Reklama

Reklama

Dimension 1991-2024

všechny plakáty

Obsahy(1)

Zajímavý filmový počin Larse von Triera, jehož premiéra je stanovena na 30. dubna 2024. Vždy na konci roku se tvůrci sejdou, aby natočili pár minut filmového záznamu, který pak dá vzniknout zajímavému časosběrnému dokumentu, v němž budou postavy vždy o rok starší. Existuje neoficiální synopse, podle které by se mělo jednat o klasickou gangsterskou zápletku uchopenou netradičním způsobem. Existují však domněnky, že koncem 90. let bylo natáčení Dimenze pozastaveno. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Jordan 

všechny recenze uživatele

veľká škoda, že tento unikátny experiment nebol dotiahnutý do konca, prvých 26 minút ma totiž úplne pohltilo, vtiahlo; akékoľvek filmové torzo sa hodnotí ťažko, no môžeme predpokladať, že ak by to šlo v podobnom duchu ďalej, bol by to naozaj výborný mysteriózny krimithriller na štýl trierovho riget-u; atmosféru (kamera, hudba) to má neskutočne silnú; ()

garmon 

všechny recenze uživatele

Na tom, co z toho zbylo, je asi nejzajímavější děsivě realistické umírání Eddie Constantina a pak pár trierovských vtípků (pudl). Příběh celku by byl asi podobně spekulativní a nepodstatný jako je v Element of Crime - a od toho způsobu se Trier odkláněl už v Evropě - takže chápu, že od strukturalismu Dimension v klidu odešel. Na druhou stranu ten posléze přijatý "strašák" mladých art-scénáristů z Epidemie "...policajt a kurva???" je patrný a plnými doušky užívaný už i tady: v torzu Dimension se střílí jak ve Dni pro šakala a i vizuální styl odpovídá chladné anglosasko/skandinávské kinematografii. Osten, který Trierovi přičítám k dobru je dlouholetá inspirace severem východu a konkrétně Tarkovským (model "Tarkovský byl Kristus světové kinematografie, já budu její Antikrist" - nacházím v řadě aspektů: ve formě, záběrech, v motivech, v použití stejné hudby, a v citacích a tématech napříč celým zralým Trierem od Prolomit vlny až po Nymfomanku - a logicky z toho Tarkovský vychází stále vítězně. ()

glum88 

všechny recenze uživatele

To co sem viděl mě bavilo. Kdyby se nepřerušilo natáčení, myslím že za pár let by z toho byl velmi kvalitní film. Krimi / Drama / Komedie v severském stylu přesně jak se na Triera patří. (Pokračování projektu mělo skončit s úmrtím Ernst-Hugo Järegårda - Stig Helmer z Království.) ()

Reklama

Reklama