Reklama

Reklama

Kapitán Whip Whitaker (Denzel Washington) je velezkušený pilot, kterému sebeprudší turbulence ani nestojí za zvýšení hlasu či adrenalinu v krvi. Když během rutinního letu jím pilotované dopravní letadlo vlétne do mohutné bouře, chladnokrevně ho vyvede do bezpečí, za což si vyslouží potlesk 96 cestujících a šesti členů posádky. Radost je předčasná, letadlu postupně začnou vynechávat funkce, je čím dál neovladatelnější a Whip se odhodlá k šílenému činu – otočí ho vzhůru nohama, což ho má déle udržet ve vzduchu a mezitím se pokusí najít co nejvhodnější místo k přistání. Před rovným pásem louky ho znovu otočí a ve dvousetkilometrové rychlosti sedne na zem. Jako zázrakem přežije 96 lidí. Když se Whip posléze probudí v nemocnici, dozví se, že se stal národním hrdinou. Adorace ale trvá jen do chvíle, než padne klíčová otázka: Co dělal kapitán před osudným letem? V tu chvíli pro něj začíná nový boj. Boj, který nakonec bude těžší než ten, který svedl se živly a neovladatelným letadlem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (31)

Trailer 1

Recenze (970)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Robert to opět režijně dává a scénu havárie letadla můžeme bez bázně a hany klidně zařadit do poličky s názvem "výborný". Samotný příběh mě hned na začátku zfascinoval, protože vidět nachlastanýho a sjetýho pilota, kterak se chystá na cestu s mnoha cestujícíma na palubě, je fakt těžkotonážní pointa. Na základě takovýho úvodu se na film dívá až dokonce samo. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Náš kapitán je zas jak kára, náš kapitán je zas jak kára, náš kapitán je zas jak kára, koukej, jak se klátí… Denzel Washington je bezpochyby bourák, který hravě zvládne mašinfíru, elitního zabijáka z hobbymarketu i opilého pilota, veselého vraha. Studie důsledků nepřiznání si vlastního stavu závislým člověkem sice dostává až moc prostoru na úkor vyšetřování (vzájemné působení objektu letadlo šrot a subjektu pilot našrot), ale není to nic, co by nešlo zkousnout, obzvláště když už v úvodu křídlo letadla bořící špičku kostelní věže naznačilo, že k Bohu na nebi to tentokrát bude o něco dál. Jenže, co s tím koncem? Kdyby hrdina odešel ze slyšení za blesků fotoaparátů a potlesku publika a své „procitnutí“ si eventuálně nechal až na spolek anonymních alkoholiků, byl bych ze sociálního realismu nadšen, jenže tklivost za každou cenu všechno pohřbila. Jak poté začaly navazovat další srdceryvné scény, už jsem jen čekal odhalení, že ve volném čase dealující Goodman je zaměstnán jako letecký mechanik a nekvalitní údržbou nese odpovědnost za zablokovanou výškovku. S ohledem na předchozí Zemeckisovu tvorbu mohu říct, že mě závěr zklamal, ale nepřekvapil.. ()

Reklama

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

No co bylo toto za kokotinu? dalsi film kterej nema v cervenych cislech absolutne co pohledavat vychlastanej a vyfetovanej Denzel predvede zazracnej manevr skoro vsechny zachrani ale i tak ho ty svine chtej potopit on dela vsechno proto aby se tak nestalo a nakonec svedomi zahryze a potopi se sam jako sorry ale mame tu dalsi zplacaninu vyustenou do naprosto predvidatelnyho a za kazdou cenu nasilne nasroubovanyho patetickyho konce Washingtonovy coby prosedivelymu cernymu trpiteli tu nezeru ani dobrej den a jak to cely dopadne s tim sebepokanim mi bylo jasny uz nekde v pulce filmu navic ta scena kdy se borec pred tim zaverecnym slysenim vyleje jak hovado a aby byl ready tak jeho obhajci zavolaji jeho kamose se kterym vysnupe par lajn a oni mu pak za to jeste zaplati tak to bylo doslova WTF to ma bejt jako seriozni drama jo? no nevim ja cekal ze dostanu nejakej strhujici film z poradnymi technickymi detaily a serioznim zpracovanim a misto toho sem obdrzel priblblou moralitu na tema alkohol a drogy jsou svinstvo no tak to je teda sakra slaby ne ze by to vylozene neslo dokoukat to zase ne ta uvodni pasaz je slusna a mohli ji klidne zdramatizovat a protahnout na ukor ty nudy a zabijackych dialogu ktery vyplnujou zbytek filmu ale od Zemeckise bych teda cekal vic ()

castor 

všechny recenze uživatele

Chlast je svině. Tyhle řádky píšu zrovna v době, kdy mě bolí hlava po včerejší oslavě. Jenže zatímco u mě bude další podobně laděná akce až třeba za několik měsíců, pilot Whip Whitaker je ožralej dennodenně. A flašku v ruce nedokáže pojmenovat jako flašku v ruce. Je moc fajn vidět u hraného filmu po dlouhých letech jméno Roberta Zemeckise, který poslední roky platit za technologického inovátora. U silných dramat (Trosečník, Forrest Gump) ho přesto vidím mnohem raději. Flight přesně takový je, to „divácky“ zásadní si navíc odehraje hned v úvodu. Zběsilým manévrem totiž zachrání v porouchaném letadle na devět desítek lidí, jenže hrdinou je jen částečně, protože v krvi měl známky chlastu a koksu. A to úřady přehlížet nebudou. Výsledek se velkým gestům a zásadním americkým poselstvím docela brání. Alespoň v první polovině určitě. Jenže scénář (mimochodem si ho všimli i filmoví kritici) nejprve namixoval solidní drámo, kdy pilotovo charisma a jistota v kokpitu jsou v protikladu s jeho mizerným charakterem a kdy narkomanka-pilotova nová láska ještě chce vidět světlo v tunelu, pak ovšem ubral na rytmu. Velká výzva před Whipem teprve visí, pro ostatní toho ale scénář moc nevymyslel. Boj narkomanky Nicole se závislostí tak prakticky „neexistuje“, Whipova rodina je v ději téměř zbytečná, kámoš John Goodman mi do příběhu navíc moc nesedl. Přesto tu máme sympaticky civilní film, který před kamerou jednoznačně táhne Denzel Washington a za ní spolehlivý Zemeckis. Sice to moc neustál s délkou a s několikerým poplácáváním po ramenou, a pevné místo v mé filmotéce mít zřejmě nebude, přesto tu máme nezpochybnitelně silný film, řemeslně a herecky precizní, kterému kvality nikdo neupře!! ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

O tomhle filmu nešlo nevědět už před samotnou premiérou. Samotný nápad mě totiž přitahoval snad pokaždé, kdykoliv jsem si na něj vzpomněl. Kdo by taky nechtěl vidět sjetýho a nalitýho řidiče dopravního letadla, který absolutně neuvěřitelným zákrokem zachrání většinu posádky. Taky ta scéna pádu letadla je tak brutální, že jsem první půlhodinu filmu vlastně ani nedejchal. Pak se to přehoupsne do vyšetřování a v tu chvíli jsem tak nějak tušil, že film zpomalí. Zpomalil, ale kupodivu pořád nenudil, což mě dost překvapilo. Na dvou a čtvrt hodinový film musím uznat, že klobouk dolů. K tomu Denzel předvedl velice slušný výkon. Tak perfektně a přirozeně rozebranýho člověka jsem ve filmu dlouho neviděl. Absurdita se míchala s realitou, ale výsledek a závěrečná scéna rozhodně stála za to. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (20)

  • Keď je publiku prvýkrát predstavená postava Harling Mays (John Goodman), počúva "Sympathy For The Devil". Táto pesnička sa tiež objavila vo filme Anjel smrti (1998), kde si Denzel Washington (Whip Whitaker) a John Goodman zahrali spolu po prvý krát. (Spilvo)
  • Podobná nehoda se stala v roce 2000 u letu 261 společnosti Alaska Airlines stejnému typu letadla (McDonnell Douglas MD-83), nicméně skončila katastrofou a nepřežil žádný z 88 cestujících. Stejně jako ve filmu za to mohla součástka jackscrew, tedy horizontální stabilizátor - která je od té doby častěji prověřovaná. (Jamal)

Související novinky

Zemeckis a miniaturní druhá světová

Zemeckis a miniaturní druhá světová

20.06.2017

Legendární Robert Zemeckis (Návrat do budoucnosti, Forrest Gump) se po Vánoční koledě konečně vrátil k hraným filmům. Jeho nová dramata Let, Muž na laně a Spojenci se (alespoň v Česku) dočkala velmi… (více)

Denzel opět akční, Equalizer našel režiséra

Denzel opět akční, Equalizer našel režiséra

22.02.2013

V Letu nám připomněl, že suverénně zvládá i ty nejnáročnější herecké polohy a zaslouženě získal nominaci na Oscara. Teď se ale vrátí k tomu, co mu jde v posledních letech nejlépe – drsné akci. Na… (více)

Kdo si zalétá s Denzelem?

Kdo si zalétá s Denzelem?

29.09.2011

Robert Zemeckis konečně učinil rozhodnutí. Věděli jsme, že se po rozpačitých reakcích na své animované pokusy nakonec vrátí k „živé akci“. Byl spojován se spoustou projektů, ale nakonec definitivně… (více)

Zemeckis na lovu mořských příšer?

Zemeckis na lovu mořských příšer?

29.07.2011

Po propadáku Máma mezi Marťany z jeho produkční dílny je víceméně jasné, že kariéru Roberta Zemeckise spasí už jen návrat k hranému filmu. Tedy, alespoň částečně hranému – nějaké ty digitální efekty… (více)

Reklama

Reklama