Reklama

Reklama

Kapitán Whip Whitaker (Denzel Washington) je velezkušený pilot, kterému sebeprudší turbulence ani nestojí za zvýšení hlasu či adrenalinu v krvi. Když během rutinního letu jím pilotované dopravní letadlo vlétne do mohutné bouře, chladnokrevně ho vyvede do bezpečí, za což si vyslouží potlesk 96 cestujících a šesti členů posádky. Radost je předčasná, letadlu postupně začnou vynechávat funkce, je čím dál neovladatelnější a Whip se odhodlá k šílenému činu – otočí ho vzhůru nohama, což ho má déle udržet ve vzduchu a mezitím se pokusí najít co nejvhodnější místo k přistání. Před rovným pásem louky ho znovu otočí a ve dvousetkilometrové rychlosti sedne na zem. Jako zázrakem přežije 96 lidí. Když se Whip posléze probudí v nemocnici, dozví se, že se stal národním hrdinou. Adorace ale trvá jen do chvíle, než padne klíčová otázka: Co dělal kapitán před osudným letem? V tu chvíli pro něj začíná nový boj. Boj, který nakonec bude těžší než ten, který svedl se živly a neovladatelným letadlem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (31)

Trailer 2

Recenze (967)

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Těšil jsem si na film o hrdinovi podobného ražení, jakým byl pilot od řeky Hudson .. o tom, jak ho budou děti s mávátky vítat na besedách, politici si s ním potřásat rukou a plácat ho po zádech a přeživší z letu ho nosit na ramenou, jenže místo toho jsem musel víc jak dvě hodiny koukat na lidskou trosku, která ani neumí pořádně vychutnat moji milovanou vodku. Nakonec mu ještě rupne v bedně a v tom svém deliriu tremens se napraví a vysměje sám sobě. Paráda, ale když už bych si s někým chtěl zachlastat, tak raději s Cagem ve Vegas. [OSCAR 2013] .. nominace pro Denzela Washingtona a za originální scénář. Pche .. za scénář? Co je originálního na chlapovi, který se neumí porvat se svým vnitřním démonem a denodenně mu odpouští? Sorry, ale to nemysleli akademici vážně. A Denzel? Ale jo, nominaci si zasloužil, ale byli tu chlapi, co uměli chlastat líp .. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Jsou drogy a alkohol špatné? Mohou ovlivnit pracovní výkon někoho, kdo bez nich už zřejmě nedokáže fungovat? To je hlavní problém, který tento film nastoluje. Hlavní hrdina pod vlivem alkoholu a kokainu totiž dokázal jako pilot dopravního letadla v tomto filmu zachránit 96 lidí, přičemž obětí bylo pouze šest. A divák se postupně dozvídá, že k nehodě by došlo ať už by řídil střízlivý či nadraný pilot, že téměř žádný pilot by nedokázal s tímto letadlem v takovém stavu přistát, atd. Kdyby byl tedy hlavní hrdina střízlivý a nebyl zdrogovaný, byl by hrdinou. Jenže logicky vyvstává další otázka. Dokázal by hlavní hrdina to, co dokázal, kdyby nebyl pod vlivem? Trochu mě mrzí, že touto otázkou se film nezabýval, ale film měl být asi především odstrašujícím případem pro všechny alkoholiky a drogově závislé lidi, a kdyby bylo, byť jen částečně, naznačeno, že hlavnímu hrdinovi jeho závislost paradoxně pomohla, asi by to nebyl moc dobrý příklad. Ale to jsem se nechal jen unést svými myšlenkami. Dějově to byl film zajímavý, inspirativní, a ani na maličký okamžik jsem se u něj nenudil. Denzel Washington předvádí obdivuhodný herecký výkon, film nemá jediný nedostatek a jako takový funguje naprosto perfektně. A ani závěrečná moralita mi příliš nevadila, i když k hlavní postavě mi zrovna toto příliš nesedělo. A ještě jednu věc mám na srdci. Snad nikdy jsem v žádném díle (film, kniha, seriál) nenarazil na postavu, které bych tak fandil a zároveň jí nenáviděl. I za to si jak scénárista, tak Denzel Washington zaslouží mou absolutní úctu. Jsem tedy rád, že jsem si k tomuto filmu našel cestu a uděluji mu maximální hodnocení v podobě pěti hvězd. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

Síce ma to bavilo pozerať, ale musím dodať, že raz stačilo a pochybujem, že si niekedy dám reprízu. Toto je skrátka ten typ filmu, ktorý je obecne kvalitný, ale srdcovkou sa stane len pre niektorých. Zemeckis je každopádne celkom dobrý režisér a Washington, Cheadle, Goodman či Greenwood držia našu pozornosť na maxime, napriek brutálne prepálenej stopáži. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Dlhych 13 rokov som cakal od Roberta Zemeckisa na hrany film so zivymi hercami a nie s hercami, ktore hrali animovane postavy vo filmoch POLARNY EXPRES (2004) s Tomom Hanksom, dalej BEOWULF (2007) s Angelinou Jolie alebo hororovu 3D rozpravku VIANOCNA KOLEDA (2009) s Jimom Carreyom, cim ale nechcem povedat, ze by som animaky nemal rad, naopak prave Vianocna koleda sa mi v 3D verzii pacila najviac. Pred tymito filmami natocil thriler POD POVRCHOM (2000) s Harrisonom Fordom a s Michele Pfeiffer a musim teda uznat, ze LET je prvym filmom od Zemeckisa, ktory sa uplne vymyka jeho klasickej sviznej rodinnej rezie, na aku som bol zvyknuty pri HONBE ZA DIAMANTOM (1984), trilogii NAVRATu DO BUDUCNOSTI (1985,1989,1990) alebo pri FORRESTovi GUMPovi (1994), avsak nevadilo mi to. Zaujimal ma osud pilota, ktory zachranil vela zivotov vdaka riskantnemu pristatiu, avsak mal jeden velky problem, ktory ale nechcem vyzradit, ak ste to este nevideli. Myslim si, ze Denzel Washington bol právom nominovany na Oscara za najlepsieho herca v hlavnej ulohe a taktiez musim pochvalit kvalitne natocenu havariu lietadla, ktora nenechala vydychnut, pretoze som si nazivo predstavoval, ake by to bolo strasne tu havariu zazit na vlastnej kozi. Takze aj ked sa tento film nezapise u mna, ako film, ktory chcem vidiet viac krat, bol som velmi spokojny a hlavne netreba ocakavat ziadny akcny svizny thriller len preto, ze ho natocil Zemeckis. ___________ Denzel Washington - (Whip Whitaker) +++ Don Cheadle - (Hugh Lang) +++ John Goodman - (Harling Mays) +++ Nadine Velazquez - (Katerina Marquez) +++ Bruce Greenwood - (Charlie Anderson) +++ Tamara Tunie - (Margaret Thomason) +++ Brian Geraghty - (Ken Evans) +++ Kelly Reilly - (Nicole) +++ Produkcia: Robert Zemeckis +++ (Videl v nemeckom kine 29.01.2013) +++ ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Zemeckis v sebe (znovu)objavil cit pre komplexný príbeh aj bez potreby animovaných kreácií a vizuálnych šialeností. A vie strhnúť. Už úvodná scéna v lietadle bola takmer vrcholom filmu, nie každý to však bude vnímať ako odrazový mostík k ďalšiemu priebehu príbehu. A to je podstata celej myšlienky. Hĺbková štúdia odvrátenej strany života alkoholika, ktorému alkohol v rozhodujúcich chvíľach života ukázal tú nesprávnu cestu. Rozkol zaživa aj divák, ktorého Zemeckis dostáva schválne do rozpakov. Kapitán Whitaker je na jednej strane hrdina, na druhej strane ožran, ktorý so sebou strháva dole všetkých naokolo. Dej filmu trošku pokryvkáva, stred filmu je trošku nafúknutý a dal by sa zostrihať viac svižnejšie. Komorné scény dávajú možno filmu na vážnosti a postavám hĺbke, aj dialógy sa dobre počúvajú, ale o polhodinku kratšie a ja dávam piatu hviezdičku. Jednoznačne jeden z najsilnejších a najpresvedčivejších Denzelových výkonov, možno najlepší od Training Day. Denzel si teda film ukradol pre seba, ale slušná podpora prišla aj z vedľajších úloh, najmä John Goodman bola luxusný. 85%. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (20)

  • FIlmové číslo letu 227 není náhodné. Existuje totiž pověra, že při součtu kombinace čísel s výsledkem 11 vzniká předpoklad havárie letadla. K nehodě došlo například u letu AA 191. Letoun typu DC-10 tehdy odstartoval z letiště v Chicagu, ale jeho motor odpadl a letoun tragicky ztroskotal. Stejně tak let PSA 182, vypravený z letiště v San Diegu, který čelně narazil do země. (Linkyc)
  • Příběh připomíná událost z roku 2001, kdy kanadský kapitán Robert Piche klouzavým letem bezpečně přistál s Airbusem 330, kterému došlo palivo. Zachránil tak 306 pasažérů od jistého neštěstí. Přes noc se stal hrdinou, ale záhy poznal odvrácenou stranu slávy, a to když novináři odkryli jeho dlouho zapomenutou kriminální minulost a soukromý život. (Kritiq)
  • Vzhledem k rozpočtu 31 milionů amerických dolarů Robert Zemeckis prohlásil, že je pravděpodobně jediným režisérem, který by film za takovou sumu dokázal natočit. (Brousitch)

Související novinky

Zemeckis a miniaturní druhá světová

Zemeckis a miniaturní druhá světová

20.06.2017

Legendární Robert Zemeckis (Návrat do budoucnosti, Forrest Gump) se po Vánoční koledě konečně vrátil k hraným filmům. Jeho nová dramata Let, Muž na laně a Spojenci se (alespoň v Česku) dočkala velmi… (více)

Denzel opět akční, Equalizer našel režiséra

Denzel opět akční, Equalizer našel režiséra

22.02.2013

V Letu nám připomněl, že suverénně zvládá i ty nejnáročnější herecké polohy a zaslouženě získal nominaci na Oscara. Teď se ale vrátí k tomu, co mu jde v posledních letech nejlépe – drsné akci. Na… (více)

Kdo si zalétá s Denzelem?

Kdo si zalétá s Denzelem?

29.09.2011

Robert Zemeckis konečně učinil rozhodnutí. Věděli jsme, že se po rozpačitých reakcích na své animované pokusy nakonec vrátí k „živé akci“. Byl spojován se spoustou projektů, ale nakonec definitivně… (více)

Zemeckis na lovu mořských příšer?

Zemeckis na lovu mořských příšer?

29.07.2011

Po propadáku Máma mezi Marťany z jeho produkční dílny je víceméně jasné, že kariéru Roberta Zemeckise spasí už jen návrat k hranému filmu. Tedy, alespoň částečně hranému – nějaké ty digitální efekty… (více)

Reklama

Reklama