Reklama

Reklama

Kapitán Whip Whitaker (Denzel Washington) je velezkušený pilot, kterému sebeprudší turbulence ani nestojí za zvýšení hlasu či adrenalinu v krvi. Když během rutinního letu jím pilotované dopravní letadlo vlétne do mohutné bouře, chladnokrevně ho vyvede do bezpečí, za což si vyslouží potlesk 96 cestujících a šesti členů posádky. Radost je předčasná, letadlu postupně začnou vynechávat funkce, je čím dál neovladatelnější a Whip se odhodlá k šílenému činu – otočí ho vzhůru nohama, což ho má déle udržet ve vzduchu a mezitím se pokusí najít co nejvhodnější místo k přistání. Před rovným pásem louky ho znovu otočí a ve dvousetkilometrové rychlosti sedne na zem. Jako zázrakem přežije 96 lidí. Když se Whip posléze probudí v nemocnici, dozví se, že se stal národním hrdinou. Adorace ale trvá jen do chvíle, než padne klíčová otázka: Co dělal kapitán před osudným letem? V tu chvíli pro něj začíná nový boj. Boj, který nakonec bude těžší než ten, který svedl se živly a neovladatelným letadlem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (31)

Trailer 2

Recenze (970)

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Začátek fantastickej a náběh na opravdu zajimavé drama. Ve druhé třetino tempo dost upadá, většina té nehody jde stranou a film se snaží dostat marně pod kůži hlavnímu hrdinovi, jenže ten je zkrátka a dobře ožrala, obyčejný ožrala, který ale umí dobře létat. Není na tom moc co řešit. Proto potěší alespoň poslední třetinka, s finálním rozhřešením, kdy se ožrala přesune do vězení, kam patří a dostane tak šanci, začít odznova načisto. Bylo to tak trochu nevyhnutelné .. stejně jako pád toho letadla. Asi jsem na to kápl! Tento snímek je o nevyhnutelnosti a i přes kvalitní režii a dokonalého Denzela Washingtona mu nevyhnutelně musím udělit pouze 4 hvězdy a 70%. Přesto skvěle strávený čas :) ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Robert to opět režijně dává a scénu havárie letadla můžeme bez bázně a hany klidně zařadit do poličky s názvem "výborný". Samotný příběh mě hned na začátku zfascinoval, protože vidět nachlastanýho a sjetýho pilota, kterak se chystá na cestu s mnoha cestujícíma na palubě, je fakt těžkotonážní pointa. Na základě takovýho úvodu se na film dívá až dokonce samo. ()

Reklama

Aky 

všechny recenze uživatele

Další film o alkoholismu, člověk by si řekl, že se už nic originálního vymyslet nedá, ale přece. Trošku se mi zdálo, že malinko kulhá závěr, který částečně postrádá logiku, což zřejmě cítí i autoři a snaží se to dolepit umělým přílepkem, ale i tak výtečný film stojící zejména na Denzel Washingtonovi. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Let je Denzelovou krasojazdou, elegantne riadenou Zemeckisom, ktorý vie vštepiť každej scéne adekvátny rytmus a nebyť tej dlhej stopáže ... a nebyť toho politicky korektného záveru ... a nebyť tej náhlej dávky poučenia, ktorá film trochu zbabelo, no pochopiteľne vytiahne z šedej morálne zóny a urobí z neho uvedomelý biják pre celú rodinu, mohli sme tu mať ďalšiu klasiku. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Zemekis, Washington, Silvestri to sú všetko známe mená, ale s výsledku som sklamaný. Námet nie je zlý, ale film je strašne natiahnutý a moc toho neponúkne. Washington je dobrý herec, ale tento krát jeho postava je fakt nezaujímavá a Zemeciks dopadol rovnako ako Washington - začiatok pekne natočený, ale potom príde už dlhá, málokedy zaujímavá rovinka do cieľa, ktorá ničím moc neprekvapí ani nezaujme. 60% - 3* ()

Galerie (37)

Zajímavosti (20)

  • Aj keď bol film kritizovaný za nepresné vykreslenie pilotov a za fyziku týkajúcu sa lietania, mnoho alkoholikov uviedlo, že presne zobrazuje závislosť. Niektoré stretnutia anonymných alkoholikov používajú scény z filmu na vizualizáciu účinkov alkoholizmu. (megajalec)
  • Podobná nehoda se stala v roce 2000 u letu 261 společnosti Alaska Airlines stejnému typu letadla (McDonnell Douglas MD-83), nicméně skončila katastrofou a nepřežil žádný z 88 cestujících. Stejně jako ve filmu za to mohla součástka jackscrew, tedy horizontální stabilizátor - která je od té doby častěji prověřovaná. (Jamal)
  • Ve scéně, kdy kapitán Whip (Denzel Washington) leží v nemocnici, spí během bouřky odkrytý, ale hned v dalším záběru má deku až ke krku. (Timak)

Související novinky

Zemeckis a miniaturní druhá světová

Zemeckis a miniaturní druhá světová

20.06.2017

Legendární Robert Zemeckis (Návrat do budoucnosti, Forrest Gump) se po Vánoční koledě konečně vrátil k hraným filmům. Jeho nová dramata Let, Muž na laně a Spojenci se (alespoň v Česku) dočkala velmi… (více)

Denzel opět akční, Equalizer našel režiséra

Denzel opět akční, Equalizer našel režiséra

22.02.2013

V Letu nám připomněl, že suverénně zvládá i ty nejnáročnější herecké polohy a zaslouženě získal nominaci na Oscara. Teď se ale vrátí k tomu, co mu jde v posledních letech nejlépe – drsné akci. Na… (více)

Kdo si zalétá s Denzelem?

Kdo si zalétá s Denzelem?

29.09.2011

Robert Zemeckis konečně učinil rozhodnutí. Věděli jsme, že se po rozpačitých reakcích na své animované pokusy nakonec vrátí k „živé akci“. Byl spojován se spoustou projektů, ale nakonec definitivně… (více)

Zemeckis na lovu mořských příšer?

Zemeckis na lovu mořských příšer?

29.07.2011

Po propadáku Máma mezi Marťany z jeho produkční dílny je víceméně jasné, že kariéru Roberta Zemeckise spasí už jen návrat k hranému filmu. Tedy, alespoň částečně hranému – nějaké ty digitální efekty… (více)

Reklama

Reklama