Reklama

Reklama

Píše se prosinec 1942. Norsko je obsazeno Němci a sousední Švédsko čeká na německou reakci. Mladý švédský poručík Aron Stenström plánuje svatbu a založení rodiny, nyní ale přichází k vlaku, aby vyzvedl mladého vojáka Svena - svého mladšího bratra - a přidělil ho k jednotce 83. kontrolního stanoviště, které se nachází v oblasti Värmland na severní hranici s Norskem. V noci na obzoru zahlédnou bitvu, která probíhá za hranicí v Norsku. Mladý Sven se spolu s dalším vojákem rozhodne na vlastní pěst jít k hranicím a prověřit pohyb Němců. Akce končí fiaskem a zajetím obou mužů. Poručík Aron se tak s ostatními vojáky z kontrolního stanoviště vydává na záchranu svého bratra daleko za hranice, na území okupovaného Norska. Jejich výprava se však nelíbí švédskému velení, které nemá zájem rozpoutat válku s Německem. Jen pokud to ale nebude nutné. (Film Europe)

(více)

Recenze (19)

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Keď si mám vybrať medzi Stalinom a Hitlerom, tak beriem Hitlera..."Zaujímavý pohľad na vojnu z pohľadu neutrálneho Švédska. Ako vieme Švédi toho veľa nenabojovali, ale i tu sa nájde príbeh, ktorý stojí za to filmovo prerozprávať. Asi najviac ma zaujala postava bývalého fínskeho veliteľa, dodávala filmu tu pravú iskru, pretože na rozdiel od Švédov zažili Fíni s Rusmi nejeden masaker...Spočiatku sa to trocha vlečie, ale potom sa to rozbehne a zaujalo ma to. Škoda toho Nemca, ktorý ich zachránil, pýtal si väčší priestor, hlavne by ma zaujímali okolnosti za akých skončil mimo. To čo sa dozvieme z filmu vyznieva dosť skratkovito a málo dôveryhodne. Inak fajn vojnový film. 80%. ()

Šakalík 

všechny recenze uživatele

Kvalitní válečné drama mající typické severské parametry – jednak všudepřítomný mráz a sníh, což se u skandinávských filmů tak nějak implicitně očekává, a taky reálně pojatý způsob vyprávění, který jednotlivé postavy ukazuje se všemi klady i zápory. Zajímavé na filmu je to, že se odehrává v době (konec roku 1942), kdy vlastně Švédsko oficiálně ve válce nebylo a drželo si neutralitu. Mělo se sice před fašisty na pozoru a bedlivě střežilo hranice s Norskem, kde už Hitler v té době úřadoval, na druhé straně si sami Švédové nebyli tak úplně jisti, co je větší zlo – jestli Hitlerovo Německo, nebo Stalinův Sovětský svaz. Tento film je zajímavou sondou do pohraničních událostí té doby a také do strachu švédských autorit z rozpoutání válečného konfliktu (v zájmu „vyššího dobra“ se pak mnohdy neštítily obrátit se proti vlastním lidem). Z filmařského hlediska je tento snímek natočený zručně, takovým poutavým a uvěřitelným způsobem, který mě osobně zaujal mnohem víc než slavný Spielbergův vojín Ryan. ()

Reklama

hero_bk 

všechny recenze uživatele

Válečný film s netradiční tematikou (obrana hranic státu, který není ve válce vojáky v extrémně komických uniformách), který funguje podezřele dobře i v dalších žánrech. Je až s podivem nakolik se drží slasherových schémat (skupina lidí, kteří postupně umírají, každý jiným způsobem a to v pořadí od vedlejších postav k hlavním :D ), což ale u tohoto typu filmu nemůže být na škodu, protože se jedná o postup vcelku neortodoxní. Z filmu dýchal nižší rozpočet, což ale také nepovažuji za výrazné mínus. Celkově za plný počet :) ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Čurákovat na lyžích za druhé světové kolem hranice s Norskem může být někdy docela opruz. A to nejen pro diváka. Tak dáme v bunkru kafe, proberem akcie Ikea, zaplkáme se snoubenkama a když už fakt nebudeme vědět, co roupama, střihnem si takový menší Vassův běh a vyprovokujeme pár nácků. Ten, kdo tomu vlepil přídomek "Akční / válečný" by zasloužil nucené nonstop týdenní promítání Tenké červené linie! Je to plné strhujících davových scén typu "šest Swensonů se plazí po lese" a nesměle vykukuje na tu zdrcující přesilu osmi!!! Sigfriedů, kteří se sem tam dokonce i projedou v obrněném autě!!! Ale abych tomu příliš nekřivdil, asi dvakrát po třech minutách si ze sebe vystřelí!! No co vám budu povídat, úplné vylodění v Normandii! A zmiňovat u toho v jednom komentáři Ryana je jako byste tvrdili, že byl Hery Potrat skoro stejně dobrý jako Pán prstenu, čímž si otevřeně říkáte o lobotomii nebo minimálně anální fisting. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Tohle není švédská verze Zachraňte vojína Ryana. Ve skutečnosti to jediné co s ním má společného je motiv záchrany jednotlivce skupinkou vojáků. Zbytek je zcela v duchu severských tradic. Takže žádný patos a vznešené ideály, ale naturalismus a ryzí emoce. Ten kdo čeká davové scény frontálních útoků a přehlídku obrněné techniky bude zklamán. Gransen se drží reality a nenabízí nic víc než boj skupinky odhodlaných proti skupince zoufalých. Což ale není na škodu, atmosféra je díky tomu ještě hutnější. Scény bojů jsou pěkně nasnímané, skvěle ozvučené a pořádně napínavé. I díky tomu jsem si film užil víc než leckteré klasické válečné drama. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama