Reklama

Reklama

Pearl Jam Twenty

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Dokument o skupině Pearl Jam zachycuje roky, které vedly ke vzniku kapely, roky šílenství, které nastalo brzy po dosažení hvězdné slávy a následnému stažení ze světel showbyznisu. Film byl sestříhán z více než 1200 hodin málo známých záznamů kapely. Je to definitivní portrét Pearl Jam: částečně koncert, částečně intimní pohled do zákulisí a také svědectví o síle hudby a nepoddajných umělcích. (Vzorin)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (68)

kinej 

všechny recenze uživatele

Pokud bych měl hodnotit hudbu a vlastně i celkově kapelu Pearl Jam, nikdy bych nemohl přemýšlet o nižším, než maximálním hodnocení. Tato kapela je svá, originální, progresivní a nemusí se stydět za žádnou deskum kterou kdy natočili a Eddieho považuju za jednoho z nejlepších rockových zpěváků vůbec. Tento dokument mě ale nějak neodrovnal. Osobně bych si dokázal představit systematičtější přístup k popisu historie kapely. Cameron Crowe to vzal hodně stručně a spousta událostí je zde jen povrchně zmíněna, jakoby předpokládal, že historii kapely každý důvěrně zná. A právě některé události by zasluhovaly větší pozornost. Čistě hudebně se ale jedná o lahůdku. Nadchly mě obzvlášť záznamy starých koncertů, to jsou exploze energie, vidět je tenkrát na vlastní oči, to muselo být něco. Jinak si letos splním jeden ze životních hudebních snů, protože je konečně uvidím livě. ()

mcleod 

všechny recenze uživatele

Dokonalý hudební dokument! Tak ono moje hodnocení není možná z mnoha důvodů to nejobjektivnější, ale přesto se pokusím představit kvality tohoto dokumentu. Pearl Jam jsou sice mojí nejoblíbenější kapelou, takže by se mi dost možná líbil každý jejich dokument, ale tento má vedle hudebních a informačních předností i myšlenkové a především filmařské kvality. Originálně natočený dokument zachycuje cestu a ne vždy jednoduchý (mnohdy i tragický) přerod Pearl Jam od klubových začátků v Seattlu, přes naštvané rozervané mladíky až po společensko-kritickou kapelu pohodových stále energických čtyřicátníků. Vzpomínky a myšlenky členů kapely jsou proloženy velkým množstvím výborných záznamů z koncertů kapely (vztahujících se k probíraným tématům) či starými rozhovory se členy kapely. Dokument navíc nepředstavuje pouze samotnou kapelu, ale také všechny osobnosti, které měly mnohdy zásadní vliv na jejich tvorbu... Nevím, jak může tento film působit na nezaujaté diváky, ale mně, jako velkému fandovi Pearl Jam, otevřel nové roviny mé obliby této kapely. Navíc mě to utvrdilo v mé fancinaci energičností této výjimečné kapely, která se tolik projevovala v jejich začátcích, ale která je v jejich vystoupeních cítit dodnes... a doufám, že ještě dlouho bude. ()

Reklama

Bachy 

všechny recenze uživatele

Jakože Pearl Jam mám poměrně hodně rád a Eddieho dvakrát tolik, stejně jsem měl pocit, že jsem nebyl dostatečně vcucnut. A dost mne to mrzí. Na to, kolik toho PJ mají za sebou je to dle mého názoru lehce promarněná šance. Ne, že by krásné a silné momenty nebyly, ale fungovaly by i samy o sobě. Dokumentární forma toho moc nového nepřidává. A to koncert budu mít v paměti ještě dlouho. Chtěl jsem na konci dostat pocit výjimečnosti a ten jsem nakonec stejně cítil až večer při poslechu alba. ()

Pedross800 

všechny recenze uživatele

Tahle skvělá věc není jen dokonalou poctou Pearl Jam, ale také skvělou ukázkou a výpovědí o tom, jak to vše v Seattlu začalo. Odkud se vzala ta síla a opravdovost mnoha skupin vzniklých na přelomu osmdesátých a devadesátých let minulého století v tom magickém městě. Síla která svou upřímností a živelností ovládla svět! Tohle je ten pravý a nefalšovaný ROCK N ROLL baby!!! Srdcová záležitost pro každého, kdo na Grunge vyrostl!! ()

annihilation 

všechny recenze uživatele

Zatímco většina dokumentárních filmů o hudebních kapelách zachycuje spíše záběry z nahrávání, Twenty se věnuje Pearl jam už od jejich úplných počátků a ukazuje cestu, jakou se dali dohromady a jak bylo občas složité vydržet pospolu. Možná se vám bude zdát můj pohled poněkud zkreslený, protože jsou Pearl jam moje číslo jedna, ale na dokumenty se většinou dívají fanoušci, tak co. Já byla se snímkem nadmíru spokojená, přišlo mi, že vystihl jejich tvorbu a „dospívání“, jak měl a ukázal i věci, o kterých se člověk jen tak nedočte. Hlavně mě potěšily použité záběry z koncertů, které nejsou nikde jinde k vidění a slyšení (nemůžete pro mě někdo sehnat demo písně Footsteps?). ()

Zajímavosti (6)

  • Crowe je v blízkom priateľskom vzťahu s Pearl Jam od čias keď Eddie Vedder, Jeff Ament a Stone Gossard hosťovali v jeho filme Singles (1992). (eurika)
  • Soundtrack tvorí kolekcia 2 CD s 29 skladbami, ktoré Cameron Crowe sám vybral a k všetkým napísal dôvod výberu a ich historický význam. (eurika)
  • Premiéra bola 10. septembra 2011 na Medzinárodnom filmovom festivale v Toronte. (eurika)

Reklama

Reklama