Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Amsterdam, 1983. Alfred Heineken (Rutger Hauer), jeden z nejbohatších pivních magnátů a pravděpodobně nejvlivnější muž v Holandsku, byl unesen gangem mladých chuligánů, kteří za jeho propuštění požadovali výkupné. Byznysman strávil ve stísněné cele připoután řetězy ke studené zdi celých dvacet jedna dní plných ponižování ze strany svých únosců. Když je konečně zaplaceno výkupné a Heineken je zpátky na svobodě, je rozhodnut své věznitele najít a pomstít se. Film byl natočen na motivy skutečného příběhu jednoho z nejvíce šokujících únosů v historii Evropy. Nenechte si ujít tento chytrý a napínavý thriller, ve kterém se predátor stane obětí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (27)

Aky 

všechny recenze uživatele

Moc nerozumím zdejšímu podceňování. Samozřejmě to není thriller, který by z toho udělali Američané, ale přes vlažnější tempo a napětí je to na druhou stranu mnohem přemýšlivější (Proč mne tak nenávidíte? Protože jste pracháč a já obyčejný kluk z Amsterodamu). Žádná postava zde není ani jednoznačně kladná ani záporná, každá se dá pochopit, je to opravdu zajímavě podaný kus života. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Byl jsem kdysi asi dvakrát jako dozorce na chmelu. Vždycky, když jsem se vrátil, říkal jsem bratranci mé matky teto, protože jsem se z toho šukání sedmnáctek málem pomát. Divili byste se, co je taková nezletilá kikina ochotna všechno udělat pro teplé místo na sušičce, jen aby nemusela ve čtyři ráno do té kosy na plantáž! Bylo to skoro jako muslimský ráj, aniž by se jeden musel obložit plastikem a nechat se rozprášit před izraelskou ambasádou. Akorát ty panny už byly i tenkrát kapku diskutabilní. Ale to trochu odbočuju. Prostě jsem se v těch zlatých časech i s tím ošoupaným přirozením naučil mít rád pivo! Často jsme tehdy s ostatními dozorci usedli po celodenní "dřině" v zaplivané, cigánske šestce s mongoloidní obsluhou v nějaké prdeli za Lounama a snili o tom, jaké by to bylo unést Budvara a nechat si vyplatit výkupné v sudech. Nakonec jsme uznali, že je to jednak docela logistická blbost a druhak by nás zřejmě rychle dostali poblité v příkopu. Celý plán jsme tedy vždy tak kolem jedenácti zamítli a odpotáceli se zpět na tu pičí farmu vyplnit pár pružných žádostí o pracovní přeřazení. A takhle jsme si s tím lámali dennodenně hlavu po celé tři týdny a je celkem dobře, že jsme to nedomakali a nezrealizovali. Jak jsem teď viděl v praxi, může to být totiž nuda k posrání. Odchytíte obstarožního androida, zavřete ho v unimobuňce, skoro dvě hodiny ho krmíte a otráveně sledujete na monitoru, pak dostanete výkupné a necháte ho jít. Na závěr je dědek trochu mstivá svině, zatahá za nitky a dá vám to sežrat, ale to už situaci moc nezachrání. A navíc ho za ty patoky měli zabít, hajzla! ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Na to, že byl biják dlouhej jak moje soulože, se člověk celkem prd doví o práci policie v takovým případě. Protože než se jeden stačí vysrat, tak poldové už všechno ví a všechno znaj. Takže z tohohle úhlu dramatická složka pohořela jak hadřík od benzinu. Kde film vystrkoval růžky byla psychologička, jenže když už něco rašilo ať už v podobě dialogů či pohledů titulních hrdinů, střih a pádíme jinam. Přitom postavit to více na sociálním podtextu, tak se emočno hned má čeho čapnout. Škoda, film honil moc zajíců a ve výsledku má jen zaječí bobky. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Môj druhý holandský film a veľké prekvapenie. Film nie je o jedinom hercovi - Rutgerovi Hauerovi, ktorý hraje miliónára - starca. Práve ostatné postavy tomu dodávajú šmrnc, k tomu výborná hudba. Rozmýšľal som aj na 5*, ale to by museli vypustiť ten karibský záver a akési poľahké - skratkovité - polapenie zločincov. Tiež nedotiahnutý absolutný záver a mierne neautentické prostredie 80. rokov. Inak ale klobuk dolu, spracovanie akčných scén a scén celkovo - európska kinematografia má predsa len aj na tomto poli čo ponúknuť. Hodnotenie: 85% ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Film má v určitých momentoch spád, ale po väčšinu času nie. Ak sa to niekedy zdalo neúnosné aj tvorcom, tak zaradili celkom nezmyselne snovú scénu a Heineken sa zobudil spotený od strachu. Možno bolo zámerom aj skritizovať európsku spravodlivosť, ktorá chráni zločincov a tí sa môžu vysmievať obetiam. Spočiatku sympatické postavy únoscov rýchlo strácajú sympatie a ku koncu im želáme už len ostré mačety domorodcov a preto nerozumiem záveru, ktorý moralizuje nejako opačne. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (5)

  • Alternatívnym názvom tohto filmu je aj 21 Days: The Heineken Kidnapping. (MikaelSVK)
  • Karibský ostrov, kde sa odohrala záverečná fáza dolapenia únoscov s názvom Svätý Martin, je rozdelený medzi štáty Francúzsko a Holandsko. Južná časť patriaca Holandsku sa nazýva Sint Maarten a je časťou Holandského kráľovstva; severná francúzska časť sa nazýva Saint-Martin a je samostatnou zámorskou správnou korporáciou Francúzska. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama