Reklama

Reklama

Jezerní aféra

(TV film)

Obsahy(1)

Populární cyklus Zvědavá kamera (1964) o nálezu beden na dně šumavských jezer vyvolal mystifikační hru, do které se zapojila Státní bezpečnost i KGB. Sestřih pořadu Tajemství šumavských jezer, který vypráví příběh dvou slavných reportáží Československé televize z roku 1964 – „Tajemství Čertova jezera" a „Archivy z jezera", prostřednictvím kterých se podařilo StB vyvolat dovednou dezinterpretací mezinárodní aféru. Tato událost je východiskem k zamyšlení autora pořadu Vladimíra Branislava, který je spoluautorem zmíněných reportáží, nad postavením novináře v kontextu politických her. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

igi B. 

všechny recenze uživatele

Opět >veřejnoprávě< "zkráceně - upraveně"! . . . Hm, tak tohle alibistické vysvětlování >zmatenosti< tehdejších >novinářů< opravdu pobaví... Takže nové manipulace se starými manipulacemi... %-o . . . Něco mi tu zase smrdí! Směšně pak už působí zde prezentovaná kariéra V. B. jako režiséra. Dle http://www.csfd.cz/tvurce/32127-vladimir-branislav/ natočil svůj první dokumentární film v roce 1996... (!?) . . . Tomu říkám tedy psycho veřejné služby!!! - - - P.S. Více si holt každý vygůgli sám... - - - - - (Poprvé viděno 3.8.2011 na >aférovém prostoru< , hodnocení a komentář zde jako první - 3.8.2011) ()

Reklama

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Autorské vyrovnání se s nejznámější a posléze také nejzprofanovanější reportáží pořadu Zvědavá kamera. Povinnost pro milovníky tajných složek, propagandy a estébácké manipulace, které zoufale chybí ruka mladého a šumavskými jezery nedotčeného dramaturga (zainteresovanému režisérovi bylo v době natáčení 71 let). Sluší se také dodat, že v soutěži o nejhorší mezititulky v dějinách televizního vysílání je bohužel Jezerní aféra kandidátem na nejvyšší příčky. Je to velká škoda, protože události v ní popsané s nádechem mystiky, nacistických artefaktů a represivních složek si zaslouží kvalitní monografický počin s revidovanými zážitky všech zúčastněných. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Pro mě zajímavý dokument, protože na mých četných turistických jezerech k oběma jezerům dříve kolovaly různé fámy. Co se skutečně stalo vědělo jen pár nejvyšších funkcionářů KSČ. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (6)

  • Na jaře 1965 zorganizovalo Ministerstvo vnitra pokračování průzkumu obou jezer a Plešného jezera. Cílem bylo dodržet Štrougalův slib, který dal 15. září 1964 na tiskové konferenci, že průzkum bude dokončen. Průzkum však nepřinesl nic zásadního – byla nalezena jen mrtvola neznámého muže a urna s popelem zemřelého. (Rollo_Tomasi)
  • V roku 2009 sa vtedajší minister vnútra Lubomír Štrougal vo svojej knihe ospravedlnil za akciu "Neptun", ktorú sám označil za podvod na občanoch. (Raccoon.city)
  • O obsahu dokumentů psalo 25 italských novin, 18 západoněmeckých, 7 rakouských, dále listy anglické, francouzské, belgické, švýcarské, americké, latinskoamerické, japonské a africké. (Rollo_Tomasi)

Reklama

Reklama