Reklama

Reklama

Aurora vystřelila... ale pozdě!

(TV film)
všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
Československo, 1966, 25 min

Obsahy(1)

Přelomová událost bolševické revoluce se odehrála docela jinak, než jak se u nás kdysi stereotypně tradovalo. Sestřih televizní reportáže z roku 1966, která se na obrazovky dostala až po 40 letech... Co byla fikce a co skutečnost o počátku Velké říjnové socialistické revoluce? To chtěli čeští dokumentaristé vyjasnit už v roce 1967 pořadem Revoluce bez aureoly. Nyní se Vladimír Branislav ke své slavné kauze v sestřihu vrací. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

Moiseiwitsch 

všechny recenze uživatele

Kritika cenzury cenzurou... Bylo by zajímavé se podívat na celý dokument z roku 1966 ne na jeho sestříhanou část. Poslední komentáře v závěru dokumentu jsou stejně ideologické jako za bolševiků. Nic nového pod sluncem. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

O několika říinových revolucích jsem byl na konferenci k 100: výročí VŘSR. Téma je to složité. Tento dokument jsem shlédl na www.dokumenty.tv ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu (od října roku 1966 v S.S.S.R. natáčený a v r. 1967 v Č.S.S.R. vyrobený) nesporně zajímavý (a tehdy jak zde prezentováno zakázaný) filmek, dnes už spíše cenný jako doklad snahy o tehdejší >investigativní< pokus osvětlit jisté ideologicky mytyzované události bolševiky zvané V.Ř.S.R. - - - P.S. Škoda, že dnešní >veřejnoprávní< a svobodná Česká televize z tohoto filmu zpracovala a uvedla JEN zkrácený záznam a zdevalvovala tím možnost současného zainteresovaného diváka nahlédnout objektivně na práci tehdejších dokumentaristů. Nechápu. Nebo chápu? Mám tomu jako současný divák rozumět tak, že dnešní ČT pokrytecky cenzuruje dobovou práci svých tehdejších redaktorů a pracovníků?(!) Či se snad má pan Branislav dnes za co stydět? - - - P.P.S. Asi si zaslouží pro dokreslení věci uvést následující - cituji: "Události v dějinách bolševické revoluce se odehrály docela jinak (2006). Připravil V. Branislav - Co byla fikce a co skutečnost o počátku Velké říjnové socialistické revoluce? To chtěli čeští dokumentaristé vyjasnit už v roce 1967 pořadem Revoluce bez aureoly. Nyní se Vladimír Branislav ke své slavné kauze v sestřihu vrací. . . . Pořad připravil Archiv a programové fondy." Konec citace. Viz http://www.ceskatelevize.cz/porady/10120533125-aurora-vystrelila-ale-pozde/206542152120001/ - - - - - (Poprvé viděno 3.8.2011 na >zpožděném prostoru< , hodnocení a komentář zde jako první - 3.8.2011) ()

Zajímavosti (2)

  • Dokument byl zakázán a na obrazovky se dostal až po roce 1989. (sator)

Reklama

Reklama