Reklama

Reklama

Severní Vietnam je krutý aneb Balada Zpívající nudle

(TV film)
Česko, 2010, 52 min

Režie:

Karel Koula

Obsahy(1)

Protagonistou dokumentu, který ve vlastní produkci natočil režisér Karel Koula, je vietnamský kuchař Le Quang Dao, trvale usídlený v Čechách a známý jako interpret našich populárních country-songů. Činorodý muž, přezdívaný Zpívající nudle, v létě roku 2009 odcestoval do rodné země kvůli svému chátrajícímu otci, upoutanému na nemocniční lůžko. V listopadu téhož roku za ním odjel jeho český manažer Viktor Souček spolu s autorem filmu. Během návštěvy zaznamenávali Daovy kontakty s jeho nejbližšími a na různých místech mapovali vietnamskou každodennost. Kuriózní cestopis ukazuje život v současné Hanoji i na vietnamském venkově. Diváky zavádí například na farmu unikátních bílých koní, jejichž kosti údajně mají léčebné účinky. Jiná zajímavá pasáž se odehrává v Templu Hung, ležícím 95 kilometrů severně od Hanoje, kam se Dao přijel modlit za zdraví svých rodičů. Další epizody přibližují pohraniční městečko Sapa, jež leží uprostřed malebné přírody na hranicích s Čínou a jehož obyvatelé se živí produkcí ručně vyráběných oděvů. V jedné z nejdramatičtějších pasáží autoři podnikli výstup na nejvyšší horu Vietnamu. Mozaika, jež místy připomíná slavný dokument Vítejte v KLDR, se dotýká i politických poměrů ve společnosti, poznamenané komunistickou minulostí a vleklou válkou. Vietnam líčí jako zemi relativně svobodnou, kde však stále přežívá vliv uniformovaných i tajných policistů a totalitních ikon. Dokument, podmalovaný českými evergreeny v Daově podání (titul snímku parafrázuje název zlidovělého songu od tandemu Svěrák-Uhlíř) vypráví i o mentalitě obyčejných Vietnamců. Zabývá se také exotickými pokrmy a neobvyklými praktikami jejich příprav. Autentický záznam asijské každodennosti nahlíží také do přeplněných nemocnic a ruchu na místních tržištích. Prolíná se s baladickým svědectvím o Daově vztahu k jeho umírajícím rodičům. Závěrečné pasáže filmu, na jehož finální podobě spolupracovala Česká televize (dramaturgem byl Antonín Trš), zobrazují pohřební rituál, následující po smrti jeho otce. Dotýká se i konce života Daovy matky a v epilogu zachycuje jeho návrat do Čech. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Lehce vtipný a národopisně zajímavý dokument podaný netradiční formou díky Le Quang Dao - vietnamskému kuchaři žijícímu v čechách, který dokumentem provází při cestě za svým chorým otcem, ale i životem a tradicemi ve Vietnamu. Dokumentem zní melodie a písně jak českého tak i vietnamského folklóru. Trošku mě dostalo, když začali vařit psa a hned na to housenky, takže pro někoho se slabším žaludkem bych dokument nebo alespoň jeho závěr nedoporučoval, přesto zajímavý dokument. Lepší 3* - 60% ()

gonga 

všechny recenze uživatele

Jednu hvězdičku za sympatického Daa. Co jsme se dozvěděli o Vietnamu a životě v něm? V podstatě hovno. Rádobysenzační záběr na kuchání psa, opravdu netuším k čemu to bylo. Slepenec záběrů semtam komentovaných polodementním hlasem (netuším koho), ale ten týpek co se dohadoval o platbě za průvodcovské služby, vypadal opravdu jedle. Hoši jeli do Vietnamu, jeli na výlet do Sapy, Daovi umřel otec, v restauraci zabili psa, Daovi umřela matka. Dao vaří housenky. Dao v Čechách. Vietnam je zajímavá země, ale pro ty, kteří by se o ní a o jejích obyvatelích chtěli něco dozvědět, pro ty tahle hovadina opravdu není. ()

Šimpy 

všechny recenze uživatele

Celkem zajímavá sonda do života vietnamce, žijícího v Čechách a jeho návratu do Vietnamu. Nechápu to nízké hodnocení zde, dokument slušný, kamera skvělá, dozvěděl jsem se spoustu věcí i když základní myšlenka moc objevná není...život není vždy jednoduchý a každý překonáváme problémy.... ()

igi B. odpad!

všechny recenze uživatele

Další velké (slušně řečeno) nic - skoulené nejspíš s nudlí u nosu a vyrobené (byť fikaně >natočené< jako že ve "vlastní produkci", že...) za peníze nucených poplatníků Čudlácké trdlovize... Další klucí si zkrátka a nedobře udělali výlet na erár a vyplodili N.I.C.!*. Protože tohle homevideo bez pointy nemá formou úroveň ani záběrů leckterého našince, jak si je vozí tisíce >amatérů< z dovolených... A to pozpěvovaní - no, máme v tušašsku pěkné přísloví - co Vietnamec to muzikant, že... %-/ . . . Tak kde nic není, ani čudlák nebere... Resumé? I za toho v přímém přenosu podřezaného psa k meníčku - odpad sráčům - a nevykládejte mi něco o náhledu na jiné kultury... Nakonec, dělají nám to jak známo >páni kuchaři< dávno už i v té naší domovině, že! Dobrou chuť... °-[.. - - - P.S. Jste úžasně plodný mistře! A čím se tak jinak normálně živíte? - - - P.P.S. Docela psina (hm...) je přečíst si ty píárové cancy na webu ČT. . . . Tak doufám, že se k téhle materii časem vycákají všichni zdejší agilní milovníci zviřátek... - - - Pozn. *) Nýmandská Imbecilní Cochcárna - - - - - (Poprvé protrpěno ze >studijních důvodů< 28.7.2011 na >krutém prostoru< , hodnocení 2., znechucený komentář zde jako první - 28.7.2011) ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama