Reklama

Reklama

Svatý Grál v Americe

(TV film)
  • USA Holy Grail in America
USA, 2009, 94 min

Kamera:

Bo Hakala

Obsahy(1)

Dobrodružné pátrání po stopách nejzáhadnějšího archeologického nálezu ve Spojených státech. Nejhledanější a nejkontroverznější legendární předmět křesťanského světa. Údajně by to mohla být číše nebo pohár, z něhož Kristus pil při Poslední večeři.

V roce 1492 odrazil Kryštof Kolumbus se svými loděmi od španělského břehu a objevil Ameriku, kterou tak získal pro sebe a pro své chlebodárce, nebyl zde však zdaleka první. Dnes víme, že už v roce 1000 našeho letopočtu do Nového světa dopluli Vikingové, jejichž mapy a znalosti se dostaly do rukou dalších objevitelů, mezi nimiž možná bylo i tajné společenství templářů. Šířily se zvěsti, že tento rytířský řád uchovává tajný poklad, v němž je dokonce i svatý grál. Templářům se podařilo nashromáždit velké bohatství a získat vliv a slávu, to vyvolalo ve společnosti ohromnou řevnivost. Jednoho pátečního dne 13. byla značná část templářů zatčena a posléze odsouzena k smrti. Ti, kterým se podařilo uniknout, museli uprchnout. Je možné, že templáři přišli do Ameriky obnovit svůj řád? V Minnesotě byl nalezen podivný kámen pokrytý záhadnými runami. Je tam i datum... 1362... Jde snad o pracně vyrobený padělek? Nové vědecké poznatky však ukazují, že by mohlo jít o důkaz výpravy templářů na západ...

V roce 1398 bylo vnitrozemí dnešního Nového Skotska domovem Indiánů z kmene Mikmaq, kteří tvrdili, že sem z východu připluli lidé na hřbetech velryb o století dřív, že Kolumbus „objevil" Ameriku. Bylo zaznamenáno asi dvacet příběhů, ze kterých vyplývá, že by se mohlo jednat o Henryho Sinclaira. Hrabě Sinclair je v historii velice důležitá postava. Sinclairové byli potomky Vikingů a patřili k nejslavnějším rodům ve Skotsku. Svůj věhlas si vydobyli ve službách skotského krále a královny. V polovině 15. století Sinclairové postavili Roslynskou kapli, kterou zpopularizovala kniha Šifra mistra Leonarda. Zde se objevuje nám už známý neobvyklý symbol „ix" s háčkem. Stejný znak jako na Kensingtonském runovém kameni... (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Everyone 

všechny recenze uživatele

Pokud se spekuluje i nad tím, že i Egypťané mohli objevit Ameriku, tj. dokonce před naším letopočtem, tak proč by před Kolumbem, tj. o x staletích později, nemohli jít, díky znalosti Vikingů, i po stejné trase Maltézští rytíři, kteří nebyli v Evropě po incidentu s francouzským králem moc "oblíbení", když o Vikinzích se dnes již nepochybuje (kolem roku 1000 - uznáno cca kolem roku 1960), kdežto o Číňanech a Egypťanech prozatím ano. Egyptský objev mi nepřijde, tak nezdolatelný, pokud to člověk srovná s neuvěřitelně odvážnými cestami Polynézanů, kteří měli ještě primitivnější vybavení. ___ Ale mluvit o Svatém Grálu, ať už je to cokoliv, mi přijde zbytečně kontroverzní, ale chápu, že v Americe toto sousloví rezonuje jinak. ()

arcticsky 

všechny recenze uživatele

Úvaha, že by se zrovna templáři dostavili do Ameriky ještě před Kolumbem s Vikingy mi přijde dost přitažená za vlasy...zřejmě spíše fámistický dokument. ()

Reklama

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Dokument, který se nemůže rozhodnout, jestli chce být pojat seriozně a s čistou hlavou, nebo jestli chce opakovat líbivé fráze plné rádoby tajemna a ... A to je tak nějak všechno, co bych k tomu měl, jdu trávit čas účelnějším způsobem a jdu sundavat z oblečení psí chlupy. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama