Reklama

Reklama

Albertův odkaz

(TV film)
  • Velká Británie Albert's Memorial

Obsahy(1)

Velkou cestu může podniknout i nebožtík. Netradiční britské road movie. Smrtelně nemocný Albert povolá ke svému nemocničnímu lůžku dvojici kamarádů Franka a Harryho, se kterými kdysi bojoval v řadách britské armády ve druhé světové válce. A vysloví překvapivé přání. Až bude po smrti, chce, aby ukradli jeho tělo a pohřbili ho na jednom návrší v Německu, kde je zastihl konec války. Oba přátelé se po počátečním váhání rozhodnou jeho poslednímu přání vyhovět, naloží rakev na střechu Harryho černého londýnského taxíku a vyrazí směr Evropa. Cestou naberou mladou německou stopařku Vicky, která o skutečném účelu jejich cesty ví možná víc, než by se na první pohled zdálo.
Netradiční road movie režiséra Davida Richardse balancuje na hranici mírně černé situační komedie a vážného dramatu o posledních věcech člověka, podstatě přátelství a naději. Že se tyto zdánlivě nesourodé motivy podařilo úspěšně skloubit je zásluhou promyšleného scénáře, citlivé režie, britského nadhledu a v neposlední řadě hereckých výkonů představitelů obou protagonistů, ostřílených veteránů britské filmové i televizní tvorby Davida Jasona a Davida Warnera. Vznikl tak nenápadný malý film, který dokáže pobavit a přitom nerezignuje na vážnější sdělení a má svůj styl a atmosféru. (Česká televize)

(více)

Recenze (9)

arcticsky 

všechny recenze uživatele

Černěhumorný, přitom velmi subtilní a nostalgický film o válečném traumatu tří dědečků...vlastně dvou. Třetí je ve filmu již mrtev a svérázným způsobem převážen na místo otřesného válečného zážitku k pohřbení. Vynikající je zde několikanásobně "titanicovský" David Warner. A pěkný pohled je i na krásnou Judith. K tomu příjemná stopáž a milé odpolední překvapení je na světě. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Film je o pocitoch viny a neviny troch veteránov 2. svetovej vojny a snaží sa aj keď len troškou humoru odľahčiť a pripomenúť mladším generáciám hrôzy tejto strašnej vojny. V roku 2000 v Londýne nevyliečiteľne chorý Albert si nechá zavolať do nemocnice svojich kamarátov Harryho a Franka s ktorými bojoval v radoch britskej armády v 2. svetovej vojne. Jeho želaním je byť pochovaný na malom kopci pri Hindenburgu v Nemecku. Tu v apríli 1945 sa stretli s predvojom Červenej armády krátko po oslobodení koncentračného tábora. Ich nenávisť vo všetko nemecké sa preniesla na Nemku, ktorá bola v ich doprovodu. Sovieti ju zabili a oni pre jej ochranu nepohli ani prstom. Títo traja kamaráti ju pochovali na mieste, kde chce byť teraz pochovaný aj Albert. ()

Reklama

Aky 

všechny recenze uživatele

Velmi povedený anglický film, zde notně nedoceněný. Celý jej provází suchý, místy černý anglický humor, herci jsou skvělí, jen snad ke konci již jak vtip tak tempo trošku ztrácely dech. ()

Nail 

všechny recenze uživatele

Pěkný film o dvou dědouškách putující anglickým taxíkem s mrtvolou svého kamaráda do Německa. Snímek se spoustou nostalgie a hodně kamarádství. Mě se to líbilo. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama