Reklama

Reklama

Po jednom mejdanu se Joe Doucett probouzí v neznámém pokoji a vedle kocoviny má mnohem závažnější problém. Neví kde je, nemá své osobní věci a hlavně - nemůže ven. V televizi navíc hlásí, že jeho žena byla zavražděna a on je hlavním podezřelým, po masakru v jeho domě zůstala naživu malá dcerka. A tak to zůstane na dlouhých 20 let. V Bílém domě se střídají prezidenti a on stále neví, kde je, kdo ho vězní, na jak dlouho a proč. Den za dnem v jedné malé místnosti. 20 let. Zničehonic se probouzí venku na svobodě. Jediné, na co od té chvíle myslí, je pomsta, za kterou jde nelítostně a brutálně. Brzy navíc v telefonu uslyší: „Jestli chceš vidět svou dceru ještě někdy živou, odpověz na dvě otázky. Proč jsem tě nechal uvěznit? A proč jsem tě teď pustil ven?" (Bontonfilm)

(více)

Videa (7)

Trailer 1

Recenze (493)

mcb 

všechny recenze uživatele

Ne, ten film není špatný, místy se dokonce jedná o hodně povedenou žánrovku. Problém je, když jej začneme srovnávat s originálem, který se sice příběhově neliší, ale je uchopen naprosto odlišným způsobem. Zatímco Chan-wook Park rozehrává pomalé a zneklidňující drama plné melancholické atmosféry a černohumorných twistů, remake je jednoduchou žánrovkou z ranku revenge thrillerů, jíž začne s přibývajícími minutami nenávratně shazovat její zjednodušené převedení do amerického prostředí. Navíc jde vidět, že se sestříhávalo z relativně dlouhého materiálu (plánovaná verze měla mít tři hodiny, verze v kinech pouze hodinu a tři čtvrtě), tudíž Oldboy na první pohled trpí zkratkovitostí a neukončeností viděného - zejména po klidnější první půli, kdy se tempo filmu zrychlí a je potřebné dovysvětlit a dokončit vše potřebné z původní zápletky, se až nebezpečně rychle střídá prostředí a pohnutky postav. To vše spěje až do příliš doslovného a polopaticky vysvětleného finále, které si uvědomuje, že počítá především s průměrným americkým divákem, jemuž je nutné všechny zvraty naservírovat pěkně na podnosu. Jinak vlastně není proč remake zatracovat - Lee doslovně nekopíruje strukturu originálu a mnohdy přináší i alternativní a originální řešení některých scén (kladívková scéna ve stylu Zátahu), což ve výsledku umlčuje veškeré zvěsti o doslovné vykrádačce. Vidět to jde hlavně při části uvěznění, která se svým uchopením v mých očích originálu klidně i vyrovnává. Navíc se mi líbí, že Lee tradičně nerezignuje na významovou rovinu svého filmu a tak lze v Oldboyovi vysledovat malé satirické náznaky na téma mediální manipulace s divákem, čímž na konci nabývá úplně nového vyznění.__Místy jde sice o poněkud strojený a chtěný, ale rozhodně nadprůměrný počin, který jde s odhozením předsudků náležitě docenit. Věřím, že pokud se někdy dočkáme režisérského sestřihu, má tendenci hodnocení stoupnout. 7/10 ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Velice divný film. Věděl jsem, že to bude krvák, ale něco takovýho bych nečekal. V hlavní roli vystupuje stále oblíbenější Josh Brolin a nutno uznat, že se do té role hromotluka skvěle hodí. Nebýt jeho, asi by tento film lehce zapadl do zapomnění. Podle traileru je jeho postava z neznámých důvodů odsouzena na dvacet let k "domácímu" vězení. To je však jen první půlhodina. Pak se utrhne ze řetězu a sejme každýho, kdo mu vleze do cesty...tedy v tom lepším případě. V tom horším se Joe ještě s pomocí Elizabeth Olsen snaží vyřešit, proč byl vlastně uvězněn. Proč v horším případě? No přišlo mi, jako by ten vysvětlovací konec vůbec nedával smysl. Sharlto Copley si sice psychopatickýho miliardáře skvěle vychutnal, ale jeho motivace k tomu všemu byla teda dost pofidérní. Menší roli taktéž uzmul Samuel L. Jackson, a i když (jak je u něj obvyklé) moc prostoru nezabral, určitě to byla jedna z pamětihodných rolí. Celkově se mi tedy nejvíc líbily akční scény, kdy se Spike Lee fakt vyřádil, čemuž se většina sálu smála, to ovšem asi není a nebyl úplně záměr mysteriózního thrilleru...60%...[8.12.2013_Cinestar_Černý most] ()

Reklama

eLeR 

všechny recenze uživatele

Od pána Leeho som videla zatiaľ len dva filmy, a svete div sa, oba dostali odo mňa plný počet hviezd. Tak prečo tento len tri? Pretože to vidím na zlatý stred ... klady vyvážili zápory. Síce to bolo podané zrozumiteľnejšie ako originál, ale chýbala mi jeho atmosféra. Koniec premyslený, herecky slušné, muzika dosť nevýrazná. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Nie, nešlo to. Snažil som sa pristúpiť k tomu nie predpojato, ale obdiv k originálu skrátka bol silnejší. Pritom remake ako samostatný celok nie je úplne márny (kladivková scéna slušná aj dostatočne fyzická, podobne aj etuda vybíjania hráčov amerického futbalu), ale vo svete kde existuje aj originál, je tento počin úplne zbytočný. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Mám to tak, že sice z principu odmítám remake pár let starých filmů, ale na druhou stranu, s předělávkou z východu na západ nemám problém, pro mě osobně je to pak mnohem dívatelnější. Ale upřímně, na tohle bych nikdy v životě nepodíval nebýt Joshe Brolina - to byl tahák. A líbilo? Jasně, silná story "bez toho divnýho smradu Asie", mně bližší, kde Josh naprosto kraluje a v drsnosti snad přebíjí i plešku Stathama. Kéž by se pouštěl do víc takových rolí. Samozřejmě, jako diváka originálu už mě to moc nepřekvapilo, ale... V tomhle případě smyslná předělávka. ()

Galerie (79)

Zajímavosti (20)

  • Uväznený Joe Doucett (Josh Brolin) sleduje v televízii okrem iného seriál Xena (od r. 1995). (Laslo)
  • Herečka Elizabeth Olsen neznala konec filmu až do premiéry v New Yorku. "Nikdy jsem nebyla víc šokována a překvapena koncovkou, bylo to podobné jako u filmu Šestý smysl (1999)," řekla Olsenová. (Dr Lizal)

Související novinky

Je rozhodnuto, Kick-Ass se přidá k Avengers

Je rozhodnuto, Kick-Ass se přidá k Avengers

05.10.2013

Samozřejmě, ne doslova, i když by to byl asi zábavný crossover. Poté, co si Kick-Ass 2 v kinech nevydělalo ani na produkční náklady, je tahle série asi nadobro ukončená. Aaron Taylor-Johnson ale… (více)

Josh Brolin od Matky boží

Josh Brolin od Matky boží

07.08.2013

Brolina, kterého brzy uvidíme v remaku korejského OldBoye, si zřejmě užíval maskování během natáčení westernového propadáku Jonah Hex. Brzy podstoupí ještě náročnější proměnu – zahraje si totiž… (více)

Blanchett a Theron: Kruté blondýnky

Blanchett a Theron: Kruté blondýnky

30.11.2012

Ve svých následujících filmech rozhodně nebudou jednat v rukavičkách. Cate Blanchett si po zlých agentkách v Hanna a Indiana Jones a Království křišťálové lebky připíše do filmografie další zápornou… (více)

Reklama

Reklama