Reklama

Reklama

Kapitán Whip Whitaker (Denzel Washington) je velezkušený pilot, kterému sebeprudší turbulence ani nestojí za zvýšení hlasu či adrenalinu v krvi. Když během rutinního letu jím pilotované dopravní letadlo vlétne do mohutné bouře, chladnokrevně ho vyvede do bezpečí, za což si vyslouží potlesk 96 cestujících a šesti členů posádky. Radost je předčasná, letadlu postupně začnou vynechávat funkce, je čím dál neovladatelnější a Whip se odhodlá k šílenému činu – otočí ho vzhůru nohama, což ho má déle udržet ve vzduchu a mezitím se pokusí najít co nejvhodnější místo k přistání. Před rovným pásem louky ho znovu otočí a ve dvousetkilometrové rychlosti sedne na zem. Jako zázrakem přežije 96 lidí. Když se Whip posléze probudí v nemocnici, dozví se, že se stal národním hrdinou. Adorace ale trvá jen do chvíle, než padne klíčová otázka: Co dělal kapitán před osudným letem? V tu chvíli pro něj začíná nový boj. Boj, který nakonec bude těžší než ten, který svedl se živly a neovladatelným letadlem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (31)

Trailer 2

Recenze (970)

Kaka 

všechny recenze uživatele

Pomalý, umírněný, konzervativní film s co možná největší dávkou humanismu, přičemž na závěr nemůže chybět patřičné poučení. Zemeckis je zručný režisér a výborně vede herce. Denzel předvádí velice nadstandartní výkon. Scéna havárie není tak vyšponovaná jak bych si představoval, ale celková dramaturgie ok. Hrdina se chová logicky, dialogové sekvence mne dost bavily a tah na bránu tu taky máme solidní. Postava Kelly Reilly mi tu přijde možná trochu zbytečná a naroubovaná násilím (jen aby tu byla milostná linie), ale to je jen drobnost. Asi ne úplně druhý Forrest Gump, ale určitě jsem čekal daleko mělčejší záležitost. ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Lepšia dráma s výborným Washingtonom. Rozjazd stál naozaj za to. Letecká havária natočená veľmi realisticky a od tohto bodu sa scenár uberá viacerými smermi. Alkohol, postraumatická porucha, pavučina lží a mnoho sebaklamu + nejaký ľúbostný príbeh atď atď, na konci však zostávajú len "americké emócie". Bohužiaľ. ()

Reklama

Hild 

všechny recenze uživatele

Robert Zemeckis je zpátky, pro někoho možná nudné a obyčejné drama o tom, jak si alkoholik musí přiznat, že je alkoholik, pro mě však téměř dokonalé drama, které právě díky pevnému uchopení Zemeckise a dobrému scénáři v žádném dialogu neztrácí náboj a navíc Denzel Washington dokáže utáhnout všechno, právě on posouvá celý film o úroveň výš. Celá pasáž s pádem letadla je perfektně natočená a líbilo se mi celé to téma, kdy člověk sice může zachránit spoustu životů, ale někdo zkrátka musí zaplatit za ty, které zachránit nedokázal a vše je jen boj o peníze, ve kterém pro nějaké hrdiny zkrátka není místo. Jsem šťastná, že se Robert Zemeckis vzpamatoval, vykašlal se konečně na ty své pokusy s technologiemi a vrátil se k tomu, co mu jde nejlépe, tímto filmem ukázal, že na něho ještě zapomínat nemáme. Silné 4* ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Zemeckisův Let mi docela dobře sedl na moji filmovou náladu a možná i proto nemám sebemenší důvod hodnotit hůř. Denzel Washington hraje klasicky výborně, jeho postava je zajímavá a bavil mě i samotný děj. Havárie letadla byla dobře zpracovaná a následné vyšetřování a líčení jednání kapitána bylo opravdu záživné. Potěší i soundtrack. ()

Jamal 

všechny recenze uživatele

Denzel Washington zahrál skvěle a dle mého na Oskara má, takže to ještě může zamotat již tak "jistým" pořadím. Uvěřil jsem mu každej moment. Podle mě nějaké scény hrál opravdu pod vlivem alkoholu. Jinak zajímavý příběh, dobře a přesvědčivě natočený osudný let a předvídatelný konec, ale to vůbec nevadí. Podobná havárie Alaska Airlines Let 261 se opravdu stala s tím, že dopadla katastroficky a nikdo nepřežil, kapitán onoho letadla si nejspíš před letem nešlehnul, a na palubě nechlastal, tudíž neměl takovou kuráž a reflexy jako měl kapitán Whip. Film mě velice mile překvapil. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (20)

  • Nadine Velazquez (Katerina Marquez) v rozhovore uviedla, že hoci nebola nervózna z toho, že musí byť v scéne v spálni s Denzelom Washingtonom (Whip Whitaker) úplne nahá, jeden bod počas natáčania ju znepokojoval. V úvodnom zábere sa jej postava mala potulovať po miestnosti nahá a obliecť sa po večernej párty a je tu okamih, keď nemá oblečenú spodnú bielizeň, zohne sa, aby niečo zdvihla z podlahy, a postava Washingtona pozerá zozadu na ňu. Velazquez povedala, že cíti, že sa to zdá príliš veľa. Požiadala teda vizážistku, aby jej na zakrytie intímnych partií dala kúsok telovej farby, ktorú by mala nosiť na nich. Potom sa cítila dobre, aj keď túto scénu niekoľkokrát natočili. (megajalec)
  • Kameraman Don Burgess a režisér Robert Zemeckis se dohodli, že použijí málo používané třicetivteřinové záběry. Aktuálním trendem přitom byly záběry v trvání 3-6 sekund. (Terva)

Související novinky

Zemeckis a miniaturní druhá světová

Zemeckis a miniaturní druhá světová

20.06.2017

Legendární Robert Zemeckis (Návrat do budoucnosti, Forrest Gump) se po Vánoční koledě konečně vrátil k hraným filmům. Jeho nová dramata Let, Muž na laně a Spojenci se (alespoň v Česku) dočkala velmi… (více)

Denzel opět akční, Equalizer našel režiséra

Denzel opět akční, Equalizer našel režiséra

22.02.2013

V Letu nám připomněl, že suverénně zvládá i ty nejnáročnější herecké polohy a zaslouženě získal nominaci na Oscara. Teď se ale vrátí k tomu, co mu jde v posledních letech nejlépe – drsné akci. Na… (více)

Kdo si zalétá s Denzelem?

Kdo si zalétá s Denzelem?

29.09.2011

Robert Zemeckis konečně učinil rozhodnutí. Věděli jsme, že se po rozpačitých reakcích na své animované pokusy nakonec vrátí k „živé akci“. Byl spojován se spoustou projektů, ale nakonec definitivně… (více)

Zemeckis na lovu mořských příšer?

Zemeckis na lovu mořských příšer?

29.07.2011

Po propadáku Máma mezi Marťany z jeho produkční dílny je víceméně jasné, že kariéru Roberta Zemeckise spasí už jen návrat k hranému filmu. Tedy, alespoň částečně hranému – nějaké ty digitální efekty… (více)

Reklama

Reklama