Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Veselá pohádka pro nejmenší, ve které chytrost a čest vítězí nad sílou. A kouzla jsou spíše otázkou důvtipu. Ferda má pod čepicí a tak vyrazí do světa na zkušenou. Pomocí chytrého vynálezu si najde cestu k princezně. A bude z toho pěkná taškařice! Natočeno na motivy pohádky Boženy Šimkové, autorky Krkonošských pohádek. (oficiální text distributora)

Recenze (10)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Už dlouho jsem se u pohádky tak nenudila. Myslím, že takhle blbě to paní Šimková nenapsala. Pohádka má velký potenciál, Ferda vynálezce, který, když odejde z domova, si přes vytvoření umělého draka pomůže ke snadnému živobytí, ovšem jen na krátkou dobu, než se mu život naopak doživotně zkomplikuje tím, že se mu na krk pověsí znuděná parádivá a pohříchu šeredná princezna. Nejhorší je ovšem ten konec, kdy znuděná princezna, matka trojčátek, tupě sedí a ani pláč jejích dětí jí nepohne. Ať už mi nikdy nepadne šestka, jestli se někdy zapomenu natolik, abych se na tuhle věc podívala ještě jednou. ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československá televizní pohádka z produkce brněnského studia, která nabízí variaci na nejklasičtější český pohádkový motiv, kdy chudý chasník zabije draka a vyslouží si princeznu a půl království. Syn venkovského bednáře M. Donutil, jenž nosí v hlavě různé zlepšovací nápady, se rozhodne zkusit štěstí ve světě. Přijde do království, kterému vládne chudý král J. Karlík s infantilním vyjadřováním a s chorobnou zálibou v deskových hrách. Celé služebnictvo tvoří upjatý správce L. Lakomý neustále držící v rukou velkou knihu a zbytek obyvatel zámku už představuje pouze nepříliš vzhledná princezna S. Nitrová. Nyní se už naplno projeví nedostatky této pohádky, a sice zbytečné přehrávání některých postav zejména krále, zbytečně dlouhé nikam nevedoucí dialogy, zmatený a absurdní příběh a z toho vyplývající nuda. Nápad s umělým trojhlavým drakem, kterého vytvořil zručný řemeslník M. Donutil a vyvrcholení této pohádky, jež se v některých pasážích jeví spíše býti fraškou, mě neuspokojilo. Oceňuji pěkné kulisy a prostředí, jež zejména ze začátku naznačovaly poněkud jinou úroveň díla, než ve skutečnosti mělo. Herecky mě zaujal mladíkův otec M. Vágner, který byl pro mě docela neznámý a který dostal prostor pouze na začátku pohádky. Ze známých herců se v pohádce objevila V. Fialová coby matka budoucího krále a Z. Herfortová jako vesnická děvečka. Dílo M. Pelouška mě po nadějném začátku zklamalo, neboť už v polovině této krátké pohádky jsem ztrácel pozornost, což kladu za vinu nesmyslnému a nevěrohodnému scénáři s dlouhými a hloupými dialogy. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama