Reklama

Reklama

Berserk: Ógon džidai hen I – Haó no tamago

  • Japonsko ベルセルク 黄金時代篇Ⅰ 覇王の卵 (více)
všechny plakáty
Trailer 1

Obsahy(1)

Narodený z obesenej ženy sa sirota Guts dostáva do výchovy žoldniera. Napriek neľahkému detstvu vyrastie z tohto dieťaťa silný mladík a veľmi schopný bojovník. Jeho sila mu dovoľuje používať aj masívny meč, ktorý presahuje dĺžku dospelého človeka.
Pri jednom z mnohých vojnových ťažení spoznáva Cascu a charizmatického Griffitha, vodcu žoldnierskej Skupiny Jastraba a držiteľa záhadného prívesku - Behelit. Guts mu očividne padne do oka a stane sa jedným z nich. Medzi členmi družiny nájde skutočných priateľov a postupom času získa pozíciu ako Griffithova pravá ruka.

Toto je iba jedna kapitola príbehu z rozsiahlej manga ságy od autora menom Kentaro Miura. Veľmi temný fantasy príbeh láka stále nových fanúšikov, pretože dej nie je ani po vyše dvadsiatich rokoch od jeho uvedenia v roku 1990 stále uzavretý. V roku 1997 sa Berserk dočkal aj svojho 25 dielneho anime prevedenia, ktoré slávilo tiež veľký úspech. Po približne ďalších pätnástich rokoch sa dostávame opäť k anime, ktoré bude ale na rozdiel od svojho seriálového predchodcu rozdelené do niekoľkých dlhších filmov. Prvý z radu filmov, ktoré majú pokryť dej celej manga predlohy, bude uvedený v roku 2012. Nesie názov Berserk Golden Age Arc I: Egg of the Supreme Ruler a ako jeden z troch filmov nám zachytí časť príbehu „zlatého obdobia“. (Trip)

(více)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (64)

Hromino 

všechny recenze uživatele

Nový Berserk ve filmové podobě se mi popravdě nehodnotí snadno. Na jednu stranu je pravda, že jsem očekával horší výsledek, než jakého jsem se nakonec dočkal, ale stejně se většina chyb, jichž jsem se obával, že se ve filmu vyskytnou, nakonec opravdu vyskytla. V prvé řadě je to nová kresba, té jsem se bál nejvíc. Fobie z nové kresby – jo, to může znít divně, ale vzhledem k tomu, že mezi rokem vzniku původního seriálu a nového filmu je rozdíl patnácti let, jsem se docela obával toho, že si na tu velkou změnu v kresbě zkrátka nezvyknu a bude mému oku spíš na obtíž. Navíc po zkušenosti s novým alchymistickým filmem, kde jsem místy skřípal zuby nad onou podivnou kresbou, jsem k filmu přistupoval o to nedůvěřivěji. Smysl to mělo tak napůl. Ze začátku to bylo těžší překousnout, ale po půl hodině už jsem si naštěstí zvykl a i přes mysl stále zaplňující myšlenky ve stylu "vypadá to děsně CG", "Griffith tu vypadá fakt divně" nebo "zlatý původní seriál!" jsem si dokázal kresbu jakž takž užít. Přesto si stále myslím, že statickou animací zahlcený původní seriál má prostě lepší look. Ale dobře, to je jen osobní názor. Další věc, které jsem se obával a která se potvrdila: nedostatečné vykreslení postav a děje. Dobře, to je celkem logické. Stejně jsem však doufal, že bude mít snímek delší stopáž na to, aby zafungovala lépe chemie mezi postavami. Ona zkratkovitost působí místy opravdu jak pěst na oko a pochybuju, že by si mohla od diváka neznalého předlohy některá z postav během sledování snímku získat nějaké bližší sympatie. Nicméně si myslím, že pokud měl mít snímek přesně danou tuhle stopáž, pak to asi nešlo odvyprávět lépe. Ano, v rámci možností to po celkové stránce věci asi nešlo zpracovat nějak výrazně lépe. Pokud měl snímek fungovat jako jakýsi předkrm před chodem zvaným Neanimovaná část příběhu, případně jako takový keksík pro fanoušky původního seriálu/mangy, pak byla jeho funkce splněna na výbornou. Jen mě zamrzela absence původní hudby, resp. nějaké variace na hudbu Susumu Hirasawy z původního seriálu, která – co si budeme nalhávat – tvořila nemalou část prvotřídního zážitku ze seriálu. Dávám slabší 4*, nicméně druhá část mě zajímá, jelikož jsem ji měl v seriálu ještě raději než tu první. Tak jsem zvědav, jak si s tím tvůrci poradí. ()

Naslund 

všechny recenze uživatele

Původně jsem chtěl film hodnotit objektivně, ale když jsem ho zkoukl podruhé, uvědomil jsem si, že to je fakt Berserk... po tolika letech Berserk a že to prostě musím maximálně vychválit. Zkrátit téměř polovinu seriálu do 70 minut mi přišlo jako nemožný úkol, ale tady to kupodivu i funguje, přestože bych radši měl 150 minut. Dokonce se tu najdou i scéna, která by zasluhovala vystřihnout. Gutsovu minulost z ní stejně nikdo nepochopí a navíc ukrádá čas na jiné scény. Kromě tohohle mi už vadila jen občas trhaná animace... obzvlášť při souboji Gutse s Grifithem. Jindy animace jasně vyhrává nyní. Hlavně ty souboje dostaly uplně jiný nádech.... a ty krajinky při lovu jsou prostě nádhera. ()

Reklama

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

No, kde začít....... V prvé řadě bych měl říct, že sice hodnotím nepopulární trojkou, ale ta sama o sobě nevypovídá o jednotlivých kvalitách a nedostatcích téhle berserkovské verze. Nejde o film špatný či slabý ale hlavně ve vztahu k původnímu seriálu jsou tam přecejenom viditelné rezervy. Jako první diváka praští do čumáku vizuál-někoho příjemně jiného nepříjemně. Seriál byl sice z animační stránky ukázkový příklad znouzectbosti, kde se to díky osekanému rozpočtu hemžilo statickými záběry, ale mělo to rukopis, šmrnc a byl z toho cítit art. Tahle čisťounká moderní animace podpořená kompjůtrama je sice akčnější, pohyblivější a líbivější, ale zároveň je jaksi vyprázdněná, očištěná o animátorův "otisk".. Není to na zblití-to zase né-je to koukatelné a leckomu se to bude určitě i líbit, ale kdo si potrpí na osobité umění tomu to bude připadat "umělohmotně"a vyprázdněné.... Druhá výtka směřuje k celkové zkratkovitosti a překotnému tempu, které nekompromisně tlačí děj vpřed jak v akci tak v dialozích, což zcela zabíjí ten zážitek z obtížné cesty k vrcholu. Především v těch dialozích by se často hodila nějáká ta delší pauza (pohledy do krajiny a hudební podkres) aby ty zásadní rozhovory a myšlenky vyzněly s takovou váhou s jakou by vyznít měly. Seriál byl v těchto pauzách a atmosférických chvilkách někdy až moc rozvláčný, ale působilo to rozhodně lépe než tahle rychlovka kde to spíše vypadá jako že se honem honem musí odbýt nějáký povinný daný text aby se mohlo skočit zase do akce. Všechno jde tak rychle, že Griffith se dostane mezi šlechtu než řeknete švec (tak jakože samozřejmě a mimochodem) a na aspoň základní vykreslení vedlejších postav dojde doufám v druhém díle, protože zatím nezachytíte ani jejich jména.. Na nějáký parádní soundtrack si taky můžete nechat zajít chuť........... Prostě né, v přímém srovnání se seriálem to neobstojí v žádném směru..To ale nutně neznamená, že je to samo o sobě špatné. Kdybych se od toho srovnávání dokázal odprostit, asi bych to mohl dokopnout i k čtvrté hvězdě, to by ale nesmělo jít o 1/3 seriálu(tozn. tu nejnudnější a nejnevýraznější část). ()

Thunair 

všechny recenze uživatele

Hodnocení 4* dávám jen díky porovnáním s tím, jak trilogie graduje. Nebudu psát další komentáře k pokračováním. Tenhel díl je nejslabší z trilogie, ale to neznamená, že je špatný. Naopak berserk se konečně drží mangy skoro doslova a přidává novou animaci. Nebojí se krve. Nebojí se nahoty. a po shlédnutí už zbývá jen doufat, že po Golden Age části přijde i Dark Age. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Berserk se vrací tam, kde jsme ho kdysi poznali poprvé a slibuje nám tak odpovědi na otázky, které zůstaly vyvaleným divákům na jazyku po poslední epizodě seriálu. Do více než rozsáhlé předlohy jsem se nikdy nepustil, takže jsem tvůrcům za tuto odvážnou snahu náležitě vděčný. A ještě větší radost mám z toho, že nemusím být vděčný jen za snahu, ale i za výsledek. Královo vejce totiž mapuje úvodní třetinu anime, která mi při tehdejším sledování přirostla k srdci nejméně a adaptuje ji tak šikovně, že na výtky tentokrát s radostí zapomínám. Rozkouskovaná dobrodružství s Kumpanií jestřába vystřídalo svižné rozvržení charakterů, které se sice možná nedočkají očekávané hloubky, ale jejich ikonické rozdělení na vůdce, bojovníka a tvrdohlavou ženskou hrdinku funguje na jedničku. Na lepší prokreslení navíc bude čas ve druhém díle, a tak se můžeme důkladně věnovat klíčovým událostem typu setkání se Zoddem nebo intrikám kolem lorda Juliuse. V nové animaci se totiž jedná o neskutečnou pastvu pro oči, která mě přikovala k obrazovce a i na krátké stopáži mi Guts, Griffith a Casca zalezli pod kůži tak hluboko, že těch pár měsíců do pokračování mi najednou přijde zbytečně moc. ()

Galerie (75)

Reklama

Reklama