Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Soukromý černošský detektiv hledá unesenou dceru harlemského bosse a zaplete se do boje mezi mafií a černošskými gangstery.  V klíčovém akčním snímku Gordona Parkse se Richardu Roundtreemu podařilo vytvořit zcela novou a poctivou hrdinskou postavu Johna Shafta, „chlapa, co se dvakrát nerozmejšlí, když kolem není bezpečno“. John Shaft je černošský soukromý detektiv, který vlastní malou kancelář poblíž Times Square. Na cestě do práce jej jednou zastaví jeho kamarád od policie, poručík Victor Androzzi (Charles Cioffi), a chce po něm informace o jedné větší akci v Harlemu, do které je zapleten král černošského podsvětí Bumpy Jonas (Moses Gunn). Shaft mu nemůže pomoci a odchází, a jen taktak se vyhne dvěma Bumpyho silákům, kteří na něj čekali v kanceláři, přičemž jeden skončil mrtvý na chodníku o asi osm pater níže. Shaft se dostává do rukou policie, která mu vyhrožuje vězením za zabití, a proto kontaktuje Bumpyho. Ten mu sdělí, že jeho mladá dcera, kterou nikdy do své „práce“ nezasvěcoval, byla unesena. Shaft se tedy nakonec bude muset postavit všemocné bělošské mafii a afroamerické gangstery přijmout za dočasné spojence... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (50)

TO 

všechny recenze uživatele

Vlivný gangster si najme detektiva Shafta aby vypátral únosce jeho dcery. Shaft je sympatický drsný týpek s vtipnými hláškami, který neustále zvedá mandle policii. Není to nijak zvláště akční, ani mimořádně promyšlené, spíš jen obyčejné pátrání a až na konci řádná střílečka. Pěkné písničky. Nová verze má stejnou hlavní postavu Shafta, ale má úplně jiný příběh a je celkově lepší. Tohle je taková stará dobrá kriminálka, nic víc. ()

ancientone 

všechny recenze uživatele

Svätyňa blaxploatačného filmu a obdoba poctivého rapového albumu. Veľmi atmosférické zachytenie odvrátenej strany veľkomesta, rozbroje, napätie, násilie, ústa pľujúce tvrdé hlášky na kilogramy a ľahké ženy s neprehliadnuteľným ťahúňom v centre diania. Hard Boiled charizma Richarda Roundtreea pokrýva straty tempa a snímka je naviac nositeľom výsostne hustého zeitgeistu. ()

Reklama

MrPierc 

všechny recenze uživatele

John Shaft je jako černá kočka ve špinavém městě. Je to čistokrevné a ušlechtilé plemeno, které je spravedlivé a nebojí se použít svoje drápy. Na spodinu je hodný, na boháče nekompromisní. Pomáhá lidem v nouzi a nezapomíná na své černé bratry. Bílí lidé jen blekotají a Shaft je utře jednou ze svých ultrablack hlášek. V černém koženém kabátě necítí strach a bílé slečny mu dělají prostěradlo po večerech v bytě. Nikdo se před jeho pohledem neschová! ()

zette 

všechny recenze uživatele

Richard Roundtree v roli negra (schvalne volim tento vyraz, protoze film je rasistickymi narazkami natolik prospikovan, az to pusobi moc umele) Johna Shafta byl vyborny. Film si i na ukor temer nulove akce drzi po cely cas slusnou atmosferu. A jako vsichni, musim pochvalit hlavne hudbu, vcetne oscarove pisne "Theme from Shaft". ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Černošská variácia na Mika Hammera a jeden z definičných filmov krátkožijúceho no doteraz populárneho (do veľkej miery vďaka Tarantinovi) žánru blaxpoitation oproti ďalším žánrovým kúskom vyniká na žáner pomerne dobrou kamerou a hutnou atmosférou zimného New Yorku, naopak nie je to až tak prepálené a drsné ako Coffy. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (8)

  • Režisér Gordon Parks chtěl do hlavní role někoho s nepříliš známou tváří. Konkurz vyhrál Richard Roundtree, někdejší černošský manekýn a příležitostný divadelní herec. (DellEthing)
  • Skladba "Theme from Shaft" získala v roce 1971 Oscara za nejlepší filmovou píseň. (DellEthing)

Reklama

Reklama