Reklama

Reklama

Český ráj: Ráj v srdci Čech

(TV film)
  • Česko Český ráj
Dokumentární / Krátkometrážní
Česko, 2003, 27 min

Obsahy(1)

„Na jih se to pomalu, mírnými vlnami sváží k labské rovině, které podhoráci říkají Kraj. Na východ je Valdštejnův Jičín a Prachovské skály, na západě Mladá Boleslav se svým hradem a mezi oběma městy se obloukem táhne bohatý obrys Českého ráje. Pohanská hora, Kozákov, Hrubá skála, Panna a Bába - dvojvrší Trosek, a docela vzadu se modrá dlouhé pásmo Jizerských hor a Krkonoš. To je tedy Šrámkův obzor. V samém jeho středu je Šrámkova Sobotka, město básníků, ševců a kantorů, nebo ještě přesněji řečeno: čepem, osou toho kraje je starý Černínský zámeček, trochu exotická Okrouhlice, trčící na vršku nad kadeřavým hájem.“ Tak charakterizoval Karel Čapek krajinu blízkou jeho srdci – Český ráj. Český ráj. V tomto poetickém názvu, který vznikl v 19. století, se spojuje dramatická krajinná scenérie s romantikou historických památek. Je to unikátní členitá krajina pískovcových skal, kaňonů, míst dalekých výhledů, polí, luk, mokřadů a rybníků, středověkých hradů, zámků a lidové architektury. Je to malá, kapesní krajina, která se vtiskne do paměti a mnohdy do srdce. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

Sifaka 

všechny recenze uživatele

Asi nejhezčí místo naší země, fakt nádherná příroda a pamatky.Rád se sem vracím.Povedený dokument, který ukazuje vše nejpodstatnější. ()

Oonika 

všechny recenze uživatele

Krásně natočený dokument, jen mě trochu mrzí opět takový ten unylý typicky dokumentární komentář. ()

Reklama

progression 

všechny recenze uživatele

Krásný dokument o jednom z nejkrásnějších a nejzajímavějších míst naší země Českém ráji. I u mne je tomu tak, byl jsem tam mockrát a v různých ročních obdobích a nikdy mne tento "klenot Čech" nezklamal. Vzhledem k tomu, že od poslední návštěvy už "pár" pátků uplynulo, rád jsem si nejznámější místa připomenul i zavzpomínal, těch zážitků a nostalgických vzpomínek bylo opravdu "hafo". ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Odjakživa jsem hrdý na to, že bydlím kousek od Jičína a do Českého ráje to tedy mám, co by kamenem dohodil. A můj blízký kráj dělá svému jménu čest. Je tady všechno - krásné zříceniny, hrady, zámky a nádherná skalní města. A tenhle dokument to vše ukazuje v tom nejlepším kabátě a já jsem rád, že vznikl, protože tu atmosféru zachytil fakt přesně. 100% fakt nestačí, ještě bych přidal. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama