Reklama

Reklama

Inventura Febia


Jaroslav Foglar a trampové (E27)

(epizoda)

Obsahy(1)

26.vydání Inventury Febia -Od kluků od Bobří řeky k trampingu:

GENUS: Život spisovatele Jaroslava Foglara v pohledu Petra Kotka  Na jaře roku 1995 natočil režisér Petr Kotek portrét Jaroslava Foglara, muže, který ovlivnil několik generací, ale na sklonku života zůstal sám uprostřed žižkovských činžáků a jediné spojení s okolím představovaly dopisy a návštěvy zaměstnankyň pečovatelské služby. Slavný spisovatel a „jestřáb“, který šedesát let vedl trampský oddíl svých „hochů od bobří řeky“, byl nedlouho po natočení snímku dlouhodobě hospitalizován a o čtyři roky později zemřel ve věku 92 let.

Jak se žije trampům podle Věry Chytilové  Druhý dokument natočila režisérka Věra Chytilová: „Tady budou rezervace a nikam nás nepustí,“ obávají se pánové v maskáčích, kteří vyměňují pohodlí domova za víkendové pobyty v lesích. „Tramping je něco, co se ve světě nenajde,“ shodují se i emigranti. Věra Chytilová s úsměvem i nostalgií zachytila český fenomén trampingu, který se v mnoha rodinách i dědí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

igi B. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jojo... Foglarovky jsme jako děcka hltali, takovou "Chatu v jezerní kotlině" jsem si po nějakých pětatřiceti letech přečetl nedávno i znovu. O Šípákách ani nemluvě... . . . Ale tenhle P. K. dokumentek - no, dvě hvězdy jen za tu pošetilost mistra F. a z nostalgie a úcty k stáří... - - - A ti trapníci trampíci od Chytilky? Zalomit palce a šmytec... ;o] . . . Mír klucí a holky, hlavně aby se nepobili seveřaní s jižanama, že... Jinak ale proti vejletům do přírody a spaní po širákem bez pozérství fakt žádnej dyšputát! . . . Jedna hvězda šerifská teda z Podsázaví. Paní V. Ch. na starý kolena na trampu? Trapem pryč! . . . Howgh. - - - P.S. A k tomu inventůrnímu >reprojektu< ? Nejni taky nad ty vejvary, že pane Fenič. Můžete dál fňukat nad stavem českotelevizácké kultůry. - - - - - (Poprvé viděno kdysi dávno ještě v dobách Foglarovských v rámci projektu Genus, hodnocení a komentář zde po repete 5.7.2011 na >feničoffském prostoru< jako první - 5.7.2011) ()

fragre 

všechny recenze uživatele

1. Byly doby, kdy našinec na Foglara přisahal. Časem zjistil, že to není žijící Rikitan, že je to někdy dost podivín a že (řečeno s Markem Čermákem) dílo překonává osobnost svého tvůrce. Já nevím, zda mělo vůbec smysl točit dokument s J. F. v kterém nebylo nic nového řečeno. Snad pro neinformované, ale těm to zase nic neřekne. Mělo tam být více toho díla než té osobnosti. Ale podezřívám, že autoři chtěli vymačkat něco šokujícího, když starého pána vodili jako medvěda po dávných místech. Není to sice takové vykořisťování, jakého se dopustil Karel Vachek v svém dokumentu Bohemia docta..., ale přec jen... 2. Uvěřit takové intelektuální modré punčoše, jakou je Věra Chytilová, že jí vážně zajímá tramping, to se dá jen stěží. Zas jeden z těch rychokvašených "dokumentů", který je založen na tom, že se náhodně veme jedna parta a na tom se dělají obecné závěry o trampingu jako takovém. Zde navíc tato parta natěšená masmediálním zájmem, dělá buď před kamerou opičky, nebo se snaží vést vážné řeči. No, od paní režisérky je to taková malá zlomyslnost.Tři hvězdičky, ale slabé. ()

Reklama

Reklama