Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na motivy skutečných událostí, které se odehrály v Wlodowie. Thriller o zločinu, který otřásl polskými médii. V malé vesničce dochází ke krvavé vraždě šedesátiletého recidivisty, který již dlouhá léta terorizuje své sousedy. Pachatelem může být kdokoliv z místních obyvatel. Jsou zatčeni a obviněni tři bratři. Začíná vyšetřování, ve kterém vyplavou na povrch mnohá ukrytá tajemství obyvatel vesničky. (gudlak1)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (65)

emma53 

všechny recenze uživatele

Smazala jsem si komentář, ale fakta se lze dočíst i na Googlu. Já jen vím, že mě iritovala liknavost policie a možná i absence okolí, ale to je známá pravda, že málokdo si chce máčet prsty, aby přes ně nakonec taky nedostal. Nicméně alespoň malou útěchou je ta trestná lavice, kterou jsem s nadějí očekávala celou dobu. Celé to vyznělo téměř jako dokument a věřte, že nuda to rozhodně žádná není. ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Na motivy skutečných událostí - Tato propagační nálepka nemusí nutně znamenat, že nám bude vyprávěn silný příběh, že se nám dostane inspirace k přemýšlení o vážném tématu, že budeme nedýchat pod dojmem vzrušující akce; zkrátka že uvidíme dobrý film. Polský Lincz je toho dobrým důkazem, protože je představitelem typické mediální zkratky, která ohlodává kontext na minimum a manipuluje předobrazem tak, aby výsledný syžet odpovídal jakési iluzorní představě ambiciózního autora o "důležitém filmu". Filmový Lincz je napsaný podle mého soudu dost nepřesvědčivě (jakkoli si nedělám iluze o stavu polské policie, justice, médiích a společnosti obecně - tak jako o té české) a k některým klíčovým dějovým momentům není k dispozici žádná indicie (proč?, jak?). Nejdůležitější otázka filmu - jak právo hledí na vraha tyrana a jak je toto právo uplatňováno v praxi - je utopena ve frázích a je víceméně použita pouze k rozdělení stran a rolí. Protože podvědomě cítím, že film neřekl vše o motivech onoho tyrana (viz ty novinové výstřižky), nutně musím toto vnucené rozdělení rolí vnímat nejednoznačně a právníky v daném podání jako karikatury. Téma je to silné, ale i přes perfektní vizuální zpracování jsem z tohoto filmu nakonec dost zklamaný... ()

Reklama

lillien 

všechny recenze uživatele

Skvělé skutečné drama o tom, že právo na ochranu před zlem ještě nemusí mít oporu v zákoně. Morální právo v paragrafech nenajdete. Zparchantělej zmrd je přeci taky jenom člověk se všemi právy, jaká máte vy. Na rovinu se přiznávám, že bych se k tamnímu lynči přidala a ani bych nepřemejšlela, jestli když majznu dědka rejčem po palici, to rozdýchá, nebo ne.. Pak ale ty následky. Komu by se chtělo nastavovat 10let prdel cigošskýmu kápu ve vězení. A taková dilemata mám ve filmu opravdu ráda. Jsou to totiž opravdové problémy a skutečný život. Velké plus tohoto snímku vidím kromě výborného zpracování hlavně v perfektních hereckých výkonech. Absolutně přirozené, civilní herectví, kdy herec vesničana nehraje, ale přímo jím je.Všechny postavy do jednoho byly zahrané tak uvěřitelně, jako bych se na tu událost dívala v realitě a ne ve filmu. Z toho dědka mi bylo vážně fyzicky nepříjemně. Polská tvorba má u mě čím dál větší důvěru. Národ veksláků, ale filmy točej, že by se od nich mohl Hřebejk učit. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,TO SI NEUMÍTE PORADIT S DĚDKEM?....“ /// Film o tyranii. Policajti jsou zpocení (,,je ti teplo děvče?“ Je ty kokot, bo slunce pálí…), pachatelé jsou za katrem a tak je dost času se věnovat dědkovi, co si dovoloval a dovoloval a dovoloval…COŽE? Sci-fi? Tak ještě jednou…,,TO SI NEUMÍTE PORADIT S DĚDKEM? Emoce? Jo, páč mi hlava nebere, že si neuměj poradit (vím, vím, už to nedramatizuj…). Morální hledisko, právní výklad a ze solidně rozjetý krimi ze současnosti se vyklubala historka pro majora Zemana s dramatickým koncem, čurákem v prdeli a 2ma mrtvejma (vlastně třema…). Jako – je to smutný, jenže takovej je život kurva. A by na to asi tak řekl Joseph? (Milý Fr, ...,,nenech se ovlivnit příběhem a nožem pod krkem".) /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Koukám jen filmy založený na skutečnejch událostech. 2.) Mám rád stařečky, co za to uměj ,,vzít“! 3.) Páč „Z hlediska vyššího principu mravního, vražda na tyranu není zločinem!“ vo tom nás ČECHY nikdo nemusí poučovat! 4.) Thx za titule ,,larelay“ a ,,rad.mas“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

"Z hlediska vyššího principu mravního vražda na tyranu není zločinem." Bohužel, z hlediska principu právního je to zločin jako každý jiný. Potom je hrozně pěkné, že s vašim jednáním úplně každý vnitřně souhlasí, ale ze strachu z nedávno sepsaného papíru vás za mříže stejně pošle. Poláci posledních pár let dovedou tvořit zatraceně dobré snímky. Škoda, že takhle nevynikají i v ostatních odvětvích. Svět by potom byl mnohem spokojenějším místem. Líbilo se mi to. Milé drama o permanentně nasraném dědečkovi, který si vybíjí svoji nefalšovanou zlost na čem se dá. Syrových záběrů není mnoho, ale hned ta první akcička, kdy si smlsnul na gerontce byla poměrně intenzivní a nekoukalo se na to kdovíjak dobře. Je poměrně smutné, když si člověk uvědomí, že v podobném strachu a teroru žijí velké spousty lidí snad v každé zemi světa. Troufnu si říct, že v tom šťastnějším případě si potom zoufalá situace vyžádá zoufalé činy. Pokud se to spojí s neschopností policie, tak je mrtvola brzy na světě a už je trochu pozdě hledat viníka. Věřím, že si film emočně získá drtivou většinu populace. Snad každý, komu nepřináší rozkoš pohled na psychické a fyzické týrání bezbranné ženy, si během koukání vytvoří velmi negativní postoj vůči hlavnímu tyranovi a bude mu ze srdce přát ten nejhorší možný osud. Nějaká lhostejnost vůči postavám, či ději tu tedy rozhodně panovat nebude. Takže takové věci, jako zvýšený krevní tlak, či zimomriavky v mém případě určitě proběhly, a to hned několikrát. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (3)

  • Skutečný zločin, podle kterého je film natočen, byl spáchán 1. července 2005. Obyvatelé polské vesnice Włodowo tehdy umlátili k smrti recidivistu Józefa Ciechanowicze, který je dlouhodobě tyranizoval. Dne 18. prosince 2009 byli viníci vraždy omilostněni prezidentem Lechem Kaczyńskim. (Homerking)
  • Snímek byl v roce 2011 nominován na cenu Złote Grono, a to v kategorii nejlepší film. (gudlak1)
  • Leszek Lichota byl v roce 2011 nominován na cenu Zlota kaczka pro nejlepší debut v mužské roli. Na stejnou cenu byl snímek nominován také v sedmi dalších kategoriích, a to nejlepší film, nejlepší scénář, nejlepší foto a rovnou čtyřikrát pro nejlepšího herce. (gudlak1)

Reklama

Reklama