Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Třináctiletý chlapec Erik se společně se svou matkou Gail právě přistěhoval do nového domova v Minnesotě. A se svým výrazným jižanským akcentem a poněkud odlišnými manýry pouličního rošťáka se zde cítí být dost ze hry. Tedy alespoň do momentu, než pozná Dextera, o něco mladšího chlapce ze sousedství. A zdá se, že právě tahle dvojka by mohla společně poznat, co to znamená opravdové přátelství. Jenže velmi záhy začne Erikova matka jejich kamarádství bránit. Dozvěděla se totiž, že vinou nepozornosti doktorů a použité injekční jehly je nyní Dexter nakažený virem HIV. Má AIDS. Erik si zpočátku z této zprávy nic nedělá, ale je jasné, že smrtelná nákaza přeci jen staví mezi oba mladíky stále vyšší zeď, stejně jako předsudky okolí. Tam, kde to dospělí vzdávají, ale nakonec zaúřaduje dětská vynalézavost. V jednom časopise se totiž mladíci dočtou, že nějaký doktor v New Orleansu prý nalezl zázračný lék, který by mohl Dextera jednou provždy zbavit jeho prokletí a vrátit mu naději v budoucnost. A rozhodnou se ho navzdory názorům svých rodičů vyhledat. V posmutnělém, a přesto hřejivém americkém dramatu z roku 1995 se v hlavních úlohách představili Brad Renfro a Joseph Mazzello. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (60)

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

1,5  "Stretol som sa už v praxi s chorými ľuďmi, ktorí sa z ničoho nič uzdravili. A to len preto, že sa im chcelo žiť."  Rodinná dráma o jednom úžasnom detskom priateľstve, ktorá dramaticky nefunguje ani náhodou, a to kvôli nebotyčnej naivite. Ťažko si viem predstaviť protivnejšiu dvojicu detských hrdinov. Erik (napriek všetkému výborne zahraný Bradom Renfrom) je protivný a drzý hajzlík, navyše blbý jak tágo, malý rozumbrada Dexter je zase herecky dosť drevený (Joseph Mazzello). Na Erikovu obranu ale treba povedať, že je z rozvedenej rodiny a jeho matka je ešte ďaleko sprostejšia ("Keď dovolí, aby za tebou liezol, budem ju žalovať."). Všetko vo filme je akési sladučké, roztomilučké, je tu plno patetických rečí a extrémne čiernobiele charaktery. Jedna matka je nekonečne dobrotivá (Annabella Sciorra), druhá zase neskutočná mrcha (Diana Scarwid). A do toho všetkého ešte hraje priam patologicky americká country, striedajúca sa s naivne sladkobôľnou hudbou. No a klincom do rakvy je ten strašne trápny záverečný zvrat v nemocnici, pred ktorým som dlho tŕpol, aby ho náhodou tvorcovia nenasadili. ()

Kryat 

všechny recenze uživatele

Krásný a dojemný příběh o přátelství dvou kluků, z nichž jeden umírá na nevyléčitelnou nemoc a druhý s ním jde skoro až na konec světa, aby mu pomohl nalézt lék. Vnese tak do jeho smutného světa naději, štěstí, smích a kamarádství na život a na smrt. Moc hezký snímek se skvěle zahranými dětskými rolemi, který ve mě zůstane hodně dlouho. ()

Reklama

Dudek 

všechny recenze uživatele

SPOILER: Vcelku překvapivě jsem zhlédl tento snímek ještě na prvním stupni základní školy, kdy nám jej promítl pán, který měl ve skutečnosti přenášet o mezilidských vztazích, což ovšem není momentálně důležité... Pokud si dobře vzpomínám, jedná se o příběh chlapce (x), který je nemocný AIDS, kvůli čemuž s ním nikdo nekamarádí. Jednoho dne se však spřátelí se svým sousedem (y) a vznikne mezi nimi veliké pouto. Když se y dozví, jak moc je x nemocný rozhodne se, že se pokusí najít pro něj lék, nejdříve smíchavají nějaké bylinky, čím se x otráví a jejich přátelství tak na krátkou dobu skončí - vlivem rodičů. Chlapci se však nevzdávají a vydají se na dobrodružnou výpravu, jejíž cílem je najít lék na AIDS a xe vyléčit. Jak už to tak bývá, není tato cesta nijak jednoduchá a tak mimo jiné budou bojovat i o holé životy (zajímavý moment, kdy x drží střep a pachateli vyhrožuje, že jej nakazí). Jak už je většině diváků jasné, účelem tohoto snímku je hlavně upozornit na to, že přátelství s nakaženým není nebezpečné, ba právě naopak, nemocnému může velmi pomoci. Příběh bohužel končí smrtí x, která přináší hluboké morální poselství. Chválím skvělé herecké výkony... ()

jiri.twist 

všechny recenze uživatele

Tento XX let starý film jsem zhlédl teprve dnes, a stále má co říci. Viděl jsem verzi s cz dabing a chápu, že neměli dabéry v letech dvou hlavních postav, takže svoje hlasy trošku pisklavě zkreslovali, ale tím pádem jsem se mohl zcela soustředit na herecké výkony a nemuset číst titulky, a kluci to zahráli moc hezky, hlavně Brad Renfro. Jsem rád, že to tvůrci tehdy nedramatizovali ještě víc maskováním Dextera lézemi a jinými příznaky této odporné nemoci a doporučuji všem, co jej ještě neviděli. Snímek má stále velmi vysoké ohodnocení, jak tady u nás, tak i na IMDb a ČSFD ... 8978 ()

rockwoman 

všechny recenze uživatele

"Někdy se probudím a dostanu strach. Zdá se mi že sem ve vesmíru a nemůžu se vrátit. Na, vem si ji a hezky s ní usínej. A když se vzbudíš a dostaneš strach,řekni si: "Moment, to je Erikova bota,kde by se vzala tahle smradlavá botaska ve vesmíru?Musím být na zemi ve svým spacáku a Erik je tady se mnou." ...Pravé přátelství je tím nejlepším lékem na bolest a samotu. Chvílema mi to připomínalo film Stůj při mně jen s tím rozdílem, že tady dva nerozluční kamarádi podnikají výpravu za důležitým lékem. Stejně jako v Nadaným žákovi tak i tady jsem si opět posteskla nad promarněným hereckým talentem jakým byl Brad Renfro. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (4)

  • Počas úvodných titulkov hrá pieseň "My Great Escape" od Marca Cohna. (dwdb)
  • Väčšina filmu bola natočená v Minnesote. (dwdb)

Reklama

Reklama