Reklama

Reklama

Urumi

  • Indie Ek Yodha Shoorveer (více)

Obsahy(1)

Roku 1498 připlul do Indie poprvé Evropan. Portugalec Vasco da Gamma byl uchvácen úrodností a obchodními možnostmi malabarského pobřeží. O mnoho let později se znovu vrací do země pepře - do Keraly. V oblasti již vládnou Portugalci, působí zde i Vascův syn Estavio. Tomu se postaví do cesty bojovník Chirakkal Kelu Nayanar, chce místní obyvatele sjednotit a Portugalce jednou provždy vyhnat. Vyhraje jeho zázračný meč Urumi nebo západní zbraně? (Vavča)

(více)

Recenze (5)

Remini 

všechny recenze uživatele

Ja som bola práve až prekvapená, nakoľko boli "zlí belosi" umiernení. Toho som sa bála najviac, že ich zobrazenie bude zase ako nejaká zlá karikatúra (Lagaan, Madrasapattinam..). Nestalo sa. Príbeh bol napínavý, choreografia súbojov a hudobných scén super, herci... proste wow. Skúsim sa trochu rozpísať neskôr, ale tento film je až príliš nádherný, než aby som ho čo i len o minútu dlhšie nechala bez komentára. :) *** Recenzia ()

Andrea1717 

všechny recenze uživatele

Historická sága podobná Ashokovi, len malajalámsky podanám trochu divokejšia a menej uhladená, živočíšnejšia, nádherné bojové scény. Príbeh udatnosti, odvahy, lásky, národnej hrdosti. Vizuálne je film jednoducho nádherný, hudobne nezaostáva, obsadenie skvelé, Prithviraj tu zažiaril, Vidya v malej úlohe ale s krásnym hudobnotanečným vstupom. ()

Reklama

Vavča 

všechny recenze uživatele

Vasco da Gamma byl nejen známý mořeplavec, importér koření, ale i první plastický chirurg, vášnivý kynolog a milovník indických dětí. Škoda, že nám o tom na základní ani vysoké škole nevyprávěli, omezili se na konstatování byl prý brutální, a já bych dodal vyšinutý, uvidíte sami jeho jednání. Tohle pako mít jako Portugalec ve školních osnovách, tak nejezdím do Indie a chodím kanálama... Film má relativně málo hudebních čísel(líbí se mi zejména to s Vidyou:), což vítám, i přes poměrně velkou minutáž drží snímek pohromadě. Na práci kamery je radost pohledět, stejně jako na souboje, stylizované, epické zároveň. Hudba skvělá. Portugalci mluví portugalsky! Hurá! Film se myslím drží solidně historie s nezbytnou úlitbou lokálním bohům, ohledem na národní hrdost a současnou ekonomickou situaci. Kritika současných poměrů i minulosti je podána bez otravného moralizování, občas filmem nenápadně, ale silně probleskuje. Vynikající Prithviraj Sukumaran v hlavní roli je zde i schopný a nikoliv trpaný sidekick Prabhu Deva. A především uvidíte v akci Urumi. Nezbývá, než se vyzbrojit dostatkem času, sehnat si film a vydat pokyn Vamos! ()

lenuse 

všechny recenze uživatele

Byl Vasco de Gama opravdu tak vyšinutý? Zdá se, že ano. Jeho krutosti mi přišly zprvu přitažené za vlasy, ale trochu jsme ho po filmu prolustrovali. :-) ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Je mi líto, ale musím klást opravdu velkou část pozornosti na tradičně pěknou sivanovskou kameru, abych vůbec mohl dát tři hvězdičky. První půlhodinu mi ta snaha předvést portugalského hrdinu západních učebnic dějepisu jako vyšinutého násilnického zmetka a zároveň malebnými záběry a libými tóny oslavovat kulturu kéralských kmenů ještě docela šmakovala, ale jakmile mezi sebou Indové začali intrikařit, tempo filmu začalo namísto původní horské bystřiny připomínat rozlévající se med a vlastenecké dunění se stalo iritujícím, tak jsem se neubránil zívacímu záchvatu. Bělošští kolonizátoři ze škatulky indických filmových stereotypů rozhodně nevyčuhují, ale alespoň tam mají společnost třeba v podobě polokomické figurky muslima nebo slizkého politika...Urumi nakonec potvrzuje moje dávné podezření, že Santosh Sivan je sice skvělým režisérem, ale pouze v těch případech, má-li jeho film méně jak 120 minut... ()

Galerie (32)

Zajímavosti (5)

  • Na pozici skladatele byl obsazen Deepak Dev na doporučení Prighviraje Sukumarana.  Santosh Sivan mu však zakázal použít jakékoliv elektronické prvky. (Vavča)
  • Snímek vyhrál na mezinárodním filmovém festivalu v Madridu cenu pro nejlepší film. V rámci stejné akce si odnesl ocenění i Santosh Sivan jako nejlepší režisér. (Vavča)
  • Ve snímku jsou v hojném počtu přítomni vzácní indičtí koně Marwari, kteří mají tradici chovu až do 12. století. Jde o křížence arabských a indických koní. Plemeno Marwari má celosvětově pouze několik tisíc kusů. (Vavča)

Reklama

Reklama