde byl však jen jako host. (Vodnářka)

Reklama

Reklama