Reklama

Reklama

Kravaťáci

(seriál)
Trailer
USA, (2011–2019), 98 h 27 min (Minutáž: 41–90 min)

Tvůrci:

Aaron Korsh

Hrají:

Gabriel Macht, Patrick J. Adams, Rick Hoffman, Meghan, vévodkyně ze Sussexu, Sarah Rafferty, Gina Torres, Andrea Parker, David Costabile (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(9) / Epizody(134)

Ze školy vyhozený student svojí inteligencí zaujme velkého právníka a získá práci koncipienta, přestože pro ni nesplňuje právní podmínky. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (556)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Je dobré si pro začátek ujasnit, čím tento seriál je a čím naopak není. Předně není právnickým seriálem. Korporátní právničinu „dojde-li na soud, je to prohra pro obě strany" či denní právnickou rutinou hledejte jinde (například zde či zde). Tady je právnický kabát pouze pozlátkem; jakkoli nesporně atraktivním i funkčním. Čím tedy Kravaťáci jsou? Na to není jednoznačná odpověď, jelikož to dlouho nevědí ani sami tvůrci, ale pokud něco, tak je lze popsat jako „Game of Suits/mainstreamoví Mad Meni/kancelářské Beverly Hills". Že to pospolu neštymuje? Ano, to je pravda a v tom je největší problém Kravaťáků. Jsou tak nebývale rozháraní, až je tu na denním pořádku, že podprahovou tenzí tepající dramatickou intrikářskou epizodu s kutím piklů a vypjatým bojem o moc následuje výplňkový odlehčený díl o strastech vztahů na pracovišti. Více než kde jinde platí, že na každý klad, na kterém to lze (zcela oprávněně) vynést do nebes, připadá neméně závažný zápor, na kterém to lze (zcela oprávněně) zašlapat do země. Nebýt to v (nej)lepších momentech TAK dobré, tak by se skoro až jednalo o guilty pleasure záležitost (veledůležité předávání složek, což je tak desetkrát za epizodu, je moment, který je tak blbý, až ho budete milovat, a kvůli stokrát opakovaným frázím v každém díle "in the first place", "you know it", "pennies on the dollar", "my firm" apod. si to skoro říká o napití se při každém jejich zmínění). Jenže ono to TAK dobré většinu času je čili není problém přivřít oči nad všemi těmi „ale“ (postavy do počtu, linky vyznívající do ztracena, výplňkové epizody, soap operové momenty, lacinost produkce, kdy si to vystačí s jednou soudní síní pro celé město, tapetami za okny, třemi kancelářemi postupně suplující kancly asi tisícovky firem či od první série recyklovanými uvozujícími záběry na New York), protože když (a je to velké když) se vám ta pětice hlavních postav dostane pod kůži, tak není co řešit. Zvlášť když je to tak návykové a dynamické, že není problém dosavadních pět sérií nakoukat z jedné vody načisto. Což je problém v pozdějších sériích, kdy některé z těch postav, co to táhnou, odchází. A tvůrci to řeší nejhorším možným způsobem. Nově příchozí typově stylizují jako náhrady za ty postavy, co odešly. Což dle očekávání nefunguje a ztrácí to na kvalitě, protože jde o seriál stojící na postavách. A to až do té míry, že to jeden sleduje čistě ze setrvačnosti. Kvality to stále má, ale již ne "srdíčko". A úplné finále by jako sůl potřebovalo trochu hořkosti do vší té sladkosti. | S1: 4/5 | S2: 5/5 | S3: 4/5 | S4: 4/5 | S5: 5/5 | S6: 4/5 | S7: 3/5 | S8: 3/5 | S9: 3/5 | ()

Remedy 

všechny recenze uživatele

Naprosto famózní záležitost, která se s obrovskou noblesou obejde bez jakýchkoli kompromisů. Pro ilustraci a v kontextu toho, že za poslední dva roky jsem viděl poměrně velké množství seriálů, bych rád zmínil, že jsou „pouze“ výborné seriály, které po čase narazí na hranici a jsou z tvůrčího hlediska „přitlačeny ke zdi“ (díky, Jessico). Suits naprosto bezprecedentním způsobem tuto zeď rozboří a dokážou si tak otevřít neskutečný potenciál k budování dalších hranic, které (alespoň v tuto chvíli) rozhodně nepovažuji do budoucna za nepřekročitelné. Postava Harveyho Spectera projde během dvou sezón opravdu až neskutečným vývojem, který je velmi poutavé sledovat a zároveň se nechat unášet na vlně dokonalosti, která skutečně v tomto případě znamená absolutní špičku mezi současnou seriálovou produkcí. Miluju Dextera, Breaking Bad, Six Feet Under, ale tohle je prostě úplně jiné. Je v tom neskutečná energie, celou druhou sezónou se táhne jeden případ, který fascinujícím způsobem „učeše“ všechny důležité postavy a v určitých momentech dojde k naprosté fúzi mezi pracovní a osobní sférou, což jsem v takovém měřítku během sledování úvodních dílů věru nepředpokládal. Možná jsem příliš oslněn tím wow efektem, který se do mě zaryl velmi hluboko, ale téměř všichni herci jsou zde na hranici geniality (Louis Litt je masér jak hovado a je to fakt strašnej borec), jednotlivé případy jsou nesmírně poutavé (nedivil bych se přirovnání „House z právnického prostředí“) a způsob, jakým jsou všechny dějové linie provázány, je impozantní. Slovní přestřelky mezi Mikem a Harveym jsou naprosto nezapomenutelné. ()

Reklama

Fíla 

všechny recenze uživatele

Po shlédnutí všech dosavadních 22. dílů, musím přiznat jak jsem se v celé první sérii vžil do role právníků, obhájců nebo státních zástupců. Harvey Specter je pro mě novou oblíbenou seriálovou postavou. Spolu s Mikem Rossem se do toho pořádně obuli. Ve druhé, desetidílné sérii už jsem neměl tak jiskřivý pocit. Každopádně jsem shlédl 21.dílů během 4.dnů. Nepočítám pilotní díl, ten jsem viděl již dříve. Velké plus. Už se těším na 3.sérii. 1.1.2013 ! ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Cool právníci v drahých sáčkách s drahými autami, luxusními byty a krásnými ženami, to jsou oni. Zabývají se milionovými kauzami a neustále nás ohromují svou vychytralostí, vypočítavostí a taktizováním. Seriál se odehrává v odlehčeném duchu, z práva se toho moc nepřiučíme, ale jak brát život s nadhledem a vylevelovat šarm na maximum, to okoukat můžeme. Chvály na Suits je všude dost, já chci objasnit, proč to tak skvělý seriál dle mě není. Každý díl, či uskupení dílů zabývajících se určitou věcí má své schéma - Mike má až otravně dobré srdce, což mu emo Rachel žere a vševědoucí Dona schvaluje, občas však udělá chybu a musí přistoupit terminátor Harvey. Aby však Mike nepůsobil ztraceně, využije fotografické paměti a pomocí velice malého textu pod čarou na straně 2567 obrátí vše na stranu dobra... Ano, i můj milovaný Dr. House má své pevné schéma, jenže příběhy v Dr.House mají kořeny v realitě a hlavně jsou lidské a opravdu chytré. Zdá se mi, že v Suits se nepostupuje "směrem od postav", tedy od toho, jak by se charaktery měly chovat, ale nejdříve je vymyšleno ono cool schéma a zbytek je uzpůsoben tak, aby vše do sebe ladně zapadlo. Postavy jsou spíše figurky scenáristy, navíc rukopis scenáristy je patrný v dialozích, kdy napříč sériemi vypozorujeme, že různé (!) postavy neustále používají ty samé řečnické obraty a fráze. Existují scény, u kterých prostě víte, jaká slova budou následovat a to není moc kvalitní screenwriting. Ve zkratce epizody tedy působí zajímavě v zevrubném náhledu, ale v detailu jsou fádní. Musím říct, že jediná opravdu zábavná a dobře napsaná postava je Louis. 7/10 ()

Petroff 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Značkovej seriál, v tom nejlepším slova smyslu!! Dialogy, který tu jedou jako na běžícím pásu, jsou awesome! Suit Up, lidi, tohle bude legend - wait for it ... dary!! edit1: když se tak podívám na to hodnocení, měl jsem s tím legendary setsakra pravdu!! Lituju diváky, co to jedou s dabingem (jako u všech aktuálně běžících seriálů). ()

Galerie (1 230)

Zajímavosti (45)

  • Vedle dvojice představitelů Conleth Hill (Edward Darby) a Michelle Fairley (Avy Hessington), kteří se objevili v seriálu Hra o trůny (od r. 2011), na zmíněný seriál odkazuje i Louis (Rick Hoffman), když prohlásí: "Splácím své dluhy. Jsem jako Lannister." Americká televizní stanice Network navíc připravila upoutávku na 3. sezónu ve stylu Her o trůny.  (Veena.cz)
  • Gabriel Macht (Harvey Specter) v rozhovoru pro deník Metro prozradil, že nesnáší účes své postavy. (Azuko)
  • V nočním záběru na most (čas 39:00) je vidět, že je scéna přehrávána pozadu (auta jedou pozpátku). (elvazlo)

Související novinky

Živí mrtví nejpirátěnějším seriálem roku

Živí mrtví nejpirátěnějším seriálem roku

02.01.2019

Jak je zvykem i letos došlo na seznam nejpirátěnějších (nelegálně stažených) seriálů za rok 2018 a díky absenci fantasy hitu Hra o trůny od HBO se žebříček tentokrát dočkal několika změn. Poprvé za… (více)

Po Hře o trůny přijdou Divoké karty

Po Hře o trůny přijdou Divoké karty

08.08.2016

George R. R. Martin momentálně píše Vichry zimy, šestý román z fantasy série Píseň ledu a ohně. Knižní předloha Hry o trůny je alfou i omegou jeho tvorby, to ale neznamená, že by zanedbával svá… (více)

Reklama

Reklama