Reklama

Reklama

Kletba z temnot

  • USA The Possession (více)
Trailer 2

Kletba z temnot vypráví příběh bývalých manželů Clyda (Jeffrey Dean Morgan) a Stephanie (Kyra Sedgwick) a jejich dvou malých dcer. Jednoho dne si mladší dcera Em (Natasha Calis) koupí na bleším trhu tajemnou skříňku. Od té doby se začnou s děvčátkem dít zvláštní věci. Em je skříňkou naprosto posedlá, nosí ji všude s sebou, je nervózní a chová se agresivně. Její matka začíná mít podezření, že skříňka způsobuje u dcery psychické problémy. A po sérii znepokojivých a nevysvětlitelných událostí rodina odhalí pravou příčinu. Zjišťují, že skřínka byla vyrobena pro Dybbuka – zlého démona, který se usadí v těle člověka, který ho ze skříňky osvobodil. A jejich dcera skříňku otevřela… (oficiální text distributora)

(více)

Videa (13)

Trailer 2

Recenze (475)

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Vizuálně funkční gymnastika aneb drcení kloubů hrací skříňkou (!!!) Tak hele, co bychom ještě chtěli, když už démona prohnali xeroxem na XY způsobů. U The Possession se sešlo scénáristů jak ordodoxních židů při obřízce a všichni, včetne Ole Bornedala dávali dobrej pozor na to, co v posedlostních filmech už několik desetiletí funguje. Těla se musí kroutit, hajzlík v bedně musí skřehotat a navíc je ten polskej démon vegan a nesnáší magnetickou rezonanci. Popravdě, sám sem nečekal víc originality než řemeslný tradice a ono to kupodivu funguje 3/4 filmu. Velmi slušně zahrané charaktery, až moc (roz)vážný Jeffrey Dean Morgan, překvapivě autentická Natasha Calis a vkusně klasická hudební kulisa od Antona Sanka. Paradoxně jediný, co takhle příjemně rozehranou partii sráží je až to, co ji mělo pouze stvrdit - závěr. Tohle sakra není exorcismus, ale šábes se zakalenýma očima (!!!) Dobrých sedmdesát minut sem si říkal, že vzniknout The Possession v dobách Exorcisty, včetně jeho tehdejší konkurencí, mohla být dnes nadčasová. Jenže teď už to chce víc, než jen uctivý tradice. [final rate: 70%] ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Kletba z temnot skoro vůbec nevyužívá lekaček, což je v dnešní době komerčních hororů skoro rarita. Sází opravdu jen na napětí a atmosféru. Ovšem v závěru snímku už si tvůrci mírně nevěděli rady, a tak stavěli klišé na klišé. Proto nemůžu říct, že by mě závěr nějak napínal či překvapil. Kdybych to neviděl v kině, možná bych byl přísnější. ()

Reklama

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

I kdyby nebyl POSSESSION podle skutečné události, pořád by na diváka působil věrohodně. Můj debut režiséra Oleho Bornedala mě překvapil a musí říct, že to nebylo špatný. Není to důmyslné a vybudované napětí jako u Jamese Wana, ale pořád si Bornedal udržuje kvalitu a skvěle si pohrává se zvuky, nebo ruchy. Tu je sound excelentní. Chápu to, kdo nebyl v kině na POSSESSION a pustí si ho doma na pc, nebo na tv bez perfektní repro-soustavy nepocítí to v plném rozsahu, ale měl by být spokojen. První pětiminutovka je nejlepší, ve středu stopáže nás napětí trochu opustí, ale na konci jsme opět v extázi. Na celek málo lekaček a pevný příběh. POSSESSION je slabší Sinister, ale raději si pustím novější House of the Devil. A matkou všech exorcistických námětů zůstává Friedkinův nepřekonatelný Exorcist. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Od režiséra hodně kvalitního Deliver Us from Evil bychom čekali přece jen mnohem více. Bohužel Hollywood tomuto jistě nadějnému tvůrci ukázal zač je toho loket. Do herecké sestavy mu narval až na Morgana samé nesympatické herce, jejichž postavy se navíc ve filmu chovají značně divně. Prakticky jedinou solidní hororovou scénu, ve které je cítit hodně silné napětí zabíjí její brzké ustřihnutí. Jedná se o scénu na magnetické rezonanci. Myšlenka s tajemnou skříňkou nezní špatně a myslím si že film mohl dokázat mnohem více, než se nakonec stalo. Bohužel. Druhý Vymítač Ďábla se samozřejmě nekoná. Příběh působí hodně banálně a zkratovitě. ()

ricci.s 

všechny recenze uživatele

O triedu slabšie ako kanadský nízkorozpočťák Devil Seed, a spomínam ho preto, lebo majú hodne spoločné. Ošúchaný démonický námet o posadnutosti a následnom exorcizme tu už bol mnoho krát, a tento film neprináša ani štipku novátorstva (možno keby to bolo nízkorozpočtové béčko, od ktorého nič nečakám, skákal by som od radosti, ale od komerčného hororu čakám predsa len trochu viac). Celé to bolo na môj vkus až príliš predvídateľné, dokonca aj váham nad 4 hviezdami, lebo sú slabé ako čaj. Prvá hodina totiž priniesla max. dve alebo tri ľakačky, a rozprúdilo sa to až v záverečnej tretine, a to tiež najmä po vizuálnej stránke, napätie bolo totiž na bode mrazu. No a keď ešte nabehol židovský šaško so svojimi rituálmi (ktorého pasujem za najvtipnejšiu figúrku všetkých exorcistických hororov), chvíľami sa to menilo na komédiu. Ale tak aby som len nekritizoval - herci ušli (malá vyzerala v niektorých momentoch naozaj "démonicky"), nakrútené je to výborne, efekty pekné, pár ľakačiek zafungovalo (ech, čakal som ich viac), takže neľutujem vyhodené peniaze. Nadšenie však ani omylom nehrozí. 7/10. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (15)

  • Démonův tajemný jazyk je ve skutečnosti polština. (MareT.)
  • Dybbukova skříňka skutečně existuje. Štáb ale odmítl se skutečnou skříňkou natáčet. Ozval se dokonce vlastník této skříňky, režisér však přesto schůzku z bezpečnostních důvodů odmítl. (MikeCool)
  • Filmaři při natáčení použili živé můry. Velká scéna vyžadovala 2000 kusů tohoto hmyzu, který měl zaplnit dětský pokoj. Motýly museli přinést ve stádiu larev, aby se vylíhli na místě. (rafix)

Reklama

Reklama