Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Alex je nenapravitelný lenoch, který se nestará ani o sebe, ani o své blízké. Jeho život je totálně neuspořádaný. Když se jeho přítelkyně Lisa konečně naštve a vyhodí ho na ulici, Alex si musí začít hledat práci, aby přežil. Než se naděje, pracuje jako asistent party lidí s mentálním hendikepem v chráněném bydlení, ve světě neměnných rutin, nekonečného vysvětlování, jak se zavazují tkaničky, a co je nejhorší, spousty unuděných bytostí. Po sérii katastrof se Alex postupně naladí na okouzlující lidi kolem sebe, kteří překypují energií, jsou plni snů, mají nečekaný talent a zbožňují zábavu. Spolu s Alexem musejí překonat spoustu nástrah a přesvědčit naštvané a úzkostné rodinné příslušníky i předsudečné okolí, než dosáhnou vysněného cíle: účasti v národní televizní show Švédsko má talent. To by bylo, aby tahle odhodlaná parta neudělala poslední tečku za nácvikem zavazování tkaniček! (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (13)

kolodej1 

všechny recenze uživatele

já si vůbec nemyslím, že by to nemělo příběh, jen prostě není pro každého. Jasně, není to film, nabitý akcí, ale ne, že by se tam nic nedělo. Někdo k pochopení takových filmů musí teprve dorůst, někomu se to nepodaří nikdy, pokud pro ně je empatie jen jedno z cizích slov. Tento film si nezaslouží přezíravý postoj, stejně jako postižení, o kterých film byl především. Pravda, film nebyl dokonalý a vlastně jsem v podstatě od začátku tušil, jakým směrem se film bude ubírat. Ovšem v tomto případě mi to až tolik nevadilo, to, že se jednalo o lidský příběh s citem natočený, to je pro mě důležitější. 70% ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Švédský snímek sice pojednává o mladíkovi Alexovi nemající to v životě zrovna jednoduché, ale zároveň se opatrně poohlíží i po životním údělu mladých handicapovaných lidí s mentálním postižením. Alex je pracovním úřadem poslán do pozice pečovatele v domově starající se právě o takto postižené lidi. A má s nimi plán, který by rád dotáhnout do konce. Jenomže je tu i nějaké to ale. Scénář byl napsán na základě zkušeností, takže vše, co je uvedeno, není nijaký hloupý výmysl. Každopádně šablona příběhu není neznáma. Něco takového je k vidění už např. ve snímku z roku 1992 'Sestra v akci 2' a nebo z roku 2003 'Škola ro(c)ku'. Snímek je lehce úsměvný, atmosférou odpočinkový a to je asi tak všechno. Je to hodně mírný film, takže nějakou filmovou okázalost moc nepřinese. Oni jsou dosti drženy na uzdě i emoční scény, obzvlášť ta finální, což trošku snímek shazuje. I když možná jak pro koho. Záleží na divákovi, jak se dokáže vcítit k uchopení správné podstaty života mentálně postižených lidí a jejich radosti i z toho mála, co jim život přinese. Filmů o mentálně postižených lidech není zase až tak moc, aby se z nich dalo vybírat. Budiž tedy ke chvále, že alespoň na ně nezapomněla švédská kinematografie. ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Stejně jako předchozí filmy co mě doporučil strejda malarkey i tenhle stál za hovno. Je úžasný jakej má malarkey talent objevovat a upozorňovat na zcela pitomý filmy. Plnej souhlas s kolegou markotterem, to si vážně někdo myslí, že stačí vzít bandu mongoloidů a půjdu si pro filmový ceny a nebo, že se to nikdo neodvaží sprdnout, protože tam byli mongoloidi ? Film potřebuje především příběh a ne nicotu. Chyběla mě pointa, dramatično, humorno nebo nějaký silný emotivně vypjatý momenty, prostě cokoli. Tohle bylo fakt strašně plochý, chápu situaci mongoloidů v běžným světě, od toho tady máme články, reportáže, dokumenty, zprávy organizací, ale film má mít v sobě ještě nějakou přidanou hodnotu a ne že ve výsledku vyjde sledování tohohle filmu úplně nastejno jako sledovat 101 minut vyplou televizi. ()

ivanlaris 

všechny recenze uživatele

Pozeral som tento film po prečítaní hlavne tých vašich kritických komentárov. Film bol ďaleko lepší, než tu títo "kritici" opísali. Kto nevie oceniť takýto film, nemal by vôbec vypisovať komentáre. Podľa mňa toto bola od tvorcov velikánska odvaha natočiť tento film. Ale tohto by sme sa na Slovensku alebo v Čechách dočkali veľmi ťažko. Tu my radšej pozeráme americké bezduché sračičky... Veľmi dobre spracované, skôr nenáročné, ale dobré. Určite zo nebol premrhaný čas. 4* ()

markotter 

všechny recenze uživatele

To, že do filmu obsadím partičku sympatických mongoloidů ještě neznamená, že sklidím s filmem úspěch. Protože kromě sympatií k výše zmíněným potřebuju mimo jiné ještě kvalitní scénář, režii a herce. Scénář všední, předvídatelný, režie plochá, nudná a "normální" herci kapitola sama o sobě. Alexovi bych věřil všechno včetně toho, že neumí přijít nikam včas a kromě toho, že by se během krátké doby převtělil do nejsympatičtějšího sociálního asistenta na světě a ta druhá ošetřovatelka vypadala celou dobu, jako by spolkla pravítko. ()

Galerie (17)

Reklama

Reklama