Reklama

Reklama

Obsahy(1)

I v této části triptychu se setkáme se zdravotní sestrou Věrou Podlipnou (Simona Stašová), která pracuje na psychiatrii a kterou po jejich vlastních zkušenostech nemohou nechat nečinnou osudy jiných. Znovu se potkáme s tajemným doktorem Zahálkou (Juraj Kukura), který se tentokrát na ni obrátí s problémem jednoho svého známého, jehož syn Milan (Jan Budař) má psychické problémy. Milan, který miluje letadla, žije sám s nemocnou matkou (Iva Janžurová). Pracuje na letišti, kde mu dle jeho vlastních slov údajně nesnesitelně nadbíhá jedna z jeho kolegyní (Jana Stryková). Je do Milana prý až patologicky zamilovaná a k realizaci svých záměrů se neštítí použít ani těch nejšpinavějších možných prostředků. Milan je z toho do té míry zoufalý, že se dokonce pokusí o sebevraždu. Jenže – jak je to ve skutečnosti? Kdo komu vlastně ztrpčuje život? To vše se Věra Podlipná pokouší zjisti, aby opět – jako v obou předchozích dílech triptychu Vetřelci a lovci dospěla k překvapivým zjištěním, ve kterých právě doktor Zahálka nehraje nepodstatnou roli… (Česká televize)

(více)

Recenze (57)

rogerkint 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nevím, nakolik je fér dělit tuhle minisérii na tři samostatné filmy, moje hodnocení i komentář se nicméně vztahuje k celé "trilogii" jako celku. Vetřelci a lovci jsou takovým pokusem navázat na seriály typu Pomsta s.r.n. nebo Status: Nežádoucí. Přitom dojíždí právě na to, na čem oba tyto seriály stojí - inteligence scénáře. Zatímco narušený Chapelle z Pomsty a bývalý CIA Michael Westen ze Statusu vymýšleli komplikované manévry k dosažení svého, lovec vetřelců Zahálka se spokojí s anonymním telefonátem, oznamující postavě A, že postava B se jí chystá zradit. Postavu A nezajímá, kdo a proč jí volá, informaci přijme a rozhodne se jednat (zkušený agent Westen přitom dobře věděl, že soupeřem manipulujete nejlépe tak, že mu dáte pocit, že se k informaci dostal vlastní zásluhou a nyní má navrch, čímž byly epizody zajímavější). Navíc jeho plány nemají žádný zádrhel, nepotká je žádná komplikace, vše jde jako po másle (Chapellovi a Westenovi se plány vždy zkomplikovaly v cca 35. minutě, takže epizoda dostala nový spád tím, že byli nuceni improvizovat). Zahálka si zkrátka s ničím nedává moc velkou práci a ve všem spoléhá na to, že protřelí mafiáni, vyděrači a obchodníci se zbraněmi jsou nepochopitelně naivní a uvěří prakticky všemu (jako vážně, jak se ke své pozici dostali? pomocí loterie? dědictvím po choromyslné tetě? kouzla?), případně sami ve vypjaté hádce mezi sebou popíšou celou tu zločinnou konspiraci, na jejímž utajení si dávali tak záležet. Na vině je možná to, že série se více než nějakému scénáři věnuje Renčově posedlosti stylizací, která sice místy vypadá dobře, ale většinou zdržuje děj a proto nejspíš úvod do problému trvá skoro déle, než jeho řešení. Takže na komplikaci, větší interakci postav a chytřejší manipulaci se záporáky zkrátka nezbývá čas. Epizody Pomsty s.r.n. a Statusu: Nežádoucí mají téměř poloviční stopáž a tohle všechno v ní zvládají bravurně. Poslední ranou do koulí je poslední díl Užij si se psem, reflektující známý případ vraždy letušky stalkerem, jehož jediným smyslem bylo zřejmě představit v jednom směšném flashbacku minulost Zahálky. Jinak se zde pro změnu neřeší vůbec nic, kromě toho, že se tu Renč formálně nejvíce vyhoní. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Možná nejlepší díl z trilogie, i když nejvíce za to asi může velmi kvalitní obsazení. Překvapuje mě, že přestože se jedná o film podle skutečné události, děj je plný nelogičností...K dobru připočítávám alespoň to, že se odhalily pohnutky "Zorra", ale chování postavy Simony Stašové mi přišlo prapodivné. Myslím, že ta už mohla být z děje vynechána. Aspoň by si mohla jako sestřička nechat svoje psychoanalýzy. I když tím se vlastně jako postava chovala nejlogičtěji, čili hloupě. A ponaučení na závěr? Až vám bude nejhůř, počkejte, že si vás najde Zahálka :-) ()

Reklama

triatlet 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jako samostatný film s lepším scénářem (Josef Klíma upravuje výchozí náměty - asi nechtěně - tak, že jsou víc směšné, než dramatické) by příběh mohl fungovat - bez zbytečných postav Podlipné a Zahálky. Některé dialogy a scény jsou jako od žáka třetí B. Metamorfózy Jana Budaře jsou sice zajímavé, ale že by zásadně pomohly přesvědčivosti příběhu? Závěrečná deus ex machina v podobě Jiřího Dvořáka legrační tón zpracování znásobuje. ()

FireTight 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Není to sice žádný zázrak, rozhodně se mi tento film líbil daleko více než "Zrozen bez porodu". Zřejmě to bude především díky výkonu hlavního záporáka, Budař totiž předvedl daleko lepší výkon než dvojice Hrušínský a Nosek. I když, občas jsem si říkal, že tohle se přeci nemohlo stát. Neboť přestože autoři tvrdí, že je všechno podle skutečné události, některým ten věcem jsem prostě... nevěřil. Ale možná je to jen můj pocit, nevím. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Marný pokus natočit psychothriller končí trapností. Otravná Janžurová, Dvořák s pistolkou v ruce k smíchu a přehrávající Budař jako psychicky narušený mladík používající falešných identit k získání objektu své touhy. Nevadil mně jeho herecký výkon, ale to okolo něj, bylo opravdu zoufalé. Pár psycho výjevů nešikovně obkreslených z US thrillerů. Nevěděl jsem, jestli se mám smát, nebo režisér Renč chce, abych byl napnutý a sledoval tu blbost se zatajeným dechem. Thrillery nám opravdu nejdou, anebo to měla být komedie, a náhodou to zabrousilo i do jiného žánru. 20% ()

Galerie (35)

Zajímavosti (2)

  • Je rozporuplné, že na začátku epizody dává doktor Zahálka (Juraj Kukura) Kláře (Hana Holišová) svou vizitku a nastiňuje jí charakter svých služeb soukromého detektiva, ovšem nedlouho potom Věře Podlipné (Simona Stašová) tvrdil, že už svou práci nedělá. (Nick321)
  • Epizoda byla inspirována skutečnou událostí z prostředí ruzyňského letiště, která vyvrcholila vraždou pronásledované kolegyně, za kterou útočník a stalker dostal trest odnětí svobody 15 let. (Nick321)

Reklama

Reklama