Reklama

Reklama

Mohl Stalin zastavit Hitlera?

(TV film)
  • Rusko Мог ли Сталин остановить Гитлера? (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Před 70 lety začal nejstrašlivější ozbrojený konflikt v dějinách lidstva - druhá světová válka. Bylo možné jí zabránit? Mohl Stalin zastavit Hitlera? Tento pořad hledá odpověď na jednu z nejpalčivějších otázek moderní historie. Zabývá se také vývojem Hitlerovy agresivní politiky, zkoumá, jak se Sovětský svaz, Británie, Francie a Německo připravovaly na válku a zjišťuje, jaký díl zodpovědnosti nesly jednotlivé země za rozpoutání druhé světové války. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

História je veda o minulosti. Nie je však ani zďaleka taká presná ako napríklad matematika či fyzika. Väčšinou sa opiera len o zachované dokumenty, prípadne spomienky pamätníkov. Takže o niektorých historických udalostiach sa môžme len dohadovať a teoretizovať. Dokumenty sú zničené, zavádzajúce alebo stratené, pamätníci už nežijú a fakty si protirečia. Autori tohto ruského dokumentárneho filmu sa snažia objektívne zodpovedať otázku "Mohol Stalin zastaviť Hitlera"? Čo bolo príčinou druhej svetovej vojny? Kto ju rozpútal a prečo? **** ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Súhlasím s tým, že je to subjektívne a nie je tam veľa vecí spomenutých, no je to vierohodné a sú tam spomenuté skutočnosti, ktoré ten takzvaný Západ nespomína a preto to je potrebné počuť. Západ považoval za väčšiu hrozbu zjavne komunizmus a to sa nedivím, najmä po toľkých obetiach z čias Sovietskeho zväzu a ešte predtým do jeho založenia, teda celkovým časom od pádu posledného cára v Rusku do začiatku 2. svetovej vojny, no vojne sa dalo zabrániť už skôr a dnes sa to z rôznych dôvodov zamlčuje. Tento dokument by bolo treba vidieť, odporúčam ho na doplnenie si vedomostí ohľadom tajných služieb a rozhovorov. ten záver ohľadom toho, čo Sovietsky zväz nerobil a nacistické Nemecko áno, by som poopravil, lebo to nebola celkom pravda a ani zjednodušene. Ale inak celkom zaujímavo hraný dokument. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

SPOILER ! Dokument zpracovaný na základě tajných materiálů, které získala sovětská výzvědná služba v zahraničí, se zabývá spoluvinou, kterou má Evropa a Amerika na rozpoutání druhé světové války. Versailleská konference rozhodla r. 1919 o potrestání Německá za I. světovou válku obrovskými reparacemi. Zbídačení Němci si zvolili r. 1933 ve svobodných volbách Hitlera, který jim sliboval návrat důstojnosti a velikosti, o které je okolní země připravily. Hitler obsadil r. 1937 Porýní, území u francouzských hranic, které mělo zůstat demilitarizované. Francie, Anglie a další země měly právo na to zareagovat obsazením Německa. Neudělaly to. Stalin tehdy nabízel Francii a Anglii spojenectví proti Hitlerovi, ale obě země odmítly. Evropa považovala komunistické Rusko za nebezpečnější než nacistické Německo a fašistickou Itálii. Hitler v únoru 38 oznámil připojení Rakouska k Německu. Britové souhlasili s podmínkou, že Hitler zaútočí i na Moskvu. Mír na západě, válka na východě bylo to, co si tehdejší Evropa přála. Dalším krokem Hitlera bylo obsazení Sudet v Československu. Francie pomoc Praze odmítla, Stalin ji nabídl. Britský premiér Chamberlain sdělil, že raději rezignuje, než aby uzavřel vojenskou dohodu s Moskvou. Navštívil Prahu a požadoval, aby Československo Hitlerovi ustoupilo. Totéž udělal francouzský premiér Daladier. 29.9.38 se sešel Hitler s Chamberlainem, Daladierem a Mussolinim v Mnichově a dohodli se na připojení Sudet k Německu. Krok Anglie a Francie šokoval celý svět. Spolu se Sudety si však Hitler k Říši připojil Československo celé. Západ opět mlčel. Následovalo Polsko, které předtím s Hitlerem blízce spolupracovalo. Hitlerův ministr zahraničí Ribbentrop nabízí dohodu o neútočení ruskému MZ Molotovovi. Do Moskvy dorazily i vojenské delegace Anglie a Francie se stejnou nabídkou. Neměly však od svých vlád žádná zplnomocnění ani konkrétní návrhy smlouvy. Proto Stalin uzavírá dohodu o neútočení s Německem. Součástí dohody bylo i přenechání Lotyšska, Estonska, Finska a Besarábie zájmům SSSR. Litva měla být oblastí zájmů Německa, Polsko rozděleno demarkační linií, za niž se Hitler zavázal nevkročit. 1.9.39 napadl Hitler Polsko. 17.9. překročil polské hranice i Stalin, aby si zajistil pozice pro válku, kterou předpokládal. Následovaly další obchody se strategickým územím Pobaltí aj. Podle tajných dokumentů s tímto rozdělením světa Německu a SSSR západní Evropa plně souhlasila, aby se vyhnula zapojení do války. Závěr tohoto dokumentu: Západní Evropa je odpovědna za vzestup Hitlerovy moci a jeho obsazení velké části Evropy. Nevyužila spousty možností Hitlera zastavit dokud nebyl dobře vyzbrojen - pod záminkou strachu z komunismu. Proto je i západní Evropa odpovědna za milióny mrtvých ve druhé světové válce. ()

Drom odpad!

všechny recenze uživatele

Tohle něcojakodokument mi strašně připomíná seriál Gottwald o rudých rtrech Klémových. Tam byl úplně stejně hodnej strýček Stalin, který myslel jen na dobro světa a tak podobně. Zde jsou tvůrci nicméně daleko víc agresivní po tendenční stránce zpracování, až jsem nevěřil, že to myslí vážně. Většinu obrazového obsahu tvoří herci v neurčitých kulisách představující to které setkání postav historie. To doplňuje jakoby předčítaný doslovný záznam rozhovorů, slovo od slova, na základě představy autorů, co si tak asi povídali. Rusové jsou borci všech borců... ne, ježíš, to je Ježíš... tak tedy správní chlapíci, které vede Josif Dušín a strašně se snaží bojovat se zlem v podobě Adolfa Štětináče, Hermana Dobrého Bydla a Bohouše Himmlera. Jenže Černí jezdci se s nimi pořád nechtějí spojit. Viděl jsem to na jednu hvězdičku za to, že se někdy věnují méně profláklým událostem, ale ten úplný závěr to zabil. Odpad. ()

jammik odpad!

všechny recenze uživatele

Zkreslený pohled na dějiny. odpad! Když jsem viděl první uvedenou mapku v dokumentu" kde účelově není naší součástí - Podkarpadské Rus, vydržel jsem se dívat už jen chvíli. To byl poslední hřebík. Dost mě to naštvalo, že Rusko v dokumentu z roku 2009 dokáže dělat takovou propagandu. Úplně na mě dýchnul komunismus:( Ztráta času. Pro lidi se zájmem o historii, může tato slátina tak jako mě - vytočit! ()

Reklama

Reklama