Reklama

Reklama

Newyorské mosty

(TV film)
  • USA Bridges of New York City

Obsahy(1)

Pořad mapuje století výstavby mostů v New Yorku - od Brooklynského mostu, prvního experimentálního visutého mostu ve městě, přes most George Washingtona, který lámal rekordy, až po nejrušnější most světa a nejdelší newyorské mostní spojení, Verrazano Narrows. Tyto tepny udržují v pohybu životní mízu města - jeho obyvatele. Postavili je muži stejného věhlasu, jakého dosáhly mosty samotné, s vizemi stejně velkými jako jejich ega. Vytvořili působivá díla, ale jen málokdo zná principy, díky kterým mohou stát. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (12)

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Cítím ve vyprávění trochu toho amerického nacionalismu, ale po tomto dokumentu se mají proč naparovat. Mostoví giganti, kteří byli od 19. století postaveny v New Yorku, jsou obdivuhodní. Postavit tolik mostův v tak krátké době si zaslouží dokument. Sledovat růst a řešit problémy, které jěště nikdo neměl a muset reagovat okamžitě. Už v tehdy byli tak přesní a geniální ve výpočtech. Škoda jen, že není více dílů. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Odporúčam si pozrieť ak sa chcete o tých mostoch niečo dozvedieť. Avšak dokument je veľmi krátky na podrobné rozobratie ich histórie a konštrukcie. Tiež by to možno chcelo viac dielov. Hlavne Verrazano Narrows a Brooklynský most sú moje srdcovky takže na ne určite by to chcelo samostatné diely, najmä pre "fajnšmejkrov" architektúry akým som ja. Pre bežného diváka to však myslím stačí a 80% si to zaslúži. ()

Reklama

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Povězte mi přece, přes jaké mosty jsem to jel (autem, jako spolujezdec) z Bostonu do New Yorku a další den do New Jersey? Kdybych tento dokument viděl předtím, tak bych se nemusel takhle blbě ptát. A přece mám mosty rád, od těch kamenných, přes které jezdil Žižka, až po relativně nové mosty přes Dunaj, Rýn,..., Hudson River. Architektura ve službách potřeby, dříve náboženské, dnes komunikační. ()

prkalil 

všechny recenze uživatele

Tak třeba Williamsburg Bridge má (nebo spíš měl) šest jízdních pruhů pro kolejová vozidla, dva pro kočáry a jeden pro pěší! ()

FFilipCZ 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý a poutavý dokument o historii New Yorských mostů, které mají hlavní zásluhu na tom, že se z několika nepropojených a vzájemně složitě přístupných newyorských čtvrtí stalo všemi známé Big Apple. Vyprávění je doplněno působivými historickými dokumenty, fotografiemi a záběry. Doporučuji jak fanouškům architektury a stavitelství, tak také příznivcům New Yorku a jeho milníků v historii. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama