Reklama

Reklama

Kapitán Whip Whitaker (Denzel Washington) je velezkušený pilot, kterému sebeprudší turbulence ani nestojí za zvýšení hlasu či adrenalinu v krvi. Když během rutinního letu jím pilotované dopravní letadlo vlétne do mohutné bouře, chladnokrevně ho vyvede do bezpečí, za což si vyslouží potlesk 96 cestujících a šesti členů posádky. Radost je předčasná, letadlu postupně začnou vynechávat funkce, je čím dál neovladatelnější a Whip se odhodlá k šílenému činu – otočí ho vzhůru nohama, což ho má déle udržet ve vzduchu a mezitím se pokusí najít co nejvhodnější místo k přistání. Před rovným pásem louky ho znovu otočí a ve dvousetkilometrové rychlosti sedne na zem. Jako zázrakem přežije 96 lidí. Když se Whip posléze probudí v nemocnici, dozví se, že se stal národním hrdinou. Adorace ale trvá jen do chvíle, než padne klíčová otázka: Co dělal kapitán před osudným letem? V tu chvíli pro něj začíná nový boj. Boj, který nakonec bude těžší než ten, který svedl se živly a neovladatelným letadlem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (31)

Trailer 1

Recenze (970)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Zemeckis sa nikam neponáhľa, neviem, či tak dlho hľadal vhodnú tému na zfilmovanie. Každopádne vybral minimálne dobrú tému. Po výbornej adrenalínovej havárii lietadla, vlastne už i počas nej sa v duchu pýtate. "Tak a teraz je to hrdina alebo ožran zrelý za mreže?" Táto dilema drží celý film nad vodou, aj keď nejakých 20-30 minút po havárii film trochu stráca dych. D. Washington je tradične stávka na istotu. Samotný záver pred súdom, kde sa pri pohľade na mŕtvu kolegyňu v kapitánovi niečo zlomí, mi veľmi nesadol a zdalo sa mi, že iba "efektívne" naplnil ten typický poučný záver "ala hollywood". Neviem prečo režisér zvolil to najmenej zaujímavé ukončenie príbehu. Aj preto slabé štyri hviezdy. 70%. ()

Jamal 

všechny recenze uživatele

Denzel Washington zahrál skvěle a dle mého na Oskara má, takže to ještě může zamotat již tak "jistým" pořadím. Uvěřil jsem mu každej moment. Podle mě nějaké scény hrál opravdu pod vlivem alkoholu. Jinak zajímavý příběh, dobře a přesvědčivě natočený osudný let a předvídatelný konec, ale to vůbec nevadí. Podobná havárie Alaska Airlines Let 261 se opravdu stala s tím, že dopadla katastroficky a nikdo nepřežil, kapitán onoho letadla si nejspíš před letem nešlehnul, a na palubě nechlastal, tudíž neměl takovou kuráž a reflexy jako měl kapitán Whip. Film mě velice mile překvapil. ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

,,ZRADIL JSEM DŮVĚRU VEŘEJNOSTI“...... /// O tom, že havárie letadla stojí za hovno a alkáč je největší kocour. A taky vo tom, jak se s tím dá – nedá vyrovnat a ještě si zkusit zachránit prdel. Sere mě chování Whipa, ale kromě tý scény s letadlem kopytama navrch, není moc vo čem psát. Vona totiž ta Boží vůle v nalezení odvahy přestat lhát přichází dost pozdě. Přemrštěná stopáž, polovina informací je zbytečná…. povedl se závěr a parádní je havárka ….2* nebo 3*? S povzdechem jdu optimisticky vejš, páč tohle mohlo bejt drama jako prase. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Zjistím, jakej film mně v letadle nepustěj. 2.) Jsem alkoholik. Jsem alkoholik? (to s tím kokainem jsem ještě nezkoušel….) 3.) Thx za titule ,,ACIN“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Průběh letu: první třetina nabušená kerosínovými výpary audiovizuální brilance, humoru černého jak skříňka a příslibů "charakterového" dramatu. Pak se zaseknou klapky a začne sestup: pomalé dialogy, nedostatečně rozvíjené postavy, slabé "vyšetřovací" drama, které je vytlačeno obrazem rozkládajícího se hlavního hrdiny, který pouští diváka dovnitř - i když je Denzel prvotřídně odulý a ten ztroskotanec z něj dýchá, není to nic, co by člověka přikovalo k příběhu. Spíše se dostáváme do jemných turbulencí předvídatelnosti. Nicméně rozuzlení není vlbec marné, má hranu a náboj... které posléze film zapíchne čumákem do země limonádovým závěrem, který vlastně celou snahu o deheroizaci a morální nejednoznačnost příběhu rozbije na padrť. Každé kázání potřebuje aspoň jednoho polepšeného hříšníka, to věděl už Švejk, ale když někdo začne vřískat po oltářem, ještě to není příznak božího osvícení. Spíš prvotřídní ochotničiny, v tomhle případě okatého posmrkávání směrem k divákům, kteří mají rádi vzorovou "sebekritiku a usebrání". Z mého pohledu to tupí veškeré ostří, které si Let zvládne udržet. Přesto sympatický film, který se pro mě díky několika šťavnatým momentům (krom prvních zhruba čtyřiceti minut např. postava Johna Goodmana a Zemeckisova stále elegantní režie) drží v bezopečné letové hladině mezi třemi a čtyřmi hvězdami. ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Těšil jsem si na film o hrdinovi podobného ražení, jakým byl pilot od řeky Hudson .. o tom, jak ho budou děti s mávátky vítat na besedách, politici si s ním potřásat rukou a plácat ho po zádech a přeživší z letu ho nosit na ramenou, jenže místo toho jsem musel víc jak dvě hodiny koukat na lidskou trosku, která ani neumí pořádně vychutnat moji milovanou vodku. Nakonec mu ještě rupne v bedně a v tom svém deliriu tremens se napraví a vysměje sám sobě. Paráda, ale když už bych si s někým chtěl zachlastat, tak raději s Cagem ve Vegas. [OSCAR 2013] .. nominace pro Denzela Washingtona a za originální scénář. Pche .. za scénář? Co je originálního na chlapovi, který se neumí porvat se svým vnitřním démonem a denodenně mu odpouští? Sorry, ale to nemysleli akademici vážně. A Denzel? Ale jo, nominaci si zasloužil, ale byli tu chlapi, co uměli chlastat líp .. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (20)

  • Příběh připomíná událost z roku 2001, kdy kanadský kapitán Robert Piche klouzavým letem bezpečně přistál s Airbusem 330, kterému došlo palivo. Zachránil tak 306 pasažérů od jistého neštěstí. Přes noc se stal hrdinou, ale záhy poznal odvrácenou stranu slávy, a to když novináři odkryli jeho dlouho zapomenutou kriminální minulost a soukromý život. (Kritiq)
  • Věznice, v níž je uvězněn Whip Whitaker (Denzel Washington), je Gwinnett County Jail, která se nachází v blízkosti města Duluth v okresu Gwinnett, blízko Atlanty v americkém státě Georgia. (horskejvlk)
  • Ve scéně, kdy kapitán Whip (Denzel Washington) leží v nemocnici, spí během bouřky odkrytý, ale hned v dalším záběru má deku až ke krku. (Timak)

Související novinky

Zemeckis a miniaturní druhá světová

Zemeckis a miniaturní druhá světová

20.06.2017

Legendární Robert Zemeckis (Návrat do budoucnosti, Forrest Gump) se po Vánoční koledě konečně vrátil k hraným filmům. Jeho nová dramata Let, Muž na laně a Spojenci se (alespoň v Česku) dočkala velmi… (více)

Denzel opět akční, Equalizer našel režiséra

Denzel opět akční, Equalizer našel režiséra

22.02.2013

V Letu nám připomněl, že suverénně zvládá i ty nejnáročnější herecké polohy a zaslouženě získal nominaci na Oscara. Teď se ale vrátí k tomu, co mu jde v posledních letech nejlépe – drsné akci. Na… (více)

Kdo si zalétá s Denzelem?

Kdo si zalétá s Denzelem?

29.09.2011

Robert Zemeckis konečně učinil rozhodnutí. Věděli jsme, že se po rozpačitých reakcích na své animované pokusy nakonec vrátí k „živé akci“. Byl spojován se spoustou projektů, ale nakonec definitivně… (více)

Zemeckis na lovu mořských příšer?

Zemeckis na lovu mořských příšer?

29.07.2011

Po propadáku Máma mezi Marťany z jeho produkční dílny je víceméně jasné, že kariéru Roberta Zemeckise spasí už jen návrat k hranému filmu. Tedy, alespoň částečně hranému – nějaké ty digitální efekty… (více)

Reklama

Reklama