Reklama

Reklama

Proč tolik nakupujeme?

(TV film)

Obchod má své zvláštní zákonitosti. Laik ani nemůže vědět, jaké pasti a pastičky na něj všude číhají, jen aby byl lapen. Víme například, že hypermarkety často mění polohu regálů, aby donutily zákazníky projít co největší sortiment, než se dopídí jednoho konkrétního výrobku, a tak dále. Dnes si ale představíme odvětví, které je v obchodním světě pokládáno za jedno z nejdůležitějších a o němž se ví velmi málo. Je to návrhářství vůní. Spolu se Sissel Tolaasovou, jež je pokládána za špičku v tomto oboru, budeme hledat tu správnou vůni pro jistý hotel, kterému lehce ubývá zákazníkům. A věřte nebo ne, Sissel se podaří je přilákat zpět ... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (13)

Carrie_3 

všechny recenze uživatele

Mnoho žen, ale i mužů rádo nakupuje, pro někoho je to forma odpočinku, pro jiné třeba i závislost. I já občas ráda zabloudím do nějakého toho krámku a z toho důvodu jsem byla zvědavá na tento snímek, co nového neznámého mi může přinést. Ale kvalita dokumentu je velmi diskutabilní. Jak napovídá název, diváci by se měli dozvědět, jaké "triky" na ně prodejci využívají, ale opak je pravdou, ve skutečnosti se nedozvíme téměř nic. Za prvé, název je zcela zcestný a za druhé, jediné, co se dozvíme, jsou trendy budoucích barev za 3 až 5 let, dále nám bude řečeno něco o výběru vůně pro jeden řetězec hotelů který chce tímto způsobem nalákat hosty a v neposlední řadě také o výběru zvuků pro domácí vysavače. Osobně, než jsem si pustila tento snímek, myslela jsem si, že bude zpracovávat velice zajímavé téma, lidské podprahové vnímání nabízí celou řadu možností, jak jej při nákupu ovlivnit a každý nepochybně zná nějaký ten způsob. Ovšem dokument zabočil k úplně jiným tématům, pro mě trošku nepochopitelně se zaměřil na tři témata, která byla zmíněna výše a to bylo vše. Pokud zrovna nemáte v plánu kupovat vysavací přístroj, je tento snímek pro vás velká ztráta času, protože zde máte třeba šanci se dozvědět, že zákazníci dávají přednost ne síle vysávání, ale zvuku, který přístroj vydává. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Veľmi obmedzený dokument, ktorý nezodpovedá otázku vo svojom názve. Dozvedáme sa zaujímavé informácie, aké všelijaké spoločnosti, či experti existujú, len aby ovplyvnili nákupné rozhodovanie ľudí, aby ich prekabátili a naviedli ich ku kúpe toho, čo oni sami chcú. Ukazuje proste, čo sa deje, pri honbe za peniazmi, ľudskú hlúposť a poddajnosť svojím zmyslom, no tému nerozoberá, len tak mierne poukazuje, že by to mohlo byť spôsobené aj podprahovými signálmi, no to, že napríklad vo východnej Európe je nedostatok toho, či toho a preto to ľudia chcú, či že niekto si chce niečo kúpiť z rodinných dôvodov, či že na niekoho vplýva závislosť, jeho obľúbené zábavky a proste obrovský počet iných vecí, to tento dokument nerozoberá. Je proste odfláknutý, taký typický hlavný prúd, ktorý síce rozumne ukáže to, čo si zaumieni, no nemá odkaz, nemá dušu, je sám o sebe jemne rafinovaný tým splietaním a jemným prednesom. To, čo ukázali bolo fajn, je dobré to vidieť, no ako celok by sa to kľudne dalo skritizovať a povedať, že je to nesplnená úloha, ale dobre, aby to ľudia zas zbytočne neodvrhli, sú tam zaujímavé veci, ktoré sa oplatia vidieť tomu, kto neverí ako je manipulovaný. ()

Reklama

krapek 

všechny recenze uživatele

Tvorcovia nás zoznámia s odborníkmi na vône, zvuky a farby a to je všetko. Divák, ktorý sa rozhodne pozrieť dokument takéhoto typu, by rád zistil nejaké zaujímavosti, o ktorých ešte nevedel, tu sa však žiadne tajomstvo nedozvie. To že ľudia podvedome vnímajú rôzne podnety dnes už nie je žiadnym tajomstvom. Asi jediná informácia, ktorá ma zaujala sa týkala vysávačov, u ktorých je vraj dôležité, aby neboli príliš tiché. Inak zabitá hodina plná nudy. Veľmi slabý dokument, až rozmýšlam nad odpadom. ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale pokud se dokument jmenuje "Proč tolik nakupujeme?", měla by jeho hlavním cílem být odpověď právě na tuto otázku. Německý filmek spíš zkoumá vliv barvy, vůně a zvuku na konkrétních místech a u konkrétních výrobků. Nevystupuje zde pouze paní Syslová-Tolaasová, ale i další různorodí "odborníci" na slovo vzatí, z nichž nejabsurdnější je rozhodně švédský "specialista na barvy", který údajně odhaduje barevné trendy s tříletým předstihem. Jeho bohapusté kvákání o "barvách bezpečí" nebo "barvách naděje" mě naplnilo hlubokým smutkem - neboť tento pán nedělá nic jiného, než že sám určuje budoucí trendy podle vlastních vzorců a tváří se u toho jako novodobý Nostradamus. Stejně tak bulvárně a hloupě působí v dokumentu prezentovaný pokus s kávou. Je snad zcela zřejmé, že nám více bude chutnat káva z pěkného automatu než z vochcaný krabice, jejíž tryska nám při plnění kelímku ošplíchne nový džíny. Celkově: Klasický "trendy" dokument o psychologii prodeje, jehož sdělnost je spíš diskutabilní. ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Není to dokument o tom "Proč tolik nakupujeme?", a ani tuto otázku nezodpovídá, ale je to dokument o tom co nás ovlivňuje, jak se toho dosáhne a jak se na lidské blbosti vydělávají nehorázné peníze a ještě se necháme testovat, aby měli obří firmy ještě obrovitější zisk. V dokumentu jsem se nedozvěděl proč tedy tak hodně nakupuji, ale je to spíše příběh o "paní která čuchá", "pánovi co si prohlíží výlohy" a nakonec o "dědovi co rád chodí do lesa a poslouchá vysavač" proto se musím přiklonit k trefnému názoru uživatele UncleG, který ve svém komentu výstižně popsal obsah tohoto dokumentu. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama